ONLINE: Ukrajinci si uchmatli obrnené vozidlá Rusov, v oslobodených častiach Charkovskej oblasti potrebuje pomoc asi 140-tisíc ľudí

TA3 TASR ČTK ČT24
7.10.2022 06:46

Ukrajinským silám sa darí získavať ruské obrnené vozidlá a upravovať ich pre vlastné použitie. Podľa odhadov Organizácie Spojených národov v častiach Charkovskej oblasti, ktoré nedávno oslobodila ukrajinská armáda, potrebuje humanitárnu pomoc asi 140-tisíc ľudí. Udalosti na Ukrajine sme s vami sledovali online.

ONLINE: Ukrajina úspešne využíva bojovú stratégiu USA, vojaci odrazili ruské útoky pri Slavjansku a Bachmute
TASR/AP

00:00 Dnešný ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:56 Medzinárodný menový fond schválil Ukrajine núdzové financovanie za 1,3 miliardy dolárov. Kyjevu má pomôcť udržať v chode ekonomiku pri trvajúcom boji s Ruskom.

23:16 V Lymane na východe Ukrajiny sa po jeho oslobodení ukrajinskými silami a odchode ruských jednotiek našlo provizórne pohrebisko s 200 hrobmi a jeden masový hrob. Podľa agentúry AP to dnes uviedol donecký gubernátor Pavlo Kyrylenko na komunikačnej sieti Telegram.

22:53 Ukrajinské ozbrojené sily od začiatku protiofenzívy oslobodili celkom 2434 kilometrov štvorcových území a 96 sídiel na východe krajiny. Vo svojom pravidelnom videoprejave to oznámil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý dnes tiež BBC povedal , že ruskí predstavitelia začali spoločnosť pripravovať na použitie jadrových zbraní. Rusko podľa neho ale nie je pripravené to urobiť. 

21:45 Gubernátor Záporožskej oblasti Olexandr Staruch v piatok informoval, že ruská armáda pri útoku na mesto Záporožie vôbec prvýkrát použila takzvanými "kamikadze" dronmi nesúcimi výbušniny. Informoval o tom britský denník The Guardian. 

21:43 Rusko zaradilo na zoznam tzv. zahraničných agentov rapera vystupujúceho pod menom Oxxxymiron, ktorý sa medzi mladými obyvateľmi Ruska teší veľkej popularite. 

21:01 Generálny tajomník OSN António Guterres sa snaží predĺžiť platnosť dohody o vývoze obilia z Ukrajiny, ktorá prispela k zníženiu svetových cien potravín. Podľa agentúry AFP o tom v piatok informoval Guterresov hovorca Stéphane Dujarric. 

20:14 Ukrajinskí vojaci aj vládni predstavitelia informujú o výpadkoch komunikačných zariadení Starlink na frontovej línii, čo následne bráni snahám o oslobodenie území okupovaných ruskými jednotkami. Napísal to v piatok denník Financial Times (FT). 

20:11 Francúzsko zriadilo fond na vojenskú pomoc Ukrajine, ktorý obsahuje počiatočných 100 miliónov eur, a bude slúžiť na priamy nákup zbraní a ďalšieho vojenského vybavenia na obranu pred ruskou inváziou. V piatok to oznámil šéf Elyzejského paláca Emmanuel Macron, informuje agentúra AFP. 

19:48 Člen užšieho okruhu Vladimíra Putina vyjadril v posledných týždňoch nesúhlas ohľadom Putinovho riešenia vojny na Ukrajine. Vyplýva to z informácií, ktoré získala americká rozviedka. Informoval o tom The Washington Post.

19:07 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok vyzval Európsku úniu, aby pokračovala v tlaku na ruský energetický sektor. Informovala o tom agentúra AFP, ktorá dodala, že Zelenskyj prišiel s touto výzvou deň po prijatí ôsmeho balíka sankcií EÚ uvalených na Rusko od jeho invázie na Ukrajinu. 

18:29 Západom neuznaný bieloruský vodca Alexandr Lukašenko venoval šéfovi Kremľa Vladimirovi Putinovi k jeho piatkovým 70. narodeninám darčekový certifikát na traktor bieloruskej výroby. Ide o ručne zmontovaný traktor so sejačkou. 

18:28 Ruské ministerstvo obrany odvolalo veliteľa Východného vojenského okruhu. Generálplukovníka Alexandra Čajka vystrieda generálporučík Rustam Muradov. Informovala o tom rozhlasová stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).

17:57 Holandské úrady zadržali 55-ročného muža, ktorý podľa vyšetrovateľov predával ruským spoločnostiam mikročipy použiteľné na vojenské účely. V piatok to oznámil Holandský úrad pre vyšetrovanie finančných podvodov (FIOD), informuje agentúra AFP. 

17:39 Európska únia je rozhodnutá mobilizovať všetky nástroje na podporu Ukrajiny vo vojenskej, politickej i humanitárnej oblasti. Vyhlásil to v piatok na záverečnej tlačovej konferencii neformálneho summitu EÚ v Prahe predseda Európskej rady Charles Michel, podľa ktorého európski lídri prijali rozhodnutie o nevyhnutnosti posilnenia sankcií proti Rusku. 

17:33 Ruské ministerstvo obrany odvolalo veliteľa Východného vojenského okruhu. Generálplukovníka Alexandra Čajka vystrieda generálporučík Rustam Muradov. Informovala o tom rozhlasová stanica Rádio Sloboda (RFE/RL). 

17:06 Ukrajina v piatok naznačila, že zmenila postoj k hlasovaniu v Rade OSN pre ľudské práva, ktoré sa týkalo obvinení zo zlého zaobchádzania s čínskymi Ujgurmi. Rada vo štvrtok v pomere hlasov 19 ku 17 rozhodla, že o tejto otázke rokovať nebude, pričom Ukrajina sa zdržala hlasovania. Informuje agentúra AFP. 

16:33 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo videoprejave k lídrom Európskej únie na neformálnom summite v Prahe požiadal štáty dvadsať-sedmičky o ďalšie dodávky zbraní a munície. 

Zvlášť dôležité sú teraz podľa neho systémy protivzdušnej obrany, ktoré by pomohli Ukrajine brániť infraštruktúru pred ruskými útokmi a zabezpečili, aby ľudia kvôli škodám nezostali v zime bez dodávok tepla a elektriny. Prepis prejavu zverejnila na svojich stránkach ukrajinská prezidentská kancelária.

14:51 Ruský prezident Vladimir Putin k svojím dnešným 70. narodeninám dostáva blahoželania od svojich podriadených aj pichľavé odkazy z Ukrajiny, ktorá sa od februára bráni ruskej invázii. Dlhoročný šéf Kremľa mal v pláne účasť na neformálnom summite niektorých štátov bývalého Sovietskeho zväzu vo svojom rodnom Petrohrade. 

14:50 Rada OSN pre ľudské práva sa bude zaoberať situáciou v Rusku. V piatok rozhodla, že na to zriadi post osobitného spravodajcu. Návrh rezolúcie schválilo 17 krajín, šesť bolo proti, 24 sa hlasovania zdržalo.

14:37 Ukrajina tento rok zožala o 40 percent menej pšenice a jačmeňa, informovalo o tom ukrajinské ministerstvo poľnohospodárstva. Za poklesom je podľa rezortu invázia ruských vojsk do východných, severných a južných oblastí krajiny. Ukrajina je významným vývozcom obilia na svetový trh.

13:50 Proruskí separatisti bojujúci po boku ruských inváznych síl v piatok uviedli, že sa zmocnili troch dedín v blízkosti mesta Bachmut v Doneckej oblasti. Ide o obce Odradivka, Vesela Dolyna a Zajceve.

12:46 Podľa odhadov Organizácie Spojených národov v častiach Charkovskej oblasti, ktoré nedávno oslobodila ukrajinská armáda, potrebuje humanitárnu pomoc asi 140-tisíc ľudí. Väčšina z nich je prakticky bez dodávok potravín, vody, elektriny a plynu aj bez prístupu k lekárskej starostlivosti, povedal hovorca Úradu pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA) svetovej organizácie.

12:42 Ukrajinským silám sa darí získavať ruské obrnené vozidlá a upravovať ich pre vlastné použitie. "Ukrajina pravdepodobne získala najmenej 440 ruských tankov a 650 iných obrnených vozidiel. Zabavené vozidlá môžu teraz tvoriť vyše polovicu ukrajinskej tankovej flotily," napísalo na Twitteri britské ministerstvo obrany.

12:40 Štvrtkové vyjadrenia ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, že NATO by malo preventívne udrieť na Rusko, potvrdili, že spustenie "špeciálnej vojenskej operácie" na Ukrajinu bolo potrebné. V piatok to uviedol ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, informuje agentúra Reuters.

12:00 Ruskom dosadené úrady v Chersonskej oblasti v piatok podľa agentúry TASS uviedli, že najmenej päť civilistov zahynulo a rovnaký počet ich bol zranený, keď ukrajinské sily pri ostreľovaní zasiahli autobus, ktorý šiel práve cez most pri obci Darivka.

11:46 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes telefonicky hovoril so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom. Zopakoval mu okrem iného, že je stále pripravený prispieť k mierovému riešeniu na Ukrajine, ktoré bude výhodné pre všetkých. Informoval o tom turecký provládny denník Daily Sabah.

11:12 Ukrajina bojuje za bezpečnosť Európy a EÚ ju preto musí podporovať aj naďalej. V piatok to uviedol český premiér Petr Fiala pred začiatkom neformálneho summitu Európskej rady v Prahe. 

11:05 V Hongkongu tento týždeň zakotvila superjachta ruského oligarchu Alexeja Mordašova, ktorej hodnota sa odhaduje na viac ako 500 miliónov dolárov, informovala agentúra AP. Mordašov ako jeden z najbohatších Rusov čelí západným sankciám v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu.

10:54 Šéf zahraničnej politiky Európskej únie Josep Borrell bude naliehať na lídrov 27 členských štátov, aby vyčlenili viac financií na vojenskú podporu Ukrajiny. Uviedol to pri príchode na piatkový neformálny summit EÚ v Prahe.

10:14 Bývalá nemecká kancelárka Angela Merkelová upozornila, že je dôležité, aby vyhrážky vyslovené počas vojny na Ukrajine neboli brané na ľahkú váhu. Povedala to počas štvrtkovej ceremónie pri príležitosti 77. výročia založenia mníchovských novín Süddeutsche Zeitung.

10:12 Ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov vyzval v piatok ruských vojakov, aby zložili zbrane. Sľúbil im "život a bezpečie". Ruských vojakov podľa Reznikovových slov "oklamali a podviedli". "Platíte krvou za predstavy a falošné ciele iných," povedal vo videu, ktoré na svojej oficiálnej webovej stránke zverejnilo ministerstvo obrany Ukrajiny.

9:21 Ukrajinské úrady dnes ráno zvýšili bilanciu smrteľných obetí štvrtkového raketového útoku na Záporožie na 11, uviedla agentúra Unian. Doteraz bolo známych sedem obetí, podľa Ukrajincov stoja za útokom Rusi. Po zásahu obytných domov sa vo štvrtok mnoho ľudí ocitlo pod troskami. Záporožie okrem toho dnes čelilo ďalšiemu útoku, pri ktorom podľa prvých informácií utrpel zranenie jeden človek, povedal šéf oblastnej správy Oleksandr Staruch.

8:15 Moskovský patriarcha Kirill, ktorý stojí na čele ruskej pravoslávnej cirkvi, vyzval biskupov, duchovných a veriacich modliť sa zdravia ruského prezidenta Vladimira Putina a potvrdil texty modlitieb "o zdraví hlavy štátu ruského", napísal na svojom webe denník Kommersant. 

7:11 Rusko vo vojne na Ukrajine využíva služby vojenských milícií, ktoré sa otvorene hlásia k nacizmu. Informoval o tom český portál Seznam Zprávy na základe správy zverejnenej v britskom denníku The Guardian. Viac sa dozviete v článku nižšie.

7:00 Americké úrady zadržali dvoch Rusov, ktorí podľa médií priplávali v malej loďke z Čukotky na Ostrov svätého Vavrinca pri Aljaške. Zaujímajú sa o nich aj ruskí veľvyslanci v USA. Diplomati plánujú, že si krajanmi telefonicky pohovoria, aby im ponúkli pomoc, oznámila ruská agentúra TASS. Obaja Rusi medzitým podľa americkej agentúry AP požiadali v Spojených štátoch o azyl.

6:50 Fínsko poskytlo Ukrajine nový balík vojenskej pomoci vo výške 11,8 milióna eur.

6:48 Nasadenie iránskych bezpilotných lietadiel na ruskej strane zásadne neovplyvní vojnu proti Ukrajine, uvádza vo svojej analýze americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). "Ruská armáda sa zrejme nepokúša asymetricky koncentrovať nálety týchto dronov na kľúčové body v blízkosti frontu. Vypúšťajú veľa dronov proti civilným cieľom v tyle. Pravdepodobne dúfajú, že terorom dosiahnu výsledok. Ale toto počínanie neprináša úspech," tvrdia analytici.

6:47 Z ukrajinských prístavov pri Čiernom mori vo štvrtok vyplávalo hneď 11 lodí so 178-tisíc tonami poľnohospodárskych výrobkov na palube. Lode s nákladom pšenice, kukurice, jačmeňa, hrachu a slnečnicového oleja plávajú do Turecka, Rumunska, Grécka, Izraela a Alžírska, napísala v piatok na svojom ruskojazyčnom webe stanica BBC s odvolaním sa na ukrajinské médiá a spoločné koordinačné stredisko.

6:42 Ruský prezident Vladimir Putin "nežartuje, keď hovorí o použití taktických jadrových zbraní či biologických alebo chemických zbraní, pretože jeho armáda je takpovediac vysoko neefektívna", povedal americký prezident Joe Biden. "Nečelili sme vyhliadke na armagedon od čias (prezidenta Johna Fitzgeralda) Kennedyho a kubánskej raketovej krízy," poznamenal.

6:37 Na územiach v Charkovskej oblasti, ktoré spod ruskej okupácie oslobodila ukrajinská armáda, exhumovali od 7. septembra už 534 tiel civilistov vrátane 19 detí. Ukrajinským médiám to vo štvrtok povedal popredný predstaviteľ tamojšej ukrajinskej polície, informovala stanica BBC. 

6:30 Situáciu v súvislosti s vojnou na Ukrajine sme s vami sledovali aj včera.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok