V NATO sú krajiny, ktoré si želajú, aby vojna pokračovala. Myslí si to šéf tureckej diplomacie

TA3 ČTK
21.4.2022 11:20

Niektoré členské krajiny Severoatlantickej aliancie majú záujem na tom, aby pokračovala vojna na Ukrajine, vyhlásil podľa agentúry AFP turecký minister zahraničia Mevlüt Cavusoglu. Týmto štátom ide podľa ministra o oslabenie Ruska.

Ukrajina: Ruské jednotky sa sťahujú zo Sumskej oblasti, tvrdí tamojší gubernátor
TASR/AP

"V NATO sú krajiny, ktoré si želajú, aby vojna pokračovala," vyjadril sa šéf tureckej diplomacie v rozhovore s televíziou CNN Türk. Turecko je pritom členská krajina NATO a spojenec Kyjeva. Ukrajine dodalo napríklad bojové drony Bayraktar. Ankara sa tiež od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu snaží presadiť ako prostredník na urovnanie konfliktu. Na tureckom území sa dvakrát uskutočnilo priame rokovanie bojujúcich strán. 

Ruský a ukrajinský minister zahraničia sa stretli 10. marca v letovisku Antalya a 29. marca v Istanbule. Po stretnutí v Istanbule majú ukrajinsko-ruské rokovania pokračovať v on-line formáte. Zdá sa však, že uviazla na mŕtvom bode, podotkla agentúra AFP.

Mevlüt Cavusoglu už predtým v rozhovore s tureckou televíziou NTV oznámil, že Turecko sa nemieni pridať k západným krajinám a zaviesť prísnejšie sankcie proti Rusku. Ankara podľa neho zavedie len také sankcie, ktoré schváli OSN.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok