Ukrajina reaguje: Vyhlásenie mobilizácie bolo predvídateľné. Ukazuje to, že Moskve nevychádzajú plány

TA3 ČTK
21.9.2022 09:18

Vyhlásenie mobilizácie Ruskom bolo predvídateľné a svedčí o tom, že Moskve nevychádzajú jej vojnové plány, povedal agentúre Reuters poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoljak.

Vojaci siluety zbrane ilu 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Ostatné výroky ruského prezidenta Vladimira Putina v televíznom prejave boli podľa neho len rétorické. Ich cieľom bolo preniesť vinu za vojnu na Ukrajine a zhoršujúcu sa ekonomickú situáciu Ruska na Západ, uviedol Podojlak.

Rusi namiesto zničenia Ukrajiny, ktoré chceli, dostali po 210 dňoch vojny mobilizáciu, uzavretie hraníc, zablokovanie bankových účtov a tresty väzenia za dezerciu, napísal na Twitteri Podoljak. "Všetko ide stále podľa plánu, že? Život má veľký zmysel pre humor," dodal s odkazom na opakované tvrdenia ruských predstaviteľov, že "špeciálna operácia" postupuje podľa plánu cez ukrajinské útoky a ruský ústup najprv na jar od Kyjeva a v septembri z Charkovskej oblasti.

Rusko dnes vyhlásilo čiastočnú mobilizáciu, chce povolať 300-tisíc rezervistov, hlavne ruských občanov v zálohe a s vojenskou skúsenosťou. Mobilizácia začne okamžite. Ukrajina je jednou z častých tém prejavov štátnikov na terajšom Valnom zhromaždení OSN v New Yorku, dnes by tam mal prostredníctvom videospojenia prehovoriť aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok