Krížnik Moskva, ktorý leží na dne mora, môže byť zlým znamením pre americké námorníctvo

TA3/hm ČTK
21.4.2022 12:00

Potopenie vlajkovej lode ruského námorníctva Moskva v Čiernom mori vyvolalo pobavený úsmev na tvári nejedného Američana. Či už toto plavidlo zničili Ukrajinci, alebo - čo je menej pravdepodobné - sa potopilo kvôli nebojovému výbuchu munície na palube, výsledok je ponížením, a zároveň neúspechom pre vojnové úsilie ruského prezidenta Vladimira Putina. Pokiaľ fandíte obrancom Ukrajiny, je ťažké z toho nemať isté zadosťučinenie.

Moskva
TASR/AP

Pravdou je, že aj americká flotila môže byť zraniteľnejšia než si ľudia myslia, napísal spravodajský server The Week. Už niekoľko rokov, počnúc dvomi rôznymi zrážkami lodí, do ktorých boli v roku 2017 zapletené vojenské plavidlá USS John McCain a USS Fitzgerald, sa objavuje mnoho správ, ktoré naznačujú, že americké námorníctvo je preťažené, prepracované a nedostatočne udržiavané, a teda stále zraniteľnejšie pri plnení nákladnej úlohy hladkovania svetových oceánov.

Uchyľujú sa ku kanibalizácii dielov

Februárová správa amerického vládneho kontrolného úradu GAO uvádza nepekné podrobnosti o tom, ako sa personál námorníctva potýka s problémami udržať lode v riadnej prevádzke. "Členovia posádok uviedli, že na niektoré náhradné diely - ako sú elektrické bezpečnostné zariadenia - čakajú už dva roky. Podobné problémy majú so zháňaním ďalšieho materiálu, ako sú filtre, špeciálne druhy olejov a ochranné odevy," uviedol GAO.

"Desať zo šestnástich posádok lodí, s ktorými sme sa stretli, uviedlo, že sa uchýlili ku kanibalizácii dielov - to znamená, že odoberali funkčné diely z iných lodí, ktorých funkčnosť tým oslabili - aby ich lode mohli zostať v prevádzke," dodala správa kontrolného úradu.

Amerika má síce námorníctvo, ktoré je považované za najsilnejšie na svete (Čína má najväčšie, ale mnoho ich lodí je menších), ale je zjavne krehké. A to je problém. "Americké námorníctvo je na pokraji strategického bankrotu," napísala vlani Christopher Dougherty, bývalý námestník ministra obrany. "Jeho flotila nie je dostatočne veľká na to, aby spĺňala každodenné globálne požiadavky na námorné sily. Kvôli opakovanému nasadeniu a zaostávaniu v údržbe nie je flotila tiež dostatočne pripravená na to, aby tieto požiadavky bezpečne splnila, a v prípadne núdze sa nedokáže ani rýchlo rozšíriť."

Stavaná pre moderný svet?

Aj bez podobných problémov vyvstáva otázka, či je flotila amerického námorníctva stavaná pre moderný svet. Rovnako ako kedysi nahradili lietadlové lode skoršie bojové plavidlá ako chrbticu flotily, sa teraz objavujú pochybnosti, či nie je americká flotila založená na lietadlových lodiach príliš zraniteľná voči novej generácii čínskych protilodných balistických striel.

A tieto otázky budú pravdepodobne ešte aktuálnejšie, pokiaľ sa ukáže, že Ukrajinci skutočne vyradili Moskvu svojou novou raketou Neptun. Amerika sa učí, že ohromujúca sila ich ozbrojených síl nemusí byť vždy taká ohromujúca. Potopenie Moskvy je znamením, že by sa takáto lekcia mohla týkať i amerického námorníctva. A pokiaľ by podobné prezrenie prišlo tým ťažším spôsobom, mohlo by to mať katastrofálne následky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok