Hrozí nový konflikt? Putin s Lukašenkom diskutovali o spoločných krokoch proti Litve

TA3 TASR
11.7.2022 14:45

Ruský prezident Vladimir Putin diskutoval so svojím bieloruským kolegom Alexandrom Lukašenkom o možných spoločných opatreniach proti Litve v súvislosti s jej "nezákonnými" obmedzeniami tranzitu do ruskej Kaliningradskej oblasti. V pondelok to vo vyhlásení uviedol Kremeľ.

Rusko pošlem  Bielorusku 500 miliónov dolárov
TASR/AP

Litva zastavila prepravu tovaru podliehajúceho sankčnému režimu Európskej únie do Kaliningradskej oblasti 17. júna vrátane ocele, betónu, dreva a priemyselných chemikálií.

"Dôraz bol kladený na situáciu v súvislosti s nezákonnými obmedzeniami, ktoré Litva uvalila na tranzit tovaru do Kaliningradskej oblasti," uviedol Kremeľ na margo stretnutia lídrov Ruska a Bieloruska. Dodal, že v tejto súvislosti "sa diskutovalo o niektorých možných spoločných krokoch".

Lídri hovorili tiež o ruskej vojenskej operácii na Ukrajine a o ruských energetických dodávkach do Európy, priblížil Minsk. Ruská Kaliningradská oblasť je zo všetkých strán na súši obklopená členskými štátmi Európskej únie, Litvou a Poľskom. Tieto európske krajiny zároveň zdieľajú hranicu s Bieloruskom, ktoré je hlavným spojencom Ruska.

Kaliningrad je základňou ruskej Baltskej flotily. Moskva tvrdí, že tam rozmiestnila balistické rakety typu Iskander, ktoré môžu niesť jadrové hlavice. Rusko o obmedzenom tranzite do Kaliningradskej oblasti rokuje s predstaviteľmi EÚ. Moskva žiada, aby bolo predmetné obmedzenie stiahnuté a obviňuje Brusel z porušovania dohody z roku 2002.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok