Na Ukrajine pomáha s odmínovaním malý Jack Russell. Odmenou sú mu škrabkanie a syr

TA3/hm ČTK
21.4.2022 06:00

Rozkošný milovník syra pomáha čuchaním ukrajinským silám s výbušninami. Dvojročný pes, ktorého prezývajú Patron, sa na sociálnych sieťach preslávil po tom, ako očaril followerov a pyrotechnikov v Černihive - severne od Kyjeva - kde pokračuje v službe.

Na Ukrajine pomáha s odmínovaním malý Jack Russell. Odmenou sú mu škrabkanie a syr
Profimedia

Je dušou a maskotom skupiny a pomáha Štátnej pohotovostnej službe Ukrajiny s čistením pôdy od výbušnín. Niekedy, na konci dňa, psíka po náročnej práci odmenia syrovou pochúťkou a škrabkaním brucha, píše britský denník Daily Mail.

Volajú ho Patron

V príspevku pohotovostnej služby na Telegrame označili malé a roztomilé šteniatko slovami "náš vojenský pes". "Ďakujeme ti, priateľu, za tvoju neúnavnú prácu," dodávajú v príspevku. "Patron pokračuje v pomoci pyrotechnikom v Černihivskom regióne s čistením pôdy od ruských "darčekov"," píše sa v ďalšom príspevku. "Buďte obozretní, pozerajte pod nohy a neznepokojujte Patrona."

Patron si nedávnym udatným úsilím pritiahol niekoľko fanúšikov, ktorí ho nakreslili ako štvornohého vojaka. "Priatelia, chceli by sme vám ukázať viac ukrajinských talentov," uvádza zdravotná služba. 

"Náš statočný Patron inšpiroval veľké množstvo talentovaných umelcov, čo nás veľmi teší. Motivuje nás to nevzdať sa, bez ohľadu na to, aké je to ťažké, udržať sa a ísť do boja s novou silou, vediac, koľko ľudí stále čaká na pomoc, a koľko ľudí v nás verí. Náš Patron sa tiež neopúšťa, čo každému dokazuje. Veľkí hrdinovia nemusia byť obrovskí. Verte preto vo vašu silu, v našich obrancov, v naše víťazstvo. Pristúpte k tomu tak na všetkých frontoch, všade, kde môžete a spomaľujete."

Jack Russell_míny Reprofoto: dailymail.co.uk

Hovorca pohotovostných služieb uviedol, že 54-tisíc mín a nevybuchnutej munície, vrátane takmer 2000 našli a deaktivovali s viac ako 600 odmínovačmi, ktorí pracujú naprieč Ukrajinou, uviedol denník The Washington Post. Vo štvrtok pyrotechnici ukrajinskej pohotovostnej služby hlásili, že čistia od munície Kyjevský región. "Míny sú na dvoroch súkromných domov, pozdĺž ciest, na otvorených priestranstvách a v infraštruktúre. Približne 500 kusov nevybuchnutej munície zničili len sapéri."

Zakázané nášľapné míny

Ukrajinské autority v meste Charkov na severovýchode Ukrajiny varovali tento týždeň ľudí, aby sa nepribližovali k miestam, kde mali Rusi zhadzovať míny. Bezpečnostné sily uzavreli v pondelok územie na východe Charkova, kým vyčistili množstvo malých zariadení roztrúsených po obývaných uliciach.

Podplukovník Nikolay Ovcharuk, šéf odmínovacej skupiny štátnej pohotovostnej služby, uviedol, že išlo o plastové míny PTM-1M, ktoré odpaľujú s použitím časovačov, a ktoré Sovieti vo veľkom používali aj v Afganistane. "Majú sebazničujúce časovače," uviedol, keď reproduktory varovali ľudí, aby sa nepribližovali k uzatvorenej oblasti, kde pracovali tímy na zneškodňovaní mín. Agentúra Reuters nemohla nezávisle potvrdiť typ zariadenia.

Nášľapné míny ako sú PTM-1M sú podľa Ottawskej dohody o mínach zakázané z dôvodu rizika civilných obetí. Správy z minulého mesiaca potvrdili, že Rusko používa zakázané nášľapné míny, ktoré môžu detegovať kroky a zabiť alebo zraniť ľudí v okruhu 50 stôp. 

Organizácia Human Rights Watch uviedla, že míny POM-3 našli v Charkove aj napriek medzinárodných zmluvám zakazujúcim ich používanie. Používanie nášľapných mín zakazuje medzinárodná dohoda o zákaze mín z roku 1997. Rusko nie je medzi 14 signatármi zmluvy, ale Ukrajina áno. "Tieto zbrane nerozlišujú medzi civilistami a bojovníkmi a zanechávajú za sebou smrtiace dedičstvo."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok