ONLINE: Rusi zrejme postúpili pri meste Popasna, počet obetí útoku na bytovku v Donecku stúpol

TA3 TASR ČTK
10.7.2022 07:08

Na najmenej 15 stúpol v nedeľu počet obetí ruského raketového útoku na bytový dom v meste Časiv Jar na východe Ukrajiny, uviedli tamojší predstavitelia s odvolaním sa na  záchranárov. Najťažšie straty zaznamenali ruskí okupanti za uplynulých 24 hodín na kramatorskom fronte. Udalosti sme s vami sledovali online.

23:45 Dnešný ONLINE sme ukončili. Udalosti budeme opäť sledovať aj zajtra.

22:16 Ukrajinu hlboko sklamalo rozhodnutie Kanady vrátiť do Nemecka ruskú turbínu. Zariadenie určené pre plynovod Nord Stream 1 bolo za oceánom v oprave. Ukrajinské rezorty energetiky a zahraničných vecí vyzvali kanadskú vládu, aby svoje rozhodnutie zmenila. Tá to odmieta.

21:30 Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková vyzvala v nedeľu civilistov, aby urýchlene opustili Chersonskú oblasť na juhu Ukrajiny, ktorú okupujú ruské sily. Ukrajinské sily sa totiž podľa jej slov v tejto oblasti pripravujú na protiofezívu.

20:45 Odvolanie ukrajinského veľvyslanca v Českej republike Jevhena Perebyjnisa prekvapilo prvú podpredsedníčku Poslaneckej snemovne Veru Kovářovú (STAN). Jeho prácu v Česku ocenila. Podpredseda hnutia ANO Radek Vondráček sa zase pozastavil nad tým, prečo Ukrajina pristúpila vo vojnovom období k výmene veľvyslancov.

18:58 Ukrajinskí vojaci prišli do Veľkej Británie na výcvik s britskými silami. Uviedla to agentúra AP. Ukrajina sa podľa nej touto cestou snaží nahradiť vojakov, ktorí padli alebo boli zranení v boji proti ruským invazívnym silám.

17:53 Ruská banka Gazprombank preveruje možnosti riešenia svojho švajčiarskeho biznisu, pričom nevylučuje ani jeho predaj, či aspoň jeho časti. Uviedla to tento týždeň samotná divízia Gazprombank Switzerland.

17:04 Obilie z Ukrajiny sa nebude predávať v Poľsku, ale vyvezie sa odtiaľ do Afriky a na Blízky východ. Povedal to poľský premiér Mateusz Morawiecki počas sobotňajšej návštevy v Kujavsko-pomoranskom vojvodstve.

16:25 Ruská Federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor) na žiadosť Generálnej prokuratúry Ruskej federácie obmedzila prístup na webovú stránku nemeckého denníka Die Welt.

16:02 Ruské invázne jednotky pravdepodobne dosiahli isté malé územné zisky v okolí východoukrajinského mesta Popasna ležiaceho v Luhanskej oblasti, ktorá je už prevažne okupovaná Rusmi. Uviedlo to v nedeľu britské ministerstvo obrany na základe najnovších informácií britských tajných služieb.

15:45 Volodymyr Zelenskyj v nočnom prejave zopakoval, že Rusov dokážu zastaviť iba silné a moderné zbrane. Spojeným štátom sa poďakoval za ďalšiu vojenskú pomoc a raketové systémy HIMARS.

14:59 Rusko obmedzilo prístup na internetové stránky nemeckého denníka Die Welt. Stalo sa tak na žiadosť tamojšieho prokuratúry, uviedla s odvolaním sa na ruský cenzúrny úrad Roskomnadzor agentúra Reuters.

14:11 Výzvy na podporu ľudu Srí Lanky, Líbye a Ukrajiny vyslovil pápež František v nedeľu počas poludňajšej modlitby Anjel Pána. Informujeme o tom na základe správy zverejnenej na stránke Vatikánskeho rozhlasu. 

13:11 Na najmenej 15 stúpol v nedeľu počet obetí ruského raketového útoku na bytový dom v meste Časiv Jar na východe Ukrajiny, uviedli tamojší predstavitelia s odvolaním sa na  záchranárov. Informuje agentúra AFP. 

12:52 Ruské obmedzovanie vývozu obilia z Ukrajiny mohlo prispieť ku kríze, ktorá aktuálne prebieha na Srí Lanke, uviedol v nedeľu americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Zároveň vyjadril obavy, že by to mohlo vyvolať aj ďalšie krízy vo svete. Informuje agentúra AFP. 

12:28 Tri ruské rakety Kalibr zasiahli priemyselný objekt v meste Kryvyj Rih v Dnepropetrovskej oblasti, nechal sa počuť šéf tamojšej vojenskej administratívy Oleksandr Vilkul. Terčom bombardovania sa stalo aj mesto Zelenodolsk.

10:48 Najťažšie straty zaznamenali ruskí okupanti za uplynulých 24 hodín na kramatorskom fronte, uviedol generálny štáb ukrajinskej armády.

9:43 Bytový dom sa zrútil po ruskom raketovom útoku v Doneckej oblasti v regióne Donbas na východe Ukrajiny a pod jeho troskami sa môže nachádzať viac než 30 ľudí, uviedol tamojší gubernátor Pavlo Kyrylenko. Informuje stanica Sky News.

9:39 Ukrajinci potvrdili, že ich letectvo používa bojové vrtuľníky Mi-24, ktoré im venovala Česká republika. Fotografiu helikoptéry zverejnilo na twitteri ukrajinské centrum pre strategickú komunikáciu Stratcom, ktoré má na starosti najmä boj proti dezinformáciám a ďalším vonkajším hrozbám.

8:54 Pri ruskom raketovom útoku v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny prišlo o život najmenej šesť ľudí. Ruská raketa zasiahla päťposchodový obytný dom, ktorý sa zrútil, tvrdia miestne úrady. Podľa dnešného oznámenia gubernátora Pavla Kyrylenka je potvrdených aj päť zranených.

8:33 Pri ruskom raketovom útoku v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny prišlo o život najmenej šesť ľudí. Raketa zasiahla päťposchodový obytný dom v meste Časiv Jar, ktorý sa zrútil, tvrdia miestne úrady. Podľa oblastného šéfa Pavla Kyrylenka je potvrdených aj päť zranených. V sutinách môže byť podľa obyvateľov budovy ďalších 34 ľudí.

8:04 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poďakoval Spojeným štátom za novú vojenskú pomoc v hodnote 400 miliónov amerických dolárov a dodanie ďalších salvových raketometov HIMARS. Uviedol to vo svojom príhovore zverejnenom v noci na nedeľu, informuje televízia Sky News.     

7:51 Ruské delostrelectvo od Izjumu a Lysyčansku pokračuje v úderoch na okolie Slovjansku. U Popasne pravdepodobne ruská armáda zaznamenala drobný postup, uvádza britská rozviedka.

7:12 Ukrajinskí vojaci odrazili ruský útok v blízkosti Lysyčanska a rozohnali nepriateľské jednotky. S odvolaním sa na generálny štáb o tom informuje agentúra Unian. Podľa nej pokračujú boje po celej frontovej línii. Ostreľovanie hlási Doneck aj Charkov. Tam ruská raketa dopadla na obytný dom a vážne zranila niekoľko ľudí vrátane jedného dieťaťa.

7:02 Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov zdôraznil, že je zásadné posilniť protivzdušnú obranu krajiny, zároveň upozornil, že izraelský systém Iron Dome by na Ukrajine nebol účinný, pretože nechráni proti strelám s plochou drahou letu a balistickým raketám.

7:00 Ukrajinská armáda na juhu krajiny podľa tamojšieho velenia zničila dve ruské húfnice, štyri sklady munície, rušičku komunikácie a pätnásť obrnených vojenských vozidiel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok