Oslobodíme celú Ukrajinu napriek Putinovým vyhrážkam jadrovými zbraňami, vyhlásil Zelenskyj

TA3 ČTK
21.9.2022 15:12

Oslobodíme celé územie Ukrajiny napriek vyhrážkam ruského prezidenta Vladimíra Putina jadrovými zbraňami, povedal v rozhovore s nemeckým denníkom Bild ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Čiastočnú mobilizáciu podľa neho Rusko vykonávalo už skôr, ako ju dnes oficiálne vyhlásilo.

Ukrajinský prezident si nemyslí, že sa Putin odhodlá na použitie jadrových zbraní proti Ukrajine, nedokáže to ale vylúčiť. "Nemyslím si, že svet pripustí, aby nasadil tieto zbrane," povedal Zelenskyj. Napriek tomu podľa neho existujú riziká, lebo "do hlavy tomuto človeku nevidíme".

Vyhrážkam sa však Ukrajina nepodvolí a bude "krok za krokom" postupovať podľa svojich plánov a oslobodí svoje územie, dodal Zelenskyj. "Zajtra môže Putin povedať: Chceme okrem Ukrajiny aj časť Poľska, inak použijeme jadrové zbrane. Na takéto kompromisy nemožno pristúpiť," povedal.

Putin dnes ráno vyhlásil v Rusku čiastočnú mobilizáciu. Vyhlásil, že tak robí na obranu pred Západom, ktorý sa snaží oslabiť, rozdeliť a zničiť jeho krajinu. Západné štáty Putin obvinil z jadrového vydierania a pohrozil zodpovedajúcou ruskou reakciou. Kyjev už skôr uviedol, že vyhlásenie čiastočnej mobilizácie svedčí o tom, že Moskve nevychádzajú vojnové plány.

Ruský prezident podporil aj konanie referend o pripojení k Rusku v Moskve okupovaných častiach ukrajinského územia. Podľa Zelenského "pseudoreferenda", ktorá by sa mala konať už tento týždeň, "90 percent štátov neuzná".

Vyhlásenie čiastočnej mobilizácie podľa Zelenského ukazuje, že Rusko má "problémy s dôstojníkmi" a ďalšími armádnymi príslušníkmi a že jeho jednotky na Ukrajine "utekajú z boja". "Naše tajné služby a naši spojenci to už hovorili. Mobilizáciu vykonával (Putin) celý posledný mesiac," dodal ukrajinský prezident.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok