Neblafujem, povedal Putin. Vyhlásil čiastočnú mobilizáciu, cieľom je oslobodiť Donbas

TA3 TASR ČTK
21.9.2022 08:16

Ruský prezident Vladimir Putin v stredu ráno vyhlásil čiastočnú mobilizáciu. V televíznom vystúpení uviedol, že je to na obranu pred Západom, ktorý sa vraj snaží oslabiť, rozdeliť a zničiť Rusko. Mobilizácia, ktorá sa dotkne hlavne ruských občanov v zálohe a s vojenskou skúsenosťou, začne podľa prezidenta okamžite.

Putin v prejave obvinil Západ z "jadrového vydierania". Rusko má ale podľa neho dostatok zbraní na zodpovedajúcu reakciu a nebojí sa ich použiť. Oznámil aj navýšenie prostriedkov pre ruský zbrojný priemysel. Podľa Putina je mobilizácia "plne adekvátna hrozbám, ktorým čelíme". Cieľ ruskej operácie na Ukrajine sa podľa neho nezmenil, je ním "oslobodenie" Donbasu.

"Hovoríme o čiastočnej mobilizácii, čo znamená, že brannej povinnosti budú podliehať len občania, ktorí sú momentálne v zálohe, a predovšetkým tí, ktorí slúžili v ozbrojených silách a majú určitú vojenskú špecializáciu a relevantné skúsenosti," zdôraznil ruský prezident.

"Keď bude územná celistvosť našej krajiny ohrozená, určite použijeme všetky prostriedky, ktoré máme k dispozícii, aby sme ochránili Rusko a našich ľudí. Toto nie je blaf," varoval podľa agentúry AFP Putin.

Putin v prejave podporil konanie referend o pripojení k Rusku v Moskve okupovaných častiach ukrajinského územia. Kyjev a západné krajiny dopredu zdôrazňujú, že narýchlo zorganizované hlasovanie v oblastiach ovládaných ruskou armádou nie je možné uznať. Referendá sa majú od piatku uskutočniť v samozvaných republikách, ktoré proruskí separatisti vyhlásili v Luhanskej a Doneckej oblasti, ale aj v Ruskom okupovaných častiach ukrajinskej Záporožskej a Chersonskej oblasti. 

Rusko zvoláva sily

V rámci čiastočnej mobilizácie bude povolaných 300-tisíc záložníkov, uviedol podľa agentúry TASS ruský minister obrany Sergej Šojgu.

Predvídateľná operácia

Vyhlásenie mobilizácie Ruskom bolo predvídateľné a svedčí o tom, že Moskve nevychádzajú jej vojnové plány, povedal agentúre Reuters šéf ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoljak. Ostatné výroky ruského prezidenta Vladimira Putina v televíznom prejave boli podľa neho len rétorické. Ich cieľom bolo preniesť vinu za vojnu na Ukrajine a zhoršujúcu sa ekonomickú situáciu Ruska na Západ, uviedol Podojlak.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok