Putin podpísal nový dekrét. Ukrajincom uľahčí získať ruské občianstvo

TA3 TASR
11.7.2022 16:13

Šéf Kremľa Vladimir Putin podpísal v pondelok výnos, ktorý uľahčí získanie ruského občianstva obyvateľom celej Ukrajiny. Stalo sa tak viac než štyri mesiace po začiatku ruskej vojenskej agresie voči Ukrajine.

Kremeľ sa údajne stavia proti Putinovi, pomýšľa nad jeho výmenou
TASR/AP

Výnos šéfa Kremľa nariaďuje, aby bolo "všetkým občanom Ukrajiny" zaručené "právo požiadať o získanie občianstva Ruskej federácie zjednodušeným spôsobom".

AFP pripomína, že Putin už v máji urýchlil proces získavania ruského občianstva pre obyvateľov dvoch ukrajinských oblastí, Chersonskej na juhu, ktorá je takmer celá pod úplnou kontrolou ruských inváznych síl, a Záporožskej na juhovýchode, ktorú Moskva kontroluje čiastočne. O mesiac neskôr sa tam údajne začali rozdávať prvé ruské pasy, píše agentúra AP.

V roku 2019 bol takýto dekrét prijatý po prvý raz, a to pre obyvateľov samozvaných proruských republík na východe Ukrajiny, Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky. Ruské pasy v týchto oblastiach odvtedy údajne dostalo vyše 720-tisíc osôb. Putin tvrdí, že ruské jednotky chcú "oslobodiť" rusky hovoriace obyvateľstvo Donbasu, ktorý od roku 2014 sčasti ovládajú proruskí separatisti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok