Doplatili na ruskú inváziu. Ruskí a bieloruskí hráči nemôžu štartovať na Wimbledone

TA3 TASR
20.4.2022 13:23

Organizátori grandslamového Wimbledonu zakázali štart ruským a bieloruským tenistom na tohtoročnej edícii turnaja. Tí sa nebudú môcť zúčastniť ani na ďalších britských trávnatých podujatiach. Dôvodom je ruská vojenská invázia na Ukrajinu, ktorú Bielorusko podporuje. Informovali o tom agentúra AP a AFP.

To, že sa na tohtoročnom Wimbledone nebudú môcť predstaviť ruskí a bieloruskí tenisti, informovali v stredu už New York Times či britský The Times. Popoludní potvrdili správu aj samotní organizátori podujatia z All England Clubu. "Vzhľadom na okolnosti neodôvodnenej a bezprecedentnej ozbrojenej agresie by bolo neakceptovateľné, aby ruský režim benefitoval z účasti ruských a bieloruských hráčov. Preto musíme s hlbokou ľútosťou oznámiť náš zámer, že odmietneme prihlášky od ruských a bieloruských hráčov na Wimbledon," uviedli organizátori vo svojom stanovisku, z ktorého citovala agentúra AFP.

O prestížne podujatie tak prídu okrem iných druhý hráč svetového rebríčka Daniil Medvedev, ôsmy Andrej Rubľov, štvorka rebríčka WTA Arina Sobolenková z Bieloruska, pätnástka Anastasia Pavľučenkovová či osemnástka Victoria Azarenková. Tohtoročný grandslamový turnaj sa odohrá od 27. júna do nedele 10. júla.

Tenisoví organizátori krátko po začiatku vojny zakázali účasť Rusku a Bielorusku na Davisovom pohári a Pohári Billie-Jean Kingovej. Medzinárodná tenisová federácia (ITF) zároveň pozastavila členstvo Ruskej a Bieloruskej tenisovej federácii. Ruskí a bieloruskí hráči však mohli štartovať individuálne na turnajoch ATP a WTA pod neutrálnou vlajkou.

Podľa The Times sa vedenie Wimbledonu po takmer dvojmesačných debatách rozhodlo pre zákaz účasti ruských a bieloruských tenistov, než by malo urobiť kompromisné riešenie navrhované britskou vládou. Podľa neho mali hráči podpísať vyhlásenie, že nebudú robiť komentáre na podporu ruského prezidenta Vladimira Putina. Podľa organizátorov turnaja by však podpis takéhoto vyhlásenia mohol mať negatívny vplyv na rodiny hráčov.

Zákaz platí pre všetky trávnaté turnaje v lete v Británii. Predstavitelia Lawn Tennis Association (LTA) už minulý týždeň vyhlásili, že budú nasledovať príklad Wimbledonu.

Niektorí tenisti z oboch krajín sa už k invázii dávnejšie vyjadrili. Rubľov napísal na kameru po zápase v Dubaji "žiadnu vojnu prosím", Medvedev uviedol, že "chce mier na celom svete". Bieloruska Azarenková, bývalá svetová jednotka a dvojnásobná grandslamová víťazka sa voči vojne vymedzila ostrejšie. "Je srdcervúce vidieť koľko nevinných ľudí zasiahlo a stále zasahuje takéto násilie. Vždy som vnímala ukrajinských a bieloruských ľudí ako priateľov, ktorí sa vzájomne podporujú," povedala ešte v marci.

Na správy o vylúčení ešte pred oficiálnym stanoviskom organizátorov zareagoval kriticky hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, ktorého citovala agentúra AFP: "Znovu urobili zo športovcov rukojemníkov politických predsudkov a politických intríg. Je to neprijateľné. Keď vezmeme do úvahy, že Rusko je veľmi silná tenisová krajina, naši športovci sú na čele svetových rebríčkov, tak ich odstránením utrpí samotná súťaž."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok