ONLINE: Počet obetí útoku v meste Časiv Jar znova stúpol, Ukrajinci hlásia oslobodenie obce na juhu krajiny

TA3 TASR ČTK
11.7.2022 06:40

Na 24 stúpol v pondelok počet obetí ruského raketového útoku na bytový dom v meste Časiv Jar na východe Ukrajiny. Informoval denník The Guardian. Ukrajinská armáda oslobodila od ruskej okupácie dedinu Ivanivka v Chersonskej oblasti. Udalosti sme s vami sledovali online.

00:00 Dnešný ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:40 "Naše informácie naznačujú, že sa iránska vláda chystá poskytnúť Rusku až niekoľko stoviek bezpilotných lietadiel, vrátane tých schopných niesť zbrane, a to všetko v zrýchlenom termíne," povedal Sullivan. USA podľa neho tiež majú informácie dokladajúce, že Irán chystá výcvik ruských síl, pri ktorom ich naučia tieto bezpilotné lietadlá používať možno už tento mesiac. Či Teherán Rusku už niektoré z týchto bezpilotných systémov poskytol, podľa Sullivana nie je jasné.

23:09 Do ukrajinských prístavov priplávalo prvých osem zahraničných lodí pre poľnohospodárske výrobky. Informuje o tom denník Ukrajinska pravda s odvolaním sa na velenie námorníctva. Priplávanie cudzích lodí umožnilo opätovné dobytie Hadieho ostrova ukrajinskými silami, uviedol denník.

22:27 Pri nedeľnom ruskom raketovom útoku na ukrajinský Časiv Jar podľa posledných informácií zomrelo 30 ľudí. Informuje o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na ukrajinskú prezidentskú kanceláriu. V pondelok záchranári na mieste vytiahli z trosiek bytového domu niekoľko desiatok preživších.

21:23 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poslal do parlamentu návrh zákona udeľujúci poľským občanom na Ukrajine osobitný štatút. V prípade jeho schválenia budú Poliakom priznané rovnaké práva, aké Varšava zaručila utečencom z Ukrajiny po tom, ako Moskva zaútočila na ich vlasť. Informuje agentúra PAP, ktorá sa odvoláva na vyjadrenie kancelárie ukrajinského prezidenta. 

20:35 Rumunsko vyšetruje, či počas ruskej invázie na Ukrajine došlo k spáchaniu zločinov proti ľudskosti. Oznámila to v pondelok prokuratúra v Bukurešti, píše agentúra AFP. 

19:50 Ukrajina v pondelok "ostro kritizovala" dekrét šéfa Kremľa Vladimira Putina, ktorý zjednodušuje procedúru na získanie ruského občianstva pre všetkých Ukrajincov. Informuje agentúra AFP. 

19:04 Promoskovský starosta Rusmi okupovanej ukrajinskej dediny Velykyj Burluk v Charkovskej oblasti Jevgenij Junakov zahynul v pondelok pri výbuchu svojho auta, informuje agentúra AFP, ktorá sa odvoláva na ruské médiá. 

18:15 Česká republika dokáže zaisťovať dôležité informácie o najnovšom dianí na Ukrajine. V rozhovore to uviedol šéf neziskovej organizácie Bezpečnostné centrum pre európske hodnoty David Stulik. 

17:51 V Prahe na Letenskej pláni v pondelok večer otvoria výstavu ukoristenej ruskej vojenskej techniky z Ukrajiny, ktorú do Prahy priviezlo ukrajinské ministerstvo vnútra. Má za cieľ pripomenúť vojnové hrôzy, ktoré ruská invázia na Ukrajine spôsobila. Informuje web iDNES.cz a Česká televízia. 

17:18  V pražskej štvrti Vysočany sa v pondelok po takmer mesiaci opäť otvorilo Krajské asistenčné centrum pomoci Ukrajine. Od rána pred ním stáli desiatky ľudí, mesto však plánuje Ukrajincom poskytovať už len núdzové prenocovanie v stanových táboroch. Informuje web iDNES.cz. 

17:04 Vojna na Ukrajine možno bude trvať dlhšie, než sa očakáva. Vyhlásil to v pondelok holandský premiér Mark Rutte počas návštevy Kyjeva, kde sa stretol s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Informuje agentúra AFP. 

16:53 Holandský premiér Mark Rutte prvýkrát od začiatku ruskej invázie navštívil Ukrajinu. Cestu do Kyjeva držala jeho kancelária v tajnosti až do pondelňajšieho poludnia. Program svoje návštevy zahájil na kyjevských predmestiach Buča a Irpin, kde vyšetrovatelia zbierajú dôkazy o možných ruských vojnových zločinoch.

16:19 Šéf Kremľa Vladimir Putin podpísal v pondelok výnos, ktorý uľahčí získanie ruského občianstva obyvateľom celej Ukrajiny. Stalo sa tak viac než štyri mesiace po začiatku ruskej vojenskej agresie voči Ukrajine. Informuje agentúra AFP.

16:09 Ukrajinské úrady evidujú od začiatku ruskej invázie už približne 7000 nezvestných príslušníkov ukrajinských ozbrojených síl, informuje v pondelok agentúra DPA. 

15:29 Na 24 stúpol v pondelok počet obetí ruského raketového útoku na bytový dom v meste Časiv Jar na východe Ukrajiny. Informoval denník The Guardian. 

14:38 Ruský prezident Vladimir Putin diskutoval so svojím bieloruským kolegom Alexandrom Lukašenkom o možných spoločných opatreniach proti Litve v súvislosti s jej "nezákonnými" obmedzeniami tranzitu do ruskej Kaliningradskej oblasti. 

14:38 Ruský súd v pondelok zrušil rozhodnutie o 30-dňovom zákaze vykladania dodávok ropy z Kazachstanu, ktorý je zdrojom napätia medzi oboma krajinami. Informovala agentúra AFP. Súd v meste Krasnodar na juhu Ruska nahradil zákaz vykladania ropy pokutou 200-tisíc rubľov (3250 USD), uviedlo konzorcium CPC, ktoré ropovod prevádzkuje.

14:01 Rusi vypálili štyri rakety na Odeskú oblasť, pričom zasiahli obytný dom.

13:21 Ruské jednotky blokujú obytnú štvrť v okupovanom Melitopole.

12:12 Charkovskí záchranári zverejnili video, kde vidieť následky nočného ostreľovania mesta. Zasiahnutý bol aj obytný dom. Záchranné práce pokračujú.

12:00 Hlásia 80 explózií na pohraničných územiach v Sumy v Černihivskej oblasti. Podľa ukrajinskej pohraničnej stráže, Rusko opäť ostreľovalo ukrajinské pohraničné územia mínometmi a delostrelectvom.

11:48 Rusko odpálilo 4 rakety na Odeskú oblasť. Zástupca vedúceho prezidentskej kancelárie Kyrylo Tymošenko uviedol, že rakety odpálili lietadlá nad Ruskom okupovaným Krymským polostrovom. Jedna strela zasiahla budovu, uviedla Tymošenko.

11:14 Traja ľudia zomreli a 28 ďalších bolo zranených v dôsledku pondelňajšieho ruského ostreľovania Charkova. Oznámil to oblastný gubernátor Oleh Synehubov, podľa ktorého skorších informácií invázne vojská udreli na druhé najväčšie ukrajinské mesto z viachlavňových raketometov. Úrady obyvateľov vyzvali, aby nevychádzali von.

10:36 Na 18 stúpol v pondelok počet obetí ruského raketového útoku na bytový dom v meste Časiv Jar na východe Ukrajiny. Informovali denník The Guardian a stanica CNN, odvolávajúcich sa na záchranné zložky, ktoré naďalej pátrajú po preživších. 

10:26 Ukrajinská armáda oslobodila od ruskej okupácie dedinu Ivanivka v Chersonskej oblasti. Podľa agentúry Ukrinform o tom v pondelok ráno informovala ukrajinská 60. samostatná pešia brigáda na facebooku.

9:53 Litva v súlade so sankciami Európskej únie rozšírila obmedzenia na prevoz tovaru cez svoje územie do ruskej kaliningradskej enklávy, informovala v pondelok agentúra Reuters. Opatrenie sa novo vzťahuje na alkohol, cement alebo drevo, uviedol hovorca litovskej colnej správy.

9:42 Ruský plynárenský gigant Gazprom v pondelok začal desaťdňovú každoročnú údržbu na svojom plynovode Nord Stream 1, ktorý smeruje cez Baltické more do Nemecka. Vláda v Berlíne, ako aj ďalšie európske krajiny majú pritom obavy, že po tejto odstávke sa dodávky plynu cez potrubie neobnovia. Vzťahy medzi Ruskom a Západom sa totiž v dôsledku invázie na Ukrajinu zhoršili a Gazprom by mohol využiť príležitosť a jednoducho zavrieť ventily. Informovali o tom agentúry AP, DPA a AFP. 

8:39 Raketové útoky na Charkov a jednu z dedín v Sumskej oblasti oznámili v noci na pondelok ukrajinské úrady. Hlásené je tiež ostreľovanie mesta Družkivka v Doneckej oblasti a boja pri dedine Bilohorivka, asi 50 kilometrov východne od Slavjansku.

8:31 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tvrdí, že je nevyhnutné potrestať každého ruského vraha. Uviedol to vo svojom príhovore v noci na pondelok v reakcii na víkendový ruský raketový útok na bytový dom v meste Časiv Jar v Doneckej oblasti, pri ktorom zahynulo najmenej 15 ľudí. Informoval denník The Guardian.

7:27 Ukrajina zhromažďuje miliónové bojové sily vybavené západnými zbraňami s cieľom opätovne dobyť juh krajiny obsadený ruskou armádou. Uviedol to ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov pre britský denník The Times.

6:50 Ukrajina vyjadrila v nedeľu "hlboké sklamanie" z rozhodnutia Kanady vrátiť opravenú turbínu používanú pre plynovod Severný prúd 1 (Nord Stream 1) vedúci z Ruska do Nemecka. Informovala o tom agentúra Reuters.

6:39 Ruské letectvo nevstúpilo do ukrajinskej zóny protivzdušnej obrany už 2,5 mesiaca. Píše NEXTA na Twitteri.

 6:32 Počet ukrajinských detí zapísaných do škôl v Poľsku by sa v budúcom školskom roku mohol zdvojnásobiť na najmenej 400-tisíc. Očakáva to poľské ministerstvo školstva, uviedol v nedeľu ukrajinský spravodajský server Jevropejska pravda. 

6:30 Dianie na Ukrajine sme sledovali aj v nedeľu: 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok