ONLINE: Luhansk a Doneck schválili konanie referend, EÚ poskytne Ukrajine pôžičku 5 miliárd eur

TA3 TASR ČTK
20.9.2022 06:52

Parlament samozvanej Luhanskej ľudovej republiky schválil zákon o usporiadaní referenda o pripojení tohto separatistického útvaru k Rusku. Vedenie samozvanej Doneckej ľudovej republiky príslušný zákon schválilo len o chvíľu neskôr. Štáty Európskej únie formálne schválili poskytnutie pôžičky päť miliárd eur Ukrajine. Udalosti na Ukrajine sme s vami sledovali online.

Ukrajinská vlajka
Telegram/President Zelensky

00:00 Dnešný ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:08 Šéf diplomacie EÚ Josep Borrel uviedol, že ľudia, ktorí sa podieľajú na pseudoreferendoch na Ukrajine, budú pohnaní k zodpovednosti. EÚ zváži ďalšie sankcie proti Rusku.

22:23 Špeciálne lietadlo z Moskvy dnes letelo do New Yorku.

21:41 Úrady v Moskve zriadia v centre pre migrantov kanceláriu pre nábor do armády. Chcú uľahčiť registráciu cudzincom, ktorí majú záujem získať ruské občianstvo zjednodušenou cestou. Informuje o tom ruskojazyčný servis BBC. Podľa západných expertov ruská armáda v súvislosti s ukrajinskou protiofenzívou zápasí s nedostatkom personálu.

20:59 Ruská vojna proti Ukrajine znamená návrat doby imperializmu a kolonializmu, povedal francúzsky prezident Emmanuel Macron v OSN. Hrozí podľa neho rozdelenie sveta do mocenských blokov.

19:58 Podľa francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona sú ruské plány na "referendá" novou provokáciou. "Nebudú mať žiadne právne dopady, celý proces je paródia," povedal Macron a dodal, že keby celý plán na vyhlásenie referend na východe Ukrajiny nebol taký tragický, bol by smiešny. Uviedol tiež, že v najbližších dňoch bude hovoriť s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

19:20 Plánované pseudoreferenda na východe Ukrajiny sú podľa šéfa NATO Jense Stoltenberga eskaláciou Putinovej vojny proti Ukrajine.

17:51 Macron naliehavo požiadal o telefonický rozhovor s Putinom.

17:13 Vojaci mnohonárodného bojového zoskupenia NATO na Slovensku dnes zahájili cvičenie, ktorého cieľom je okrem iného preveriť vlastnú pripravenosť na obranu tejto stredoeurópskej krajiny, povedal hovorca slovenskej armády Štefan Zemanovič. Bojové zoskupenie pod velením Česka sa začalo formovať tento rok na jar v rámci posilnenia východného krídla Severoatlantickej aliancie po ruskej invázii na Ukrajinu.

15:42 Americká sieť rýchleho občerstvenia McDonald's v utorok obnovila prevádzku v Kyjeve, prvýkrát od ruskej invázie koncom februára. To signalizuje, že život v hlavnom meste Ukrajiny sa po takmer siedmich mesiacoch vojny vracia do normálu. Informuje agentúra AFP. 

14:55 Británia v budúcom roku vydá na podporu Ukrajiny rovnaký objem financií ako tento rok alebo aj vyššiu sumu. Podľa webu stanice BBC to plánuje vo svojom vystúpení na Valnom zhromaždení OSN oznámiť britská premiérka Liz Trussová. Valné zhromaždenie začína v New Yorku dnes, pokračovať bude do 26. septembra.

14:25 Štáty Európskej únie v utorok formálne schválili poskytnutie pôžičky päť miliárd eur Ukrajine, a to na bežný chod štátu ochromeného ruskou inváziou. Oznámila to Rada EÚ. Na pomoci, ktorá Ukrajine pokryje prevádzkové výdavky zhruba na mesiac, sa únijní ministri financií zhodli minulý týždeň na neformálnej schôdzke v Prahe.

13:45 Parlament samozvanej Luhanskej ľudovej republiky schválil zákon o usporiadaní referenda o pripojení tohto separatistického útvaru k Rusku, uviedla agentúra Interfax. Referendum sa podľa vedenia parlamentu bude konať od 23. do 27. septembra. V rovnakom termíne chce referendum usporiadať aj vedenie samozvanej Doneckej ľudovej republiky, ktoré príslušný zákon schválilo len o chvíľu neskôr.

13:10 Rakúsky spolkový kancelár Karl Nehammer obhajoval sankcie uvalené na Rusko za jeho inváziu na Ukrajine. Medzinárodné spoločenstvo však vyzval, aby tieto opatrenia prehodnocovalo a sledovalo, či sú primerané. "Sankcie by nemali oslabovať viac nás než tých, voči ktorým majú byť v platnosti," povedal Nehammer pre rakúske médiá pred 77. zasadnutím Valného zhromaždenia OSN v New Yorku.  

12:45 Traja ruskí vojaci, ktorí "surovo zaobchádzali" s civilistami počas okupácie dediny Jahidne, sa teraz musia postaviť pred súd. V utorok o tom informoval portál britskej televízie Sky News. Ukrajinská generálna prokuratúra uviedla, že muži sa zúčastnili na útokoch v dedine Jahidne v Černihivskej oblasti na severe Ukrajiny, kde bolo celé týždne uväznených do 300 ľudí. 

12:14 Ukrajinci v Charkovskej oblasti ukoristili nespočetné množstvo ťažkej ruskej techniky.

11:51 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan uviedol, že všetky Ruskom okupované územia vrátane polostrova Krym by mali byť vrátené Ukrajine. Uviedol to v rozhovore pre americkú televíziu PBS, ktorý bol zverejnený v noci na utorok.

11:45 Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v utorok pred cestou do New Yorku na 77. Valné zhromaždenie OSN prisľúbila podporu krajín, ktoré sú najviac zasiahnuté následkami ruskej invázie na Ukrajinu.  

11:29 Toto sú indikatívne odhady ruských strát od začiatku vojny na Ukrajine, informujú Ozbrojené sily Ukrajiny.

11:26 Je nevyhnutné, aby Ruskom podporovaní separatisti na východe Ukrajiny usporiadali referendá o pripojení týchto regiónov k Rusku. Vyhlásil to v utorok bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev.

10:53 Sedem ľudí vrátane troch detí zahynulo v noci na utorok pri ukrajinskom útoku vo východoukrajinskej Luhanskej oblasti. V utorok to oznámil Ruskom dosadený predstaviteľ Spoločného centra pre kontrolu a koordináciu v Donbase. 

10:32 Americký Inštitút pre štúdium vojny potom vo svojej pravidelnej analýze napísal, že ukrajinská protiofenzíva úspešne podkopáva morálku ruských okupačných vojsk a v Kremli vyvoláva paniku. Naznačujú to najmä snahy o urýchlenie referend v Doneckej a Luhanskej oblasti o ich pripojenie k Rusku, dodáva ISW.

10:31 Kyjev a Moskva sa dohodli na výmene 200 vojnových zajatcov, povedal vo vysielaní americkej stanice PBS turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. 

9:55 Ruská súkromná polovojenská organizácia Vagnerova skupina sa snaží naverbovať odsúdených zločincov do vojny na Ukrajine, ale mnohí túto ponuku odmietajú. V pondelok to uviedol americký vysokopostavený predstaviteľ. "Naše informácie naznačujú, že Vagnerova skupina utrpela na Ukrajine vysoké straty, predovšetkým a neprekvapujúco medzi mladými a neskúsenými bojovníkmi," povedal novinárom.

9:24 Spojené štáty by v budúcnosti mohli Ukrajine poskytnúť tanky. Uviedol to vysokopostavený predstaviteľ americkej armády, okamžité dodanie tankov však podľa neho nie je možné pre problémy s ich údržbou a výcvikom posádky. 

8:43 "Viac ako 1 147 ukrajinských detí sa stalo obeťou totálnej ruskej agresie. Rusi zabili 390 detí a zranili ich viac ako 757,“ uviedlo ukrajinské ministerstvo obrany s odvolaním sa na tamojší Úrad generálneho prokurátora.

8:30 Britská premiérka Liz Trussová oznámi tento týždeň svetovým lídrom, že Spojené kráľovstvo na budúci rok minie alebo aj prekročí sumu 2,3 miliardy libier (2,62 miliardy eur) určenú pre Ukrajinu. Londýn túto pomoc v roku 2022 sľúbil Kyjevu, aby sa mohol brániť proti ruskej vojenskej okupácii.

8:11 Legendárna ruská popová speváčka Alla Pugačovová sa dostala v Rusku pod paľbu kritiky za svoje vyjadrenia o vojne, ktorú Kremeľ vedie proti Ukrajine. Informovala o tom agentúra DPA. Podľa poslanca Štátnej dumy Piotra Tolstého "Pugačovová, bývalá najpopulárnejšia speváčka v krajine, natoľko stratila kontakt s realitou, že je solidárna s tými, ktorí dnes chcú, aby bolo Rusko porazené". Podľa Tolstého je Pugačovovej miesto teraz už len v múzeu dejín Sovietskeho zväzu. 

7:56 Ruská armáda podľa britskej rozviedky premiestnila časť svojich ponoriek z krymského prístavu Sevastopoľ na juh Ruska, informovala agentúra Reuters. Podľa britskej rozviedky tento krok zrejme súvisí s úspešnou protiofenzívou ukrajinskej armády v posledných týždňoch.

7:41 Od začiatku rozsiahlej ruskej invázie na Ukrajinu zostrelila protivzdušná obrana Ukrajiny približne 55 ruských bojových lietadiel, uviedol veliteľ vzdušných síl USA James Hecker podľa BBC.

7:12 Ruské okupačné sily v pondelok ostreľovali Juhoukrajinskú jadrovú elektráreň v Mykolajivskej oblasti na juhu Ukrajiny, uviedla ukrajinská energetická spoločnosť Enerhoatom. Reaktory podľa nej neboli poškodené a pracujú normálne. 

6:49 Nemecká armáda dodá Ukrajine štyri samohybné húfnice a príslušnú muníciu, oznámilo nemecké ministerstvo obrany podľa agentúry DPA. Vybavenie pošle okamžite. Berlín tiež dohodol s Ľubľanou na takzvanej reťazovej výmene, ktorej výsledkom bude dodanie bezmála 30 starších tankov slovinskej armády Kyjevu. Západ dodáva Ukrajine zbrane v rámci pomoci pred ruskou inváziou, ktorá začala vo februári.

6:30 Najvyšší predstaviteľ samozvanej Doneckej ľudovej republiky na východe Ukrajiny Denis Pušilin vyzval v pondelok lídra separatistov v susednej Luhanskej oblasti, aby spojili úsilie zamerané na prípravu referenda o pričlenení k Rusku. Informovala o tom agentúra Reuters. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok