Hľadá sa vojak. Rusi zháňajú posily do vojny na Ukrajine na pracovných portáloch

TA3/hm ČTK
20.4.2022 06:00

Od začiatku marca sa na bežných internetových stránkach slúžiacich na hľadanie práce HeadHunter a SuperJob objavili tisíce voľných miest pre vojakov, ktorí uzatvoria kontrakt s armádou. Deje s tak na pozadí značných strát ruskej armády na Ukrajine, píše ruská redakcia BBC na svojom webe.

Vojnu nikto nechce, vyhlásil Medvedev z ruskej bezpečnostnej rady. Chce ďalej rokovať
TASR/AP

Na základe takéhoto inzerátu sa podľa poznatkov BBC môže budúci "zmluvník" už za pár týždňov ocitnúť vo vojne na Ukrajine. Ministerstvo obrany sa k otázkam BBC nevyjadrilo.

Tisícky voľných miest

Na webe HeadHunter obvykle umiestňujú bežné pracovné príležitosti pre účtovníčky, sekretárky, manažérov či programátorov. Po vypuknutí vojny sa objavili tisíce nových miest pre profesionálnych vojakov. Ruský prezident Vladimir Putin opakovane zdôrazňoval, že armáda, ktorá bojuje na Ukrajine, sa skladá z profesionálnych vojakov. "Máme značné straty, je to pre nás obrovská tragédia," vyhlásil pred týždňom Putinov hovorca Dmitrij Peskov v rozhovore s britskou televíziou Sky News.

Koľko má Rusko teraz vojakov na zmluvu, nie je jasné. Predvlani ich bolo 400-tisíc a plánovali zvýšiť ich počet na 500-tisíc. Títo vojaci sa tradične nezískavali za pomoci internetovej inzercie, upozornil expert, ktorý si z bezpečnostných dôvodov neprial byť menovaný. "Obvykle sa všetko dialo cez vojenské správy a náborové strediská," vysvetlil.

To potvrdzujú výsledky vyhľadávania na serveroch. HeadHunter ukazuje, že za posledný mesiac sa objavili viac ako tri tisícky voľných miest na dopyt "vojak s kontraktom". Rovnaký počet sa uvádza aj pri vyhľadávaní zahŕňajúcom "za celé obdobie".

V HeadHunter tvrdia, že podobné voľné miesta sa objavovali na webe aj skôr. Ale z čísiel vyplýva, že od konca februára ich výrazne pribudlo. Za tri a pol mesiaca tohto roka sa na webe objavilo 6800 voľných miest pre profesionálnych vojakov. V roku 2019 ich bolo 1100, v roku 2020 5700 a v roku 2021 asi 8300.

"Klient ako každý iný"

Na ďalšom obľúbenom webe SuperJob vyhľadávač pred týždňom ukázal 18 100 voľných miest pre vojakov. Takéto množstvo server ponechal bez vysvetlenia. "Ministerstvo obrany je klient ako každý iný. Nesledujeme počet voľných miest, ktoré každý klient ponúka v rámci svojej tarify. Informácie o klientoch tretím stranám neposkytujeme. V danom prípade nemá význam, či ide o ministerstvo, obchodný reťazec Auchan, firmu Google, autoservis či salón ponúkajúci manikúru," odkázal BBC cez svoje tlačové oddelenie šéf SuperJob Alexej Zacharov.

Ďalších 500 voľných miest sa inzeruje na webe prepojenom s internetovou stránkou ministerstva obrany. Zacharov potvrdil, že ide o spoločný projekt SuperJob a ministerstva. Je možné dohľadať verzie tohto webu od roku 2009. Dostupné stránky ponúkali miesta nesúvisiace s bojovými operáciami. Ministerstvo napríklad hľadalo daňových kontrolórov či právnikov. Inzeráty vychádzali v rubrike určenej vojakom v zálohe.

Teraz ministerstvo hľadá úplne iných špecialistov: strelcov, prieskumníkov, obsluhu protilietadlových zbraní, granátometov a ďalších potenciálnych účastníkov bojových operácií.

Novinári BBC zatelefonovali na niekoľko inzerátov a predstavovali sa ako potenciálni vojaci vo veku 25 rokov po dokončení školy a povinnej služby v armáde, kde riadili bojové vozidlá pechoty, s dokonalým zdravím a bez výhrad proti vyslaniu na Ukrajinu. V náborových strediskách sa najviac zaujímali o skúsenosti zo služby v armáde a upresňovali detaily v životopise, ale cez telefón obvykle odmietali prezradiť podrobnosti o budúcej službe. Najčastejšie ich pozvali na schôdzku hneď na ďalší deň, i keď išlo o voľný deň. V niekoľkých prípadoch však predsa len "záujemcovi" cez telefón povedali, kde bude slúžiť, a ako rýchlo sa ocitne v boji.

"V priebehu desiatich, maximálne 15 dní vybavíte všetko okolo kontraktu. Krátkodobý je na tri či šesť mesiacov alebo na rok. A rovno pôjdete," vyhlásili v jednom stredisku na juhu Ruska. "Všetko závisí na človeku. Od dnes v priebehu piatich dní všetko vybavíte, a potom si ešte dva-tri dni počkáte na rozkaz," povedali o termínoch v inom regióne. V jednom stredisku spravodajcovi BBC sľúbili, že do prehliadky 9. mája si stihne zabojovať na Ukrajine. Inde 8. apríla odhadli, že do boja sa dostane už za týždeň.

Plusom je ochota zomrieť

Štandardný kontrakt s armádou sa uzatvára na obdobie od dvoch do piatich rokov. Opakovaný kontrakt môže byť od jedného roku do desiatich rokov. Teraz v náborových strediskách tiež hovorili o zjednodušenom vybavovaní všetkých formalít. Po vybavení dokumentov a získaní rozkazu sa "zmluvník" dostane do jednotky, kde sa pri výcviku odohrá "bojové zlaďovanie", pri ktorom získa či si oživí nevyhnutné návyky. V jednom prípade spravodaj upresnil, že v bojovom vozidle nesedel päť rokov. Nepovažovali to za problém. Postačí "zlaďovanie", ktoré trvá dva týždne.

Údaje o voľných miestach sa neustále obnovujú. Napríklad strelca z granátometu hľadali 9. marca a 6. apríla. Platový rozdiel v inzercii je veľký: väčšina inzerátov sľubuje od 30-tisíc až 50-tisíc rubľov. Náborové stredisko v Archangeľsku však sľubovalo platy "od 210-tisíc rubľov mesačne". Spravodajcovi BBC spravidla ponúkali väčší plat za službu na Ukrajine. Ministerstvo obrany tento rok chystá vyplatiť účastníkom operácie na Ukrajine päť miliárd rubľov.

Potenciálni vojaci sa môžu ocitnúť v boji v priebehu niekoľkých týždňov. "Pri dopĺňaní jednotiek je dôležitá reálna skúsenosť človeka, ktorý absolvoval povinnú službu a má zodpovedajúcu vojenskú špecializáciu a hodnosť. Plusom je ochota nasadiť v takýchto podmienkach život," tvrdí expert. "Čo si myslíte? Idete tam, kde sa strieľa," odpovedali spravodajcovi BBC v jednom náborovom stredisku na otázku, či ho na fronte môžu zabiť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok