Zelenskyj neustúpi. Chce, aby bolo Rusko označené za štát podporujúci terorizmus

TA3 ČTK
21.4.2022 08:51

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj chce, aby bolo Rusko označené za štát podporujúci terorizmus a ruská armáda za teroristickú organizáciu. Povedal to v prejave zverejnenom v stredu neskoro večer na sociálnych sieťach.

Podľa Zelenského zahynuli pri ruskom útoku na Mariupol desaťtisíce ľudí
TASR/AP

"Urobíme všetko, aby sme každého ruského dôstojníka a veliteľa pohnali na zodpovednosť za vojnové zločiny," povedal Zelenskyj. Ukrajinským vyšetrovateľom podľa neho moderné technológie pomáhajú objasniť mnoho detailov. "Každé priezvisko, každú adresu, každý bankový účet - všetko nájdeme," tvrdí ukrajinský prezident.

O bojoch na východe a juhu Ukrajiny, kde Rusko v posledných dňoch zosilnelo útoky, povedal, že ruské jednotky budú maximálne kruté, len aby dosiahli aj čo najmenšie víťazstvo.

"Okupanti využijú pri svojej rozsiahlej ofenzíve každý pokus na to, aby si pripísali akékoľvek víťazstvo, ktorým by mohli živiť svoju propagandu," povedal Zelenskyj.

Plná ofenzíva sa ešte nezačala

Šéf ukrajinskej bezpečnostnej rady Oleksij Danilov upozornil, že Rusi na východe krajiny zatiaľ podnikajú len "pokusné operácie" s cieľom otestovať ukrajinskú obranu. Je podľa neho len otázkou času, kým začne "ofenzíva v plnom rozsahu"

Domnieva sa tiež, že boje v Donbase nemusia byť posledné a rozhodujúce bitkou súčasnej vojny. "Tak optimistický by som nebol, pred nami môže byť ešte celý rad rôznych vecí," povedal Danilov na rozhlasovej stanici Radio NV.

Agentúra DPA pripomína, že aj americké ministerstvo obrany v utorok uviedlo, že súčasné útoky ruskej armády na východe Ukrajiny sú predzvesťou väčšej ofenzívy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok