Ruský súd zrušil zákaz vykladania dodávok kazašskej ropy, nahradil ho pokutou

TA3 TASR
11.7.2022 14:37

Ruský súd v pondelok zrušil rozhodnutie o 30-dňovom zákaze vykladania dodávok ropy z Kazachstanu, ktorý je zdrojom napätia medzi oboma krajinami. Informovala agentúra AFP. Súd v meste Krasnodar na juhu Ruska nahradil zákaz vykladania ropy pokutou 200-tisíc rubľov (3250 USD), uviedlo konzorcium CPC, ktoré ropovod prevádzkuje.

Sankcie na ropu a plyn z Ruska sú len otázkou času, ...predseda Európskej rady
TASR/AP

Kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev minulý týždeň nariadil vládnym činiteľom, aby pre vývoz ropy našli trasy obchádzajúce Rusko. Chce tak znížiť závislosť svojej krajiny na exporte cez ruské územie. Zároveň sa tým však prehĺbilo napätie medzi oboma susedmi, ktoré vyvolala vojna na Ukrajine.

Ruský súd sa pri 30-dňovom zákaze vykládky z ropovodu z kazašských ropných polí do čiernomorského terminálu Novorossijsk odvolal na poškodzovanie životného prostredia. Kazachstan už pocítil dve výrazné prerušenia vývozu svojej ropy cez 1500-kilometrov dlhý ropovod, odkedy Moskva vo februári zaútočila na Ukrajinu. Vyvolalo to špekulácie, že Kremeľ by takto mohol trestať svojho stredoázijského spojenca za jeho neutrálny postoj voči Ukrajine.

Prezident Tokajev na minulomesačnom ekonomickom fóre v Petrohrade za účasti šéfa Kremľa Vladimira Putina nazval Ruskom podporované separatistické republiky na východe Ukrajiny "kvázištátmi" a povedal, že Kazachstan ich neuzná.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok