ONLINE: Evakuácia z Mariupola zlyhala pre ruské ostreľovanie. Ľudia z Putinovho okolia považujú inváziu za chybu

TA3 TASR ČTK
20.4.2022 06:53

EÚ poskytne Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc v hodnote 1,5 miliardy eur. Z Ukrajiny utieklo viac ako 5 miliónov ľudí. Ľudia z Putinovho okolia považujú inváziu na Ukrajinu za katastrofálnu chybu. Udalosti sme s vami sledovali online.

23:59 Dnešný ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra. 

23:46 Obmedzenia voči ruským spoločnostiam zo strany západných krajín sú nezákonné a v rozpore s pravidlami Svetovej obchodnej organizácie (WTO), vyhlásil v stredu ruský prezident Vladimir Putin. Poveril preto vládu, aby do 1. júna pripravila aktualizovanú stratégiu pre pôsobenie Ruska vo WTO.

23:30 Centristický francúzsky prezident Emmanuel Macron počas stredajšej televíznej predvolebnej debaty s Marine Le Penovou zaútočil na túto svoju krajne pravicovú rivalku kvôli jej prepojeniu na Rusko, informovala agentúra AFP.

23:05 Európska únia usporiada 5. mája medzinárodnú darcovskú konferenciu na pomoc Ukrajine a zaistenie jej "víťazstva" vo vojne proti Rusku. Oznámil to predseda Európskej rady Charles Michel počas svojej stredajšej návštevy ukrajinskej metropoly Kyjev. 

22:56 Vedenie ženského tenisového okruhu WTA je hlboko sklamané rozhodnutím usporiadateľov Wimbledonu vylúčiť ruské a bieloruské hráčky a hráčov.

22:41 V Rusmi obliehanom ukrajinskom Mariupole zomrela 91-ročná žena, členka tamojšej židovskej komunity, ktorá v detstve prežila holokaust. Na svojich internetových stránkach o tom informuje Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda. Vanda Objedková v poslednej etape života trpela zimou a nedostatkom vody.

22:16 Poľsko žiada Spojené štáty o urýchlenie dodávok objednanej vojenskej techniky. V stredu to uviedol poľský minister obrany Mariusz Blaszczak po stretnutí so svojím americkým kolegom Lloydom Austinom vo Washingtone. 

22:09 Hlava ukrajinskej pravoslávnej cirkvi metropolita Epifanij v stredu požiadal kňazov, aby v oblastiach zasiahnutých bojmi presunuli nočné veľkonočné bohoslužby na denné hodiny a slávili ich viackrát s menšími skupinami veriacich. Metropolita sa obáva, že ruské bombardovanie bude pokračovať aj počas sviatkov.  

22:08 Rada Európy v stredu vyzvala na okamžité vytvorenie humanitárnych koridorov pre civilistov z obkľúčenej oceliarne v zničenom ukrajinskom meste Mariupol, aby sa mohli evakuovať do bezpečia. 

21:21 Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková dnes večer na sociálnych sieťach pripustila, že humanitárny koridor pre evakuáciu žien, detí a starších ľudí z obliehaného mesta Mariupol dnes nefungoval tak, ako sa plánovalo. Namiesto asi 6-tisíc osôb sa podarilo odviezť iba niekoľko desiatok. Na štvrtok prisľúbila ďalší pokus.

20:51 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu povedal, že je pripravený prepustiť ruských vojnových zajatcov výmenou za bezpečný odchod civilistov a ukrajinských vojakov z obliehaného prístavného mesta Mariupol.

19:35 Ruskí hackeri stoja podľa českého ministra vnútra Víta Rakúšana za kybernetickým útokom, ktorý v noci na stredu zasiahol viaceré české weby. Mimo prevádzky je aj Portál verejnej správy ČR. 

19:20 Ukrajina zatiaľ od spojencov dostala len náhradné diely pre vojenské stíhacie lietadlá, aby s ich pomocou posilnila svoje vzdušné sily, ale nedostali celé lietadlá. Oznámil to dnes podľa agentúry AP hovorca amerického ministerstva obrany John Kirby, ktorý tak opravil svoje utorkové tvrdenie.

19:15 Už pol milióna Ukrajincov bolo bez ich súhlasu deportovaných do Ruska. Uviedol to v stredu šéf humanitárneho výboru ukrajinského parlamentu Mykyta Poturajev vo videopríhovore k poslancom Európskeho parlamentu. Informovala o tom agentúra Reuters s poznámkou, že tento údaj nedokáže nezávisle overiť.

19:13 Generálny tajomník OSN António Guterres požiadal o stretnutie s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a tiež so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom. Oznámil to v stredu Guterresov hovorca Stéphane Dujarric, ktorého citovala agentúra AFP 

19:07 Európska únia doteraz poskytla Ukrajine vojenskú pomoc v hodnote 1,5 miliardy eur, oznámil dnes predseda Európskej rady Charles Michel po stretnutí s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v Kyjeve. Informovala o tom agentúra Reuters

18:34 Nemecko do konca roka zastaví dovoz ruskej ropy, povedala spolková ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková po stretnutí s rezortnými kolegami pobaltských štátov. Informuje agentúra Reuters. 

18:33 Európska únia urobí všetko pre to, aby Ukrajina dokázala zvíťaziť vo vojne proti Rusku. Vyhlásil to predseda Európskej rady Charles Michel na stredajšej tlačovej konferencii v Kyjeve po boku ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Informovala agentúra AFP. 

18:25 Predstavitelia mužského tenisového okruhu ATP sa ohradili proti vylúčeniu Rusov a Bielorusov z Wimbledonu. Budú ho riešiť na zasadnutí najvyššieho vedenia.

18:21 Približne 200 žien protestovalo v stredu pred ruskou ambasádou v lotyšskej metropole Riga proti znásilňovaniu žien, ktorého sa údajne na Ukrajine dopúšťajú príslušníci ruských inváznych vojsk. Informovali agentúra DPA a lotyšská televízia LTV. 

17:09 Nemecko podľa ministerky zahraničných vecí Baerbockovej plánuje úplne ukončiť energetický dovoz z Ruska av rámci toho do konca roka zastaví aj dovoz ruskej ropy.

17:06 Niektorí členovia ruskej elity sa domnievajú, že invázia na Ukrajinu bola katastrofálna chyba, ktorá vrhne krajinu o roky späť, píše agentúra Bloomberg s odkazom na desať ľudí oboznámených so situáciou. 

17:04 Organizátori grandslamového Wimbledonu zakázali štart ruským a bieloruským tenistom na tohtoročnej edícii turnaja. Dôvodom je ruská vojenská invázia na Ukrajinu, ktorú Bielorusko podporuje. 

17:03 Rusko úspešne otestovalo novú raketu Sarmat, oznámili úrady. Strela podľa Putina prinúti premýšľať všetkých, ktorí sa pokúšajú ohroziť Rusko.

16:50 Predseda Európskej rady Charles Michel sa v Kyjeve stretol s Volodymyrom Zelenským.

16:44 O otázke nezávislosti od ruského plynu bude veľmi dôležitá spolupráca a jednota v rámci EÚ. Zhodli sa na tom taliansky prezident Sergio Mattarella a prezidentka SR Zuzana Čaputová. Počas spoločných rokovaní v Ríme zároveň Mattarella ocenil solidaritu Slovákov voči ukrajinským utečencom. 

16:31 Moskva z Ukrajiny do Ruska násilne odvliekla už pol milióna ľudí, povedal v stredu predseda humanitárneho výboru ukrajinského parlamentu Mykyta Poturajev v Európskom parlamente. Červený kríž vyzval, aby sa pokúsil s týmito Ukrajincami spojiť, napísala agentúra Reuters.

16:30 Estónsko zakázalo v hlavnom meste Tallinn a jeho okolí také zhromaždenia ku Dňu víťazstva nad fašizmom, na ktorých by ich účastníci používali sovietske či ruské symboly alebo vlajky. Informovala o tom v stredu agentúra AP s tým, že v tejto pobaltskej krajine sa pri príležitosti 9. mája tradične schádza tamojšia početná ruská menšina, aby si oslavami uctila výročie konca druhej svetovej vojny. 

16:29 Rusko odovzdalo Ukrajine písomný návrh dohody s podmienkami na ukončenie vojny. V stredu to oznámil hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, informovala agentúra DPA.

16:02 Nemecko je pripravené vojensky podporovať Ukrajinu v strednodobom a dlhodobom horizonte, povedala v stredu nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková. Informuje o tom agentúra DPA.

15:26 Rusko odovzdalo Ukrajine v rámci rokovacieho procesu návrh dokumentu s jasnými formuláciami. Uviedol to hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Dodal, že loptička je teraz na ukrajinskej strane a Moskva čaká odpoveď.

15:25 Europoslanci požadujú tvrdšie sankcie proti Rusku. Časť poslancov Európskeho parlamentu vyzýva aj na zavedenie embarga na ruský plyn a ropu.

15:07 Predaj nových áut v Rusku v roku 2022 klesne najmenej o 50 % na približne 800-tisíc kusov, keďže automobilový trh v krajine čelí problémom s ponukou. Uviedlo to v stredu vo svojom odhade združenie európskych podnikov. 

14:50 Európska komisia posudzuje, či by Európska únia mohla do roku 2030 dosiahnuť vyšší cieľ podielu obnoviteľnej energie na celkovej produkcii energie v regióne. Nový cieľ by mal byť 45 percent namiesto doterajších 40 percent, uviedla agentúra Reuters. Únia sa tak snaží urýchliť odklon od ruských fosílnych palív v reakcii na inváziu ruských vojsk na Ukrajinu.

14:20 Rusko neplánuje zakázať zahraničným novinárom vstup na svoje územie, ale sprísňuje pravidlá pre vydávanie víz žurnalistom z "nepriateľských krajín". Oznámil to námestník ministra zahraničných vecí Jevgenij Ivanov.

14:07 Z Ukrajiny utieklo viac ako 5 miliónov ľudí, informuje Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov. "Napriek tomu, že čísla za posledné dni nie sú vysoké, netrúfam si hovoriť o tom, či sa migračná vlna na Slovensku končí," uviedol minister vnútra Mikulec.

13:25 Predseda Európskej rady Charles Michel vyhlásil, že za vojnové zločiny spáchané na Ukrajine musí byť nastolená spravodlivosť. Spravil tak počas návštevy zničeného ukrajinského mesta Boroďanka. "V Boroďanke tak ako v Buči a mnohých iných mestách na Ukrajine dejiny nezabudnú na vojnové zločiny, ktoré tam boli spáchané. Bez spravodlivosti nemôže nastať mier," napísal na Twitteri.

13:16 Ľudia z Putinovho okolia považujú inváziu na Ukrajinu za chybu, tvrdí agentúra Bloomberg. Niektorí sa domnievajú, že ruská vojna s Ukrajinou bola "katastrofálnou chybou, ktorá krajinu vráti o niekoľko rokov späť“, uviedlo desať zdrojov. Rovnako oznámili, že zasvätenci Kremľa nevidia "žiadnu šancu", že by ruský vodca zmenil kurz, pričom niektorí vyjadrili obavy, že by Putin mohol siahnuť po jadrových zbraniach.

13:04 V niektorých častiach regiónu nebude do konca vojny obnovená dodávka elektriny, plynu a vody, hovorí gubernátor Luhanskej oblasti. Serhij Hajdaj uviedol, že infraštruktúra v mestách Popasna a Rubižne a niekoľkých dedinách v Luhanskej oblasti bola takmer úplne zničená.

12:55 Ruskí lídri ostro reagovali na zákaz proruských vojnových symbolov v bývalej sovietskej republike Moldavsko. Ruský senátor Alexej Puškov pohrozil moldavskej prezidentke Maii Sanduovej, že jej krajina môže skončiť "na smetisku dejín". "Mala by byť opatrná pri Rusku a jeho symboloch, o to viac, že Kišiňov nedokáže platiť za ruský plyn," povedal.

12:51 Predseda Európskej rady Charles Michel navštívil Boroďanku. Mesto 40 kilometrov severozápadne od Kyjeva bolo ťažko bombardované Ruskom. "História nezabudne na vojnové zločiny, ktoré tu boli spáchané,“ napísal Michel na Twitteri.

12:40 Pred ruským veľvyslanectvom v etiópskom hlavnom meste Addis Abeba sa zoradili davy ľudí, ktorí chceli prejaviť "solidaritu“ s Ruskom. Snímky stojacich ľudí pred budovou veľvyslanectva na začiatku tohto týždňa sa objavili v súvislosti so správami o nábore ľudí do ruských síl. Veľvyslanectvo však poprelo tvrdenie, že by Etiópania boli verbovaní, a uviedlo, že ľudia vyjadrovali "solidaritu“ s Ruskom.

12:38 Ruské sily v noci na stredu zasiahli 1053 objektov ukrajinskej armády vrátane 31 veliteľských pozícií a šiestich skladov, uviedlo ruské ministerstvo obrany

12:37 Desiatky zamestnancov spoločnosti Shell pracujúcich na projekte ťažby ropy a zemného plynu Sachalin-2 boli prepustené a následne premiestnené na prácu na iných projektoch. Spoločnosť má s Gazpromom uzavreté najmenej dve ďalšie dlhodobé zmluvy.

12:35 Izrael potvrdil svoju pripravenosť hostiť prípadné stretnutie Putina a Zelenského v Jeruzaleme

12:31 Rusko varovalo Fínsko a Švédsko pred dôsledkami pripojenia k NATO. Vyhlásila to hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharová.

12:29 Boj o Mariupol pokračuje. Ak by invázne jednotky získali kontrolu nad týmto strategicky dôležitým miestom, Moskva by si zabezpečila kontrolu nad rozsiahlym územím a pridusila ukrajinskú ekonomiku. Ide tiež o propagandistickú príležitosť a pre útočiacich Rusov by to znamenalo aj posilnenie morálky, píše BBC.

12:20 V Rusku sú v predaji "vlastenecké“ lízanky. Majú tvar písmena Z, píše NEXTA.

12:01 Belgicko sa chystá vyslať na Ukrajinu expertov, ktorých úlohou bude zanalyzovať a zdokumentovať hlásené vojnové zločiny spáchané ruskými vojakmi.

11:50 Rokovania o oprave ukrajinskej techniky na Slovensku sú vo finálnej fáze. Intenzívne sa rokuje aj o poskytnutí húfnic Zuzana Ukrajine, počty zatiaľ nie sú stanovené. Slovensko ich má poskytnúť komerčnou formou, otázkou je právne riešenie. Po stredajšom rokovaní vlády to uviedol minister obrany Jaroslav Naď.

11:35 Ruské nálety zasiahli v noci na stredu 73 vojenských cieľov na Ukrajine, uviedol hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov. "Výsledkom dopadu vysoko presných rakiet v okolí obcí Novovoroncovka a Kyselivka je zlikvidovanie 40 vojakov ukrajinskej armády, ako aj siedmich obrnených vozidiel," oznámil Konašenkov.

11:29 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 20. aprílu, informujú Ozbrojené sily Ukrajiny.

11:27 Rusko plánuje minúť na podporu ekonomiky zasiahnutej bezprecedentnými sankciami západných štátov v prepočte zhruba 30 miliárd eur. Uviedol to v týchto dňoch ruský minister financií Anton Siluanov.

11:23 Čína v marci viac ako zdvojnásobila dovoz uhlia na výrobu ocele z Ruska. Nakúpila ho so zľavou, keďže ostatné krajiny zakázali jeho dovoz pre inváziu Ruska na Ukrajinu.

11:07 Severná Kórea považuje udalosti v Buči za provokáciu Západu zameranú na očierňovanie a izoláciu Ruska, píše NEXTA.

11:04 Krajiny s pomocou pre Ukrajinu neprestávajú. V článku nižšie sa dozviete, aké pošlú zbrane a vybavenie.

11:01 Britské ministerstvo obrany oznámilo, že ruská armáda rozširuje svoju prítomnosť na východných hraniciach Ukrajiny, v čase, keď sa boje v oblasti Donbasu zintenzívňujú. Správu priniesla tlačová agentúra AP.

10:55 Slovensko vyšle na Ukrajinu policajných špecialistov, rovnako tak súdnych lekárov, ktorí majú pomôcť preveriť a zdokumentovať podozrenia zo spáchania vojnových trestných činov a trestných činov proti ľudskosti. Vláda vyslanie špecialistov schválila na stredajšom rokovaní.

10:42 Organizátori grandslamového Wimbledonu údajne plánujú zakázať štart ruským a bieloruským tenistom na tohtoročnej edícii turnaja v reakcii na ruskú vojenskú inváziu na Ukrajinu, ktorú podporuje Bielorusko. Informoval o tom New York Times.

10:20 Rusko spustilo očakávanú ofenzívu na východe Ukrajiny, útočí zo všetkých strán. Budú boje o Donbas rozhodujúce? O téme sme sa rozprávali s bezpečnostným analytikom z inštitútu Globsec Danielom Hoštákom.

10:06 Rusko podniklo neúspešné pokusy o vniknutie do miest Rubižne a Severodoneck v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny, informoval v stredu ráno generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl.

10:04 Stály zástupca Ukrajiny pri OSN Serhij Kyslycja uviedol, že do Ruska bolo "násilne premiestnených" viac ako 500-tisíc Ukrajincov, vrátane 121 tisíc detí. Podľa Kyslycji sú občania Ukrajiny posielaní do "ekonomicky deprimovaných regiónov“ Ruska, najmä do severných oblastí a na ostrov Sachalin. Podľa neho dostávajú dokumenty, ktoré im zakazujú opustiť Rusko po dobu dvoch rokov, píše The Kyiv Independent.

9:48 Predseda Európskej rady Charles Michel v stredu pricestoval do Kyjeva na vopred neohlásenú návštevu Ukrajiny. "Dnes v Kyjeve. V srdci slobodnej a demokratickej Európy," napísal Michel na sociálnej sieti Twitter. K príspevku pripojil fotografiu z vlakovej stanice v Kyjeve. Jeho presný program nie je známy.

9:52 Invázne vojská v noci na stredu zasiahli na Ukrajine 1053 cieľov, vyhlásilo ruské ministerstvo obrany.

9:44 Dvoch zamestnancov zoologickej záhrady v ukrajinskom Charkove, ktorí minulý mesiac napriek ťažkému ostreľovaniu ruskými silami zostali v meste, aby sa postarali o zvieratá, našli mŕtvych.

9:38 Poslanec ruskej Štátnej dumy Michail Šeremet zo strany Jednotné Rusko navrhol, aby sa prezident Zelenskij vymenil za vojakov brániacich Azovstal, píše CNN Prima News.

9:35 Aplikácia Tiktok sa znovu objavila v ruskom Appstore, internetovom obchode na sťahovanie a nákup aplikácií.

9:28 Úrad generálneho prokurátora uvádza, že od začiatku vojny na Ukrajine bolo zabitých 205 detí a viac ako 373 zranených.

9:26 Hraničnými priechodmi v utorok prešlo 760 mužov, 1 837 žien a 616 detí. O dočasné útočisko na Slovensku požiadalo 698 osôb. Slovenské hranice od začiatku vojny prekročilo 347 301 utečencov z Ukrajiny.

9:10 Nórska vláda darovala Ukrajine 100 kusov rakiet typu Mistral. "Konflikt na Ukrajine môže byť dlhodobý a táto krajina je závislá od medzinárodnej podpory, aby odolala ruskej agresii. Preto sa vláda rozhodla darovať Ukrajine systém protivzdušnej obrany Mistral," uviedol šéf silového rezortu Björn Arild Gram.

9:01 Základná škola na Černyševského ulici v bratislavskej Petržalke už nenesie čestné pomenovanie po ruskom šachovom veľmajstrovi Anatolijovi Karpovovi. Vyplýva to z rozhodnutia Ministerstva školstva, ktoré minulý týždeň prijalo návrh mestskej časti o odňatie čestného názvu školy. Návrh bol reakciou samosprávy na ruskú agresiu na Ukrajine.

8:54 Rusi dali obrancom Mariupola nové ultimátum, majú sa vzdať do 13.00 h. Ministerstvo obrany vo vyhlásení uviedlo, že otvorilo humanitárny koridor z oceliarní Azovstaľ, aby sa mohli stiahnuť vojaci, ktorí "dobrovoľne zložili zbrane“, a aby evakuovali civilistov. V utorok podľa ministerstva nevyužil možnosť vzdať sa žiaden z ukrajinských vojakov, píše BBC.

8:52 Ukrajina dosiahla predbežnú dohodu s Ruskom o zriadení humanitárneho koridoru pre evakuáciu žien, detí a starých ľudí z obliehaného mesta Mariupol, uviedla ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková.

8:43 Predsedníčka mykolajivskej oblastnej rady Anna Zamazejevová na svojich sociálnych sieťach ukázala, ako vyzerá budova nemocnice v Baštance po príchode ruských vojsk.

8:42 Vedenie Mariupolu dúfa, že v stredu sa v deväťdesiatich autobusoch podarí evakuovať šesťtisíc ľudí.

8:27 Ruské jednotky v uplynulom dni podľa ukrajinského generálneho štábu útočili na mestá Rubižne a Severodoneck v Luhanskej oblasti. V nemocnici v neďalekom Novoajdare skončilo zhruba 130 zranených ruských vojakov.

8:09 Spravodajcovia sa domnievajú, že stále existuje riziko presných útokov na ciele naprieč Ukrajinou. Okupanti sa podľa Londýna snažia narušiť presuny ukrajinských jednotiek, zbraní aj vybavenia na východ krajiny.

7:55 Podľa rannej správy britskej rozviedky Rusi pokračujú s navyšovaním vojenskej prítomnosti pri východných hraniciach Ukrajiny, zatiaľ čo boje na Donbase naberajú na sile s tým, ako sa invázne vojská snažia prelomiť ukrajinské obranné línie.

7:48 Ruská pravoslávna cirkev nebude počas nadchádzajúcich pravoslávnych Veľkej noci svätiť mazance "ozdobené" písmenom Z, symbolom ruskej invázie na Ukrajinu, predoslal Vachtang Kupšidze z tlačového odboru vedenie cirkvi.

7:47 Ukrajinský veliteľ z Mariupolu varoval, že obrancovia mesta už dlho nevydržia vzdorovať ruským útokom. Svetových lídrov požiadal o pomoc s evakuáciou.

7:45 Naďalej pokračuje ostreľovanie a bombardovanie na fronte na Donbase. Explózie sa v noci ďalej rozliehali aj Charkovom, kde si podľa agentúry Reuters rakety v utorok vyžiadali najmenej štyroch mŕtvych, či Mykolajivom. Vedenie mesta vyzvalo obyvateľov, aby vyhľadali najbližší úkryt, prípadne aspoň ostali ďalej od okien.

7:32 Ukrajinské letectvo tvrdí, že protivzdušnej obrane sa v utorok podarilo zostreliť deväť ruských vzdušných cieľov, vrátane lietadla, helikoptéry, rakety a piatich dronov.

7:31 V Charkove bolo zničených 1929 obytných budov, uviedol starosta mesta.

7:25 Ruskí okupanti opäť vyzvali ukrajinských vojakov v Mariupole, aby zložili zbrane a vzdali sa. Sľubujú, že s nimi budú zaobchádzať podľa medzinárodných konvencií. Ukrajinci možnosť nevyužili už v utorok a v nedeľu, Rusku neveria a obviňujú ho, že bránia v evakuácii civilistov.

7:23 Podľa britského Guardianu Rusko pre ofenzívu na východe Ukrajiny najalo až dvadsaťtisíc žoldnierov zo Sýrie, Líbye a ďalších krajín. Regrutovali ich údajne žoldnieri z ruskej Wagnerovej skupiny. Guardian cituje nemenovaného európskeho činiteľa, podľa ktorého sa jedná o pechotu. "Nemajú žiadne ťažké vybavenie alebo vozidlá," vyhlásil činiteľ.

7:15 Podľa nočnej správy britskej rozviedky sa ukrajinským silám podarilo odraziť niekoľko ruských pokusov o postup na východe krajiny.

7:06 Od začiatku marca sa na bežných internetových stránkach v Rusku slúžiacich na hľadanie práce HeadHunter a SuperJob objavili tisíce voľných miest pre vojakov, ktorí uzatvoria kontrakt s armádou. Viac informácií nájdete v článku nižšie.

7:05 Nemecký kancelár Olaf Scholz v utorok prisľúbil, že Berlín bude financovať priame dodávky zbraní pre Ukrajinu z nemeckého zbrojného priemyslu.

7:00 Kanadský premiér Justin Trudeau oznámil, že Ottawa pošle na podporu ukrajinských síl bojujúcich proti ruskej ofenzíve ťažké delostrelectvo a vyhovie tak žiadosti ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

6:52 Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu oznámila, že bola informovaná o tom, že "priame spojenia" medzi Černobyľskou atómovou elektrárňou a Štátnou inšpekciou jadrového dozoru Ukrajiny boli v utorok večer obnovené.

6:50 Serhij Volyna, veliteľ 36. námornej brigády ukrajinských ozbrojených síl, ktoré naďalej bojujú proti ruským silám v obliehanom meste Mariupol, na Facebooku uviedol, že jeho jednotky "možno čelia posledným dňom, ak nie hodinám".

6:42 Na navýšenie dodávok zbraní pre Ukrajinu opätovne apeloval prezident Zelenskyj v utorok večer vo videu zverejnenom na platforme Telegram. "Ak by sme mali prístup ku všetkým zbraniam, ktoré potrebujeme, ktoré majú naši partneri a ktoré sú porovnateľné so zbraňami Ruskej federácie, už by sme túto vojnu ukončili," povedal.

6:35 Na Ukrajinu boli od jej spojencov doručené bojové lietadlá, ako aj súčiastky na opravu poškodených lietadiel s cieľom posilniť vzdušné sily krajiny brániacej sa proti ruskej vojenskej agresii. Oznámilo to americké ministerstvo obrany.

6:30 Situáciu na Ukrajine sme s vami sledovali online aj v utorok. Najdôležitejšie informácie nájdete v článku nižšie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok