Rusko pošle každého, koho má po ruke. Svetoví lídri a politici komentovali Putinovo vyhlásenie

TA3/SB TASR ČTK ČT24
21.9.2022 10:29

Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil čiastočnú mobilizáciu, povolaných bude 300-tisíc záložníkov. Na jeho vyhlásenie už stihli reagovať viacerí svetoví lídri a politici. Prinášame vám ich vyjadrenia.

Rusko pošle každého, koho má po ruke. Svetoví lídri a politici komentovali Putinovo vyhlásenie
TASR/AP

Hovorca českého prezidenta

"Ruská mobilizácia je zrejme dôsledkom ukrajinských vojenských úspechov z poslednej doby. Adekvátnou reakciou by bolo zvýšenie pomoci Ukrajine, ale to nielen vo vojenskej oblasti," uviedol ako vyhlásenie prezidenta Miloša Zemana k čiastočnej ruskej mobilizácii jeho hovorca Jiří Ovčáček na Twitteri.

Fínsky minister obrany

Fínsko pozorne sleduje situáciu v susednom Rusku po tom, čo prezident Vladimír Putin nariadil vojenskú mobilizáciu, uviedol v stredu minister obrany Antti Kaikkonen. "Pokiaľ ide o okolie Fínska, môžem povedať, že vojenská situácia je stabilná a pokojná," povedal. "Naše obranné sily sú dobre pripravené a situácia je starostlivo monitorovaná."

Poľský premiér

Rusko bude pokračovať v deštrukcii, pokúsi sa zničiť Ukrajinu, anektovať časť jej územia a meniť mapy, myslí si poľský premiér Mateusz Morawiecki. Poľsko je pripravené urobiť všetko, čo je v jeho silách, aby Severoatlantická aliancia naďalej čo najviac podporovala Ukrajinu brániacu sa ruskej invázii, uviedol podľa agentúry Reuters. Morawiecki vyhlásil, že Poľsko chce žiť s Ruskom v mieri, ale keď táto krajina "ukáže svoju hrubú silu, my musíme ukázať svoju obrannú silu". Zdôraznil váhu členstva v NATO a dodal, že s ruskými plánmi sa nemieni zmieriť.

"Niektorí predstavitelia v posledných rokoch upadli do kómy a domnievajú sa, že armáda je zbytočná a že obranná a odstrašujúca sila je prežitkom. My ale vieme, že práve tie sú základom mieru pre poľské rodiny a bezpečnosti v Európe," cituje z Morawieckého prejavu na vojenskom cvičení kancelária premiéra.

Holandský premiér 

Mark Rutte vyhlásil, že príkaz na mobilizáciu je znamením paniky v Kremli a nemal by byť braný ako priama hrozba plnohodnotnej vojny proti Západu. Mobilizácia a vyhlasovanie referend, to všetko sú známky paniky, povedal Rutte podľa agentúry Reuters. "Jeho (Putinove) reči o jadrových zbraní sú niečím, čo sme mnohokrát počuli už skôr a necháva nás to chladnými," povedal šéf holandskej vlády verejnoprávnej stanici NOS. "Všetko je to súčasťou rétoriky, ktorú poznáme. Radil by som zostať v pokoji," dodal.

Nemecký vicekancelár 

Robert Habeck v stredu ostro skritizoval rozhodnutie Ruska mobilizovať státisíce záložníkov. Informovala o tom tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie ministerstva hospodárstva, ktoré Habeck tiež riadi. Habeck označil krok Moskvy za "ďalšie zlé a nesprávne" rozhodnutie, ktoré konflikt na Ukrajine iba zhoršuje. Dodal, že nemecká vláda sa radí, ako má na daný vývoj politicky zareagovať.

Britský minister obrany 

Ben Wallace v stredu vyhlásil, že mobilizácia ruských vojsk v konflikte na Ukrajine je priznaním prezidenta Vladimira Putina, že "jeho invázia zlyháva".

"(Putin) a jeho minister obrany poslali na smrť desiatky tisíc vlastných občanov, zle vybavených a vedených," uviedol Wallace vo vyhlásení. "Žiadne hrozby a propaganda nemôžu zakryť skutočnosť, že Ukrajina v tejto vojne víťazí, medzinárodné spoločenstvo je jednotné a Rusko sa stáva globálnym vyvrhelom."

Čína vyzvala na dialóg

Čína vyzvala Rusko a západné krajiny na vzájomný dialóg a hľadanie spôsobu, ako vyriešiť bezpečnostné obavy všetkých strán po tom, ako ruský prezident Vladimir Putin obvinil Západ z "jadrového vydierania". Vyplýva to zo stredajšieho vyhlásenia hovorcu čínskeho ministerstva zahraničných vecí Wang Wen-pina.

Český premiér

Čiastočná mobilizácia je snahou o ďalšiu eskaláciu Ruskom rozpútanej vojny na Ukrajine a ďalším dôkazom toho, že jediným agresorom je práve Rusko. Vo vyjadrení pre ČTK to uviedol premiér Petr Fiala. "Pomoc Ukrajine je potrebná a musíme v nej v našom vlastnom záujme pokračovať," dodal Fiala.

Česká ministerka obrany

Prejav ruského prezidenta je hlavne snahou udržať svoju pozíciu v očiach Rusov, oznámila ministerka obrany Jana Černochová (ODS). Putin podľa nej už na Ukrajinu posiela kohokoľvek, kto bol po ruke. Mobilizácia preto podľa nej nepomôže, pretože nič nenasvedčuje tomu, že Rusko má ešte koho mobilizovať. Uviedla, že Česko musí ďalej podporovať Kyjev a dať Rusku jasnú správu, že sa nenechá vydierať.

Veľvyslankyňa USA na Ukrajine

Čiastočná mobilizácia v Rusku, nariadená ruským prezidentom Vladimirom Putinom, je znakom slabosti Moskvy. V stredu to v príspevku na sociálnej sieti Twitter uviedla americká veľvyslankyňa na Ukrajine Bridget Brinková.

"Falošné referendá a mobilizácia sú znakmi slabosti a zlyhania Ruska. Spojené štáty nikdy neuznajú nárok Ruska na údajne anektované ukrajinské územie a budeme naďalej stáť pri Ukrajine – a to tak dlho, ako to bude potrebné," napísala Brinková.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok