Rusko zvoláva sily. Šojgu oznámil, že povolaných bude 300-tisíc záložníkov

TA3 ČTK
21.9.2022 09:06

V rámci čiastočnej mobilizácie bude povolaných 300-tisíc záložníkov, uviedol podľa agentúry TASS ruský minister obrany Sergej Šojgu. Čiastočnú mobilizáciu v Rusku krátko predtým oznámil v televíznom vystúpení prezident Vladimír Putin.

Rusko zvoláva sily. Šojgu oznámil, že povolaných bude 300-tisíc záložníkov
Twitter/The Telegraph

Dodal, že ide len o zlomok ruských vojakov, ktorých je možné povolať. Šéf ruského rezortu obrany tiež oznámil, že v bojoch na Ukrajine zahynulo od 24. februára 5937 ruských vojakov. Ide o veľmi zriedkavé priznanie vojenských strát zo strany Moskvy, píše AFP. Šojgu dodal, že Rusko na Ukrajine "nebojuje ani tak proti Ukrajine, ako proti kolektívnemu Západu".

Referendá o pričlenení sa k Rusku, v termíne od 23. do 27. septembra, ohlásili v utorok predstavitelia proruských separatistických "republík" na východe Ukrajiny – Doneckej a Luhanskej –, ako aj Moskvou dosadení činitelia okupovaných častí Chersonskej oblasti na juhu a Záporožskej oblasti na juhovýchode Ukrajiny.

Šojgu ďalej v televíznej stanici Rossija 24 uviedol, že Moskva povolá do služby približne jedno percento zo svojich zdrojov. "Máme obrovské mobilizačné zdroje tých, ktorí slúžili, majú bojové skúsenosti, vojenskú špecializáciu. Máme ich takmer 25 miliónov," vyhlásil minister podľa agentúry TASS. Mobilizácia sa podľa neho zároveň netýka študentov a brancov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok