ONLINE: V Rusku na protestoch proti mobilizácii zadržali vyše dvestopäťdesiat ľudí, proruskí separatisti prepustili piatich Britov

TA3 TASR ČTK ČT24
21.9.2022 07:14

Rusku zadržala polícia na dnešných protestoch proti čiastočnej mobilizácii už vyše 250 ľudí, uviedla AFP s odkazom na údaje webu OVD-Info. Piati britskí občania zadržiavaní niekoľko mesiacov proruskými separatistami na Ukrajine boli prepustení a vracajú sa domov, oznámila v stredu britská premiérka Liz Trussová na sociálnej sieti Twitter. Udalosti na Ukrajine sme s vami sledovali online.

ONLINE: Rusko druhý deň blokuje humanitátnu pomoc pre Enerhodar, okupanti si zo škôl v Melitopole robia vojenské základne
TASR/AP

00:00 Dnešný ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:16 Vojna medzi Ukrajinou a Ruskom už nie je lokálna, sankcie z nej urobili globálnu ekonomickú vojnu. Vyhlásil to v stredu predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v úvode dvojdňovej výjazdovej schôdze parlamentných frakcií strán vládneho bloku Fidesz-KDNP. Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti s odvolaním sa na internetové vydanie denníka Magyar Nemzet. 

23:01 Britská premiérka Liz Trussová a americký prezident Joe Biden sa zhodli, že kroky šéfa Kremľa Vladimíra Putina zdôrazňujú potrebu spojencov pokračovať v ekonomickej a vojenskej podpore Ukrajiny. Podľa agentúry Reuters o tom informoval úrad Trussovej.

22:17 Vrchný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj v stredu vyhlásil, že ukrajinská armáda bude "ničiť" ruských vojakov, a to bez ohľadu na to, či boli nasadení dobrovoľne alebo ako súčasť novej mobilizácie. Informuje agentúra AFP. 

21:44 Medzi zahraničnými vojnovými zajatcami zadržanými v bojoch na Ukrajine, ktorých v stredu prepustilo Rusko, sú aj dvaja Američania: 39-ročný Alexander Drueke  a 27-ročný Andy Huynh. Informuje o tom agentúra Reuters odvolávajúca sa na vyjadrenie Druekeho tety, ktorá v komunikácii s médiami zastupuje rodiny oboch týchto zadržaných. 

20:51 V dôsledku ruského ostreľovania Charkovskej oblasti bolo v stredu zranených päť civilistov, napísal na Telegrame náčelník vojenskej správy Charkovskej oblasti Oleh Syniehubov. Informuje o tom server Ukrainska pravda.

19:35 Piati britskí občania zadržiavaní niekoľko mesiacov proruskými separatistami na Ukrajine boli prepustení a vracajú sa domov, oznámila v stredu britská premiérka Liz Trussová na sociálnej sieti Twitter. 

18:55 V Rusku zadržala polícia na dnešných protestoch proti čiastočnej mobilizácii už vyše 250 ľudí, uviedla AFP s odkazom na údaje webu OVD-Info.

17:58 Vojna na Ukrajine je vojnou, ktorú si vybral jeden muž, povedal prezident USA Biden v OSN. Putin sa podľa neho bezohľadne vyhráža jadrovými zbraňami.

17:02 Príhovor, v ktorom ruský prezident Vladimír Putin okrem iného vyhlásil mobilizáciu, je eskaláciou ruskej vojny na Ukrajine, ale nebol prekvapením. V rozhovore s agentúrou Reuters to v stredu povedal generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Putinova reč podľa neho ukazuje, že vojna sa nevyvíja podľa plánu šéfa Kremľa. Ten sa podľa Stoltenberga na Ukrajine prepočítal a urobil veľkú chybu.

16:24 Európska únia bude aj naďalej neochvejne pomáhať Ukrajine, ktorá čelí ruskej agresii. Uviedol to v stredu predseda Európskej rady Charles Michel po tom, ako ruský prezident Vladimir Putin vyhlásením čiastočnej mobilizácie vystupňoval svoju agresiu voči Kyjevu. 

15:37 Oslobodíme celé územie Ukrajiny napriek vyhrážkam ruského prezidenta Vladimíra Putina jadrovými zbraňami, povedal v rozhovore s nemeckým denníkom Bild ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Čiastočnú mobilizáciu podľa neho Rusko vykonávalo už skôr, ako ju dnes oficiálne vyhlásilo. 

14:59 Ruská vláda tvrdí, že "veľmi skoro" oznámi, kto bude z čiastočnej mobilizácie vyňatý. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v rozhovore s novinármi uviedol, že vláda čoskoro rozhodne, ktorí občania budú môcť povolanie odložiť.

14:30 Podľa think-tanku Federácie amerických vedcov má Rusko 5977 jadrových hlavíc, hoci to zahŕňa asi 1500 hlavíc, ktoré sú vyradené a určené na demontáž. Zo zvyšných približne 4500 hlavíc je väčšina považovaná za strategické jadrové zbrane – balistické rakety alebo rakety, ktoré môžu byť zamerané na veľké vzdialenosti.

14:14 Lotyšský minister zahraničia Edgars Rinkévičs napísal na Twitteri, že "Rusko je rovnako nebezpečné ako nacistické Nemecko. Európa nesmie podľahnúť ruskému vydieraniu amusí podporiť Ukrajinu, ako len môže."

13:56 Európska únia zostane pevná vo svojej podpore Ukrajine, reagoval predseda Európskej rady Charles Michel na eskaláciu vojny, ktorú v dnešnom prejave oznámil ruský prezident Vladimir Putin. Hovorca únijnej diplomacie potom obvinil Moskvu z nebezpečného jadrového hazardu a vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby vytváralo na Putina tlak s cieľom zastaviť jeho ľahkovážne správanie. "Kremeľ oznámil mobilizáciu v medzinárodný deň mieru, zatiaľ čo krajiny pri UNGA (Valnom zhromaždení OSN) usilujú o spoluprácu, bezpečnosť a prosperitu," napísal na twitteri Michel. "V tejto vojne je iba jeden agresor, Rusko, a jedna napadnutá krajina, Ukrajina. Podpora Ukrajiny zo strany EÚ zostane neochvejná," dodal.

13:29 Lotyšsko "nebude" poskytovať útočisko Rusom utekajúcim zo svojej vlasti pred mobilizáciou, ktorú v stredu v televíznom prejave k národu oznámil ruský prezident Vladimir Putin. Informoval o tom webový portál britskej televízie Sky News s odvolaním sa na tweet lotyšského ministra zahraničných vecí Edgarsa Rinkévičsa. 

13:15 Podľa agentúry Reuters sa rýchlo vypredávajú jednosmerné letenky z Ruska. Údaje Aviasales, najobľúbenejšie ruské stránky na vyhľadávanie leteniek, ukázali v stredu vypredané priame lety z Moskvy do tureckého Istanbulu a arménskeho Jerevanu, čo sú destinácie, kam môžu Rusi cestovať bez víz.

12:53 Členské štáty Európskej únie rokujú o spoločnom postupe v reakcii na najnovší vývoj ruskej vojny na Ukrajine, uviedol hovorca Európskej komisie Peter Stano. Výkonný orgán Európskej únie ruského prezidenta Vladimira Putina obvinil z "veľmi nebezpečného jadrového hazardu" a uviedol, že medzinárodné spoločenstvo naň musí vyvinúť tlak, aby "zastavil také bezohľadné správanie".

11:52 Putin podľa denníka Kommersant a agentúry Interfax vyhlásil, že mobilizácia sa týka iba vojakov v zálohe. "Náboru do vojenskej služby budú podliehať iba občania, ktorí sú v súčasnej dobe v zálohe, a predovšetkým tí, ktorí slúžili v ozbrojených silách, majú určitú vojenskú špecializáciu a príslušnú skúsenosť," uviedol šéf Kremľa a dodal, že pred vyslaním k jednotkám prejdú mobilizovaní povinným doplnkovým výcvikom.

11:45 Ruské akcie po začatí obchodovania prudko klesli, hlavný index odpisoval okolo desať percent. Ruský rubeľ potom voči doláru spadol najnižšie za viac ako dva mesiace. Trhy tým podľa analytikov reagujú na oznámenie ruského prezidenta Vladimíra Putina o čiastočnej mobilizácii.

11:18 Ruský prezident Vladimir Putin eskaluje situáciu na Ukrajine, uviedol slovenský úrad vlády v reakcii na oznámenie Kremľa o čiastočnej mobilizácii a o podpore "referend" o pripojení k Rusku v Moskvou okupovaných častiach ukrajinského územia. "Snahu Ruska anektovať ďalšie územia dokazuje aj úsilie zorganizovať "referendá" na okupovaných ukrajinských územiach. Tento postup je porušením medzinárodného práva aj ukrajinskej ústavy a cynickým krokom práve na Medzinárodný deň mieru," napísal.

10:34 Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil čiastočnú mobilizáciu, povolaných bude 300-tisíc záložníkov. Na jeho vyhlásenie už stihli reagovať viacerí svetoví lídri a politici.

9:54 Čiastočná mobilizácia, ktorú vyhlásil ruský prezident Vladiiír Putin, je snahou o ďalšiu eskaláciu Ruskom rozpútanej vojny na Ukrajine a ďalším dôkazom toho, že jediným agresorom je práve Rusko. Vo vyjadrení pre ČTK to uviedol premiér Petr Fiala. "Pomoc Ukrajine je potrebná a musíme v nej v našom vlastnom záujme pokračovať," dodal Fiala.

9:27 Vyhlásenie mobilizácie Ruskom bolo predvídateľné a svedčí o tom, že Moskve nevychádzajú jej vojnové plány, povedal agentúre Reuters šéf ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoljak. Ostatné výroky ruského prezidenta Vladimira Putina v televíznom prejave boli podľa neho len rétorické. Ich cieľom bolo preniesť vinu za vojnu na Ukrajine a zhoršujúcu sa ekonomickú situáciu Ruska na Západ, uviedol Podojlak.

8:53 Pri čiastočnej ruskej mobilizácii bude povolaných 300-tisíc záložníkov, uviedol ruský minister obrany Sergej Šojgu.

8:34 Americký minister spravodlivosti Merrick Garland a ukrajinský generálny prokurátor Andrij Kostin podpísali v utorok dohodu zameranú na formalizovanie spolupráce v súvislosti so spoločným úsilím o stíhanie údajných vojnových zločinov spáchaných ruskými silami vo vojne na Ukrajine. 

8:33 Ruský prezident Vladimir Putin sa vzdá svojich "imperialistických ambícií", iba ak zistí, že vojnu na Ukrajine nemôže vyhrať. V utorok to na 77. zasadnutí Valného zhromaždenia OSN uviedol nemecký kancelár Olaf Scholz.

8:27 Infraštruktúru asi piatich desiatok obcí na juhu a na východe Ukrajiny poškodilo posledné ruské ostreľovanie, uviedlo velenie ukrajinskej armády. Ruské okupačné jednotky sa podľa Kyjeva ďalej sústredia na plné obsadenie Doneckej oblasti.

8:19 Ruský vodca VladimIr Putin vyhlásil čiastočnú mobilizáciu. Oznámil to v predtočenom televíznom prejave. Uviedol, že je to na obranu územia pred Západom, ktorý sa snaží zničiť Rusko.

8:05 Podľa spoločnosti Enerhoatom ruské sily v noci na stredu opäť ostreľovali Záporožskú jadrovú elektráreň. "Dnes, 21. septembra 2022, o 01:13 bolo v dôsledku ďalšieho ostreľovania Záporožskej jadrovej elektrárne ruskými teroristami poškodené komunikačné zariadenie energetického bloku č. 6 s rozvádzačom," uviedol na Telegrame prevádzkovateľ elektrárne.

7:54 Podľa údajov spoločnosti Google Trends sa v Rusku 20. septembra zvýšilo vyhľadávanie informácií o možnostiach úteku z krajiny. Stalo sa tak po tom, čo Kremeľ a jeho splnomocnenci oznámili plány na anexiu okupovaných území na Ukrajine. Plány na anexiu sa tiež zhodovali so špekuláciami, že bude vyhlásená mobilizácia. Ruský parlament prijal prísnejšie tresty pre dezertérov počas mobilizácie a vojnového stavu. Očakáva sa, že ruský prezident Vladimír Putin sa k týmto otázkam vyjadrí 21. septembra, uviedol The Kyiv Independent.

7:40 Ruský nezávislý televízny kanál Dožď informoval, že branci ruskej 25. motostreleckej brigády so základňou v meste Luga v Leningradskej oblasti sú prevelení k ukrajinským hraniciam. Podľa kanála Rusko plánuje previesť až 400 brancov z brigády do Belgorodskej oblasti. Ruskí branci boli na front na Ukrajine posielaní už skôr, napísal server The Kyiv Independent.

7:39 Prvá dáma Ukrajiny Olena Zelenská a premiér Denys Šmyhal pricestovali do New Yorku na 77. zasadnutie Valného zhromaždenia OSN.

7:03 Rusko upravilo zbraň Kalašnikov AK-12, ktorú jeho jednotky používajú na Ukrajine, aby zrýchlila streľbu a vojaci nad ňou mali väčšiu kontrolu, informovala v stredu štátna tlačová agentúra RIA s odvolaním sa na výrobcu zbrane. "V najkratšom možnom čase sme vybrali technické riešenie, vyrobili prototyp a predviedli ho zástupcom ruského ministerstva obrany," uviedol prezident koncernu Kalašnikov Alan Lušnikov. Nepovedal, kedy modernizovaná zbraň vstúpi do služby, uviedol iba, že je vo fáze projektovej dokumentácie.

7:00 Na Valnom zhromaždení OSN svetoví lídri odsúdili ruskú inváziu na Ukrajinu. Podľa nemeckého kancelára Olafa Scholza ide o návrat "číreho imperializmu" do medzinárodných vzťahov. Vyzval na reformu Bezpečnostnej rady OSN a oznámil, že sa Nemecko pokúsi získať post jej stáleho člena.

Japonský premiér Fumio Kišida povedal, že Moskva ohrozuje dôveryhodnosť tohto orgánu. Poľský prezident Andrzej Duda upozornil, že vojna na Ukrajine nie je regionálnym konfliktom. Podľa neho Rusko úmyselne ničí ukrajinské poľnohospodárstvo, aby sťažilo zásobovanie potravinami vo svete.

6:45 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj spochybnil význam oznámení o organizovaní tzv. referend v oblastiach Ukrajiny, ktoré ovládajú Moskvou podporovaní separatisti alebo sú okupované ruskými inváznymi vojskami. "Našu pozíciu nezmení žiaden hukot ani oznámenia. Bránime Ukrajinu, oslobodzujeme našu krajinu a hlavne neprejavujeme nijakú slabosť," uviedol Zelenskyj v utorok večer v pravidelnom večernom videopríhovore k národu. 

6:30 Situáciu v súvislosti s vojnou na Ukrajine sme s vami sledovali aj včera.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok