ONLINE: Rusko nasadilo v Donbase aj tisíce žoldnierov zo Sýrie, Líbye a iných krajín. Ukrajinskí vojaci ovládli mesto Marjinka

TA3 TASR ČTK
19.4.2022 06:59

Mariupolské oceliarne Azovstal sú po ruskom bombardovaní úplne zničené. Ukrajinskí vojaci pri protiútoku opäť ovládli okresné mesto Marjinka v Doneckej oblasti. Jeden z veliteľov oddielov proruskej separatistickej Luhanskej ľudovej republiky Michail Kiščik, prezývaný Čečenec Miša, zahynul. Udalosti sme s vami sledovali online.

23:59 Dnešný ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra. 

23:37 Zbrane, ktoré Západ plánuje dodať Ukrajine v najbližších týždňoch, by hneď teraz mohli zachrániť tisíce životov, apeloval Zelenskyj na západné štáty.

23:22 Ruské ministerstvo obrany v utorok oznámilo, že na stredu ponúkne prímerie v obliehanom meste Mariupol, ktoré má umožniť zvyšným ukrajinským vojakom nachádzajúcim sa v tamojšom komplexe železiarní Azovstaľ vzdať sa a zložiť zbrane. Píše agentúra Reuters.

23:12 Ukrajine, ktorá čelí ruskej agresii, poskytne Fínsko ďalšiu vojenskú pomoc, uviedlo v utorok ministerstvo obrany v Helsinkách. O aký materiál konkrétne pôjde, rezort nezverejnil. Rovnaký krok neskôr oznámila britská vláda, ktorá uviedla, že Kyjevu poskytne delostrelecké zbrane.

22:50 Ukrajinské prístavné mesto Mariupol môže padnúť do rúk ruských jednotiek v priebehu niekoľkých dní, pričom by mohlo dopadnúť horšie ako Buča, kde ruskí vojaci spáchali masaker na civilistoch, ktorý Kremeľ popiera. V utorok to uviedol nemenovaný európsky predstaviteľ.

21:44 Británia sa snaží nájsť spôsoby, ako dodať Ukrajine protilodné strely, pričom zvažuje viacero možností, vrátane namontovania svojich rakiet Brimstone typu zem-vzduch na vojenské vozidlá. V stredu to oznámil britský premiér Boris Johnson. Informovala agentúra Reuters.

 21:37 Rusko nasadilo v rámci svojej novej ofenzívy vo východoukrajinskom Donbase aj tisíce žoldnierov zo Sýrie, Líbye  a iných krajín. Informoval o tom v utorok denník The Guardian s odvolaním sa na nemenovaného európskeho predstaviteľa. 

21:08 Ukrajinská tajná služba SBU v utorok zverejnila nahrávku údajnej komunikácie veliteľa ruskej pozemnej jednotky, ktorý povedal, že ruské letectvo plánuje v okolí železiarní Azovstaľ "zrovnať všetko so zemou". Informovala stanica CNN, ktorá dodala, že nahrávku nebolo možné nezávisle overiť.

20:53 Mariupolské oceliarne Azovstal sú po ruskom bombardovaní úplne zničené, vojaci z trosiek vyťahujú ľudí, uviedol zástupca veliteľa pluku Azov.

20:20 Ukrajinskí vojaci pri protiútoku opäť ovládli okresné mesto Marjinka v Doneckej oblasti na východe krajiny, uviedol ukrajinský generálny štáb.

20:11 Zabíjanie tisícok civilistov, ktorého sme svedkami, je vojnovým zločinom, za ktorý nesie zodpovednosť ruský prezident, povedal Scholz.

19:24 Nemecko takmer vyčerpalo možnosti dodávať Ukrajine zbrane zo zásob armády, spolupracuje preto so zbrojármi, aby dodali potrebnú techniku, povedal Scholz.

19:22 Jeden z veliteľov oddielov proruskej separatistickej Luhanskej ľudovej republiky Michail Kiščik, prezývaný Čečenec Miša, zahynul počas spoločného útoku ruskej armády a separatistických ozbrojencov na pozície ukrajinských jednotiek v Donbase. Informovala televízia Sky News, ktorá sa odvoláva na vyhlásenie premiéra Luhanskej ľudovej republiky Sergeja Kozlova.

19:08 Rusko v utorok oznámilo vyhostenie štyroch rakúskych diplomatov. Ide o odvetné opatrenie za vyhostenie troch ruských diplomatov z veľvyslanectva vo Viedni a jedného z generálneho konzulátu v Salzburgu, informuje agentúra Reuters a denník Die Presse. 

19:00 Nemecký kancelár Scholz odkázal Putinovi, aby zastavil vojnu proti Ukrajine. Západ podľa neho pociťuje voči Putinovi zlosť kvôli nezmyselnému konfliktu.

18:49 Kanada v utorok zaviedla sankcie voči 14 Rusom vrátane dvoch dospelých dcér ruského prezidenta Vladimira Putina – Mariji Voroncovovej a Katerine Tichonovovej – a tiež manželke a dcére ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova. 

18:39 V českých zbrojovkách sa začne opravovať poškodená ukrajinská vojenská technika. Serveru Seznam Zprávy to v utorok potvrdila česká ministerka obrany Jana Černochová. 

18:29 Americký prezident Joe Biden v utorok prostredníctvom videokonferencie rokoval so spojencami o vývoji konfliktu na Ukrajine po tom, ako Rusko spustilo novú mohutnú ofenzívu v Donbase. Informovala agentúra AFP.

18:09 USA vidia aktuálne ruské snahy na východe Ukrajiny ako predohru na oveľa výraznejšiu eskaláciu konfliktu, povedal médiám činiteľ z ministerstva obrany.

18:07 Generálny tajomník OSN António Guterres odsúdil novú ruskú ofenzívu na východe Ukrajiny a vyzval na uzavretie štvordňového prímeria počas nadchádzajúcich pravoslávnych veľkonočných sviatkov. Informovala agentúra AFP.

17:31 Rusi podľa ukrajinského poslanca bombardovali aj nemocnicu v Mariupole. Pod troskami sa môže nachádzať až 300 ľudí vrátane detí.

17:14 Rusko bude počas invázie na Ukrajine používať iba konvenčné zbrane. V utorok to povedal šéf ruského rezortu diplomacie Sergej Lavrov v rozhovore pre indickú spravodajskú televíznu stanicu India Today.

16:52 Holandsko poskytne Ukrajine na obranu pred ruskou ofenzívou ťažké zbrane, ako sú obrnené vozidlá. Ako uviedol holandský premiér Mark Rutte v utorok na Twitteri, v telefonickom rozhovore to prisľúbil ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému.

16:43 Veliteľom predsunutej jednotky NATO na Slovensku je Tomáš Unzeitig, ktorý má skúsenosti s riadením zahraničných a medzinárodných operácií. Donedávna pôsobil ako zástupca veliteľa 31. pluku radiačnej, chemickej a biologickej ochrany Liberec. Na sociálnej sieti o tom informuje minister obrany Jaroslav Naď.

16:38 Turecko v utorok varovalo, že obnovenie dôvery medzi Západom a Ruskom po jeho invázii na Ukrajinu môže trvať desaťročia. "Sme svedkami začiatku novej studenej vojny," povedal turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu počas spoločného brífingu v Ankare so svojím maďarským náprotivkom Pétrom Szijjártóm.

16:06 Kremeľ odmietol zverejniť podrobnosti o obetiach potopenia ruského krížnika Moskva, hoci sa množia hlasy rodičov žiadajúcich pravdu o svojich nezvestných deťoch. Vlajková loď ruskej flotily v Čiernom mori sa potopila minulý týždeň vo štvrtok po explózii a požiari, ktoré podľa Kyjeva spôsobil ukrajinský raketový útok, podľa Ruska to však bol následok výbuchu munície na palube krížnika.

15:55 Rusko a Ukrajina si vymenili ďalších vojnových zajatcov. Rusko odovzdalo Ukrajine 60 vojakov a 16 civilistov, oznámila v utorok ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková na online platforme Telegram.

15:33 Rusko oznámilo, že jeho armáda otvorila v obliehanom ukrajinskom meste Mariupol humanitárny koridor pre ukrajinských vojakov, ktorí zložia zbrane.

15:08 Medzinárodný menový fond znížil odhad rastu svetovej ekonomiky na 3,6 percenta, zatiaľ čo predtým odhadoval tento rast na 4,4 percenta. Hospodárske vyhliasky sa zmenili najmä pre ruskú inváziu.

14:37 Obliehanie ukrajinského prístavného mesta Mariupol ruskými silami naďalej komplikuje rokovacie procesy a je ťažké určiť, kedy sa znovu obnovia priame rozhovory medzi ruskou a ukrajinskou stranou. Vyhlásil to poradca ukrajinského prezidenta a člen ukrajinskej vyjednávacej delegácie Mychajlo Podoľak.

14:31 Poľský zdravotnícky systém má kapacitu na poskytnutie zdravotnej starostlivosti najmenej 10.000 ukrajinským vojakom. Oznámil to poľský premiér Mateusz Morawiecki počas návštevy ukrajinského mesta Ľvov, ktoré sa nachádza na západe krajiny.

14:15 Ruské sily dobyli mesto Kreminna na východe Ukrajiny a ukrajinskí vojaci sa z mesta stiahli, oznámil gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj.  Kreminna s vyše 18.000 obyvateľmi, v Luhanskej oblasti a približne 570 kilometrov juhovýchodne od metropoly Kyjev, je zrejme prvé mesto dobyté počas novej ruskej ofenzívy na východe Ukrajiny.

14:03 Ukrajine, ktorá už má problémy s exportom súčasných zásob obilia pre konflikt s Ruskom, hrozí, že nebude mať dostatočné skladovacie kapacity pre novú úrodu v roku 2022, aj keď bude nižšia. Uviedol to v utorok Svetový potravinový program.

13:41 Ruský minister obrany Sergej Šojgu uviedol, že Moskva sa snaží "oslobodiť" východnú Ukrajinu, no Západ robí všetko pre to, aby ruskú vojenskú operáciu predĺžil. "Postupne realizujeme plán na oslobodenie Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky," uviedol Šojgu, pričom odkazoval na dva odštiepenecké regióny na východe Ukrajiny, ktoré Rusko uznalo za nezávislé krajiny.

13:32 Nemecko zaplatí Rusku v tomto roku rekordné sumy za dodávky ropy a plynu. Uviedla to v utorok vo svojom odhade environmentálna organizácia Greenpeace. Podľa Greenpeace by sa výdavky Nemecka na ruskú ropu mohli tento rok zvýšiť na 14,3 miliardy eur z 11,4 miliardy eur v predchádzajúcom roku, pričom v prípade ruského plynu sa môžu dokonca zdvojnásobiť na 17,6 miliardy eur z vlaňajších 8,8 miliardy eur.

13:04 V Kyjevskej oblasti po stiahnutí ruských vojsk objavili už viac ako 1000 tiel civilistov, viac ako 420 z nich je len v meste Buča. Informoval o tom policajný šéf oblasti Andrij Nebytov.

13:02 Španielsky premiér Pedro Sánchez odcestuje v najbližších dňoch do ukrajinského hlavného mesta Kyjev, kde sa stretne s tamojším prezidentom Volodymyrom Zelenským. Informovala o tom v utorok agentúra Reuters s odvolaním sa na vládny zdroj.

12:55 Pokiaľ by prišlo embargo na ruský plyn, má nielen Nemecko, ale aj celá Európa veľký problém. Ohrozená by mohla byť aj samotná existencia Európskej únie. Hospodárskemu denníku Handelsblatt to zopakoval šéf energetického koncernu E.ON Leonhard Birnbaum. Zároveň vylúčil návrat k jadrovej energetike v Nemecku, nebráni sa ale predĺženiu životnosti nemeckých uhoľných elektrární.

Viac si môžete prečítať aj tu:

12:48 Čečenský vodca Ramzan Kadyrov vyhlásil, že ruské jednotky do konca dňa prevezmú plnú kontrolu nad rozsiahlym oceliarskym komplexom Azovstaľ, ktorý je poslednou baštou obrancov strategického ukrajinského prístavného mesta Mariupol.

12:30 Bývalý britský veľvyslanec v Rusku Tony Brenton v utorok uviedol, že vojna na Ukrajine je momentálne v "rozhodujúcej fáze" a použitie jadrových zbraní Ruskom "nemožno úplne vylúčiť". Vyjadril sa v rozhovore pre stanicu Sky News.

12:10 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov uviedol, že sa začína ďalšia etapa "špeciálnej operácie" na Ukrajine. Podľa neho táto fáza prinesie výrazný vývoj. Šéf ruskej diplomacie to povedal v rozhovore pre indickú spravodajskú televíznu stanicu India Today.

12:02 Vrchné štátne zastupiteľstvo v Prahe potvrdilo v utorok skoršiu informáciu portálu Novinky.cz., že polícia sa zaoberá vojnovými zločinmi na Ukrajine. Zhromažďuje svedectvá ľudí, ktorí pred vojnou ušli do Českej republiky. Uviedla to vrchná štátna zástupkyňa Lenka Bradáčová.

11:53 Rusi sústredia svojich vojakov aj techniku na východ Ukrajiny. Ako dlho budú trvať boje o Donbas? Na situáciu sme sa bližšie pozreli s Martinom Dorazínom, ktorý pokrýval dianie aj priamo v obliehanom Mariupole:

11:36 Ukrajinské sily zaútočili na jednu z ruských obcí v prihraničnej Belgorodskej oblasti, uviedol gubernátor tohto územného celku Vjačeslav Gladkov. Podľa neho boli zranení traja ľudia, úder mal poškodiť viac ako 30 domov a narušiť dodávky elektriny a plynu, informovala agentúra Reuters.

11:25 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba sa v Bulharsku stretol so svojou rezortnou kolegyňou Teodorou Genchovskou. Bulharsku vyjadril vďaku za to, že prijalo Ukrajincov utekajúcich pred vojnou. "Diskutovali sme o ďalších krokoch na obnovenie mieru na Ukrajine aj o posilnení bilaterálnej spolupráce," napísal na sociálnej sieti.

11:18 Hraničnými priechodmi prešlo v pondelok 2454 osôb z Ukrajiny. Bolo medzi nimi 628 mužov, 1326 žien a 500 detí. O dočasné útočisko požiadalo 163 osôb. Informovalo o tom ministerstvo vnútra.

11:14 Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci Josep Borrell v nedeľu pri príležitosti Svetového dňa kultúrneho dedičstva (#WorldHeritageDay) varoval, že Rusko "zámerne" ničí kultúrne dedičstvo Ukrajiny, k čomu dochádza počas invázie, ktorá sa začala 24. februára.

10:53 Začal útok na železiarne a oceliarne Azovstal v Mariupole, uviedli podľa ruskojazyčnej verzie stanice BBC proruskí separatisti. Rozľahlý komplex predstavuje významnú oblasť ukrajinského odporu v meste.

10:43 Grécke úrady zadržali v Egejskom mori ruský tanker v rámci sankcií Európskej únie uvalených na Rusko. Grécko o tom informovalo v utorok, píše tlačová agentúra AP.

10:34 Vojna na Ukrajine odštartovala boj o prežitie miliónov Ukrajincov a spustila najväčšiu utečeneckú vlnu v Európe od druhej svetovej vojny a prvú svojho druhu od vojny v Juhoslávii v 90. rokoch. Ukrajinu už opustilo viac ako päť miliónov utečencov. Kam smerujú ich kroky a ako im dokážeme pomôcť? O téme sme sa porozprávali so Zuzanou Vatráľovou z Organizácie pre medzinárodnú migráciu.

Viac si môžete pozrieť tu:

10:16 Japonsko dodá Ukrajine plynové masky, ochranné obleky a bezpilotné lietadlá v rámci posilnenia obrany krajiny. Tento krok prichádza v čase rastúcich obáv, že by ruské vojská mohli použiť chemické zbrane.

10:09 Poľsko-ukrajinskú hranicu prekročilo smerom do Poľska od 24. februára, keď Rusko napadlo Ukrajinu, celkovo 2,838 milióna ľudí. V utorok ráno o tom na Twitteri informovala poľská pohraničná stráž.

9:56 Ruské sily v noci na dnešok na Ukrajine zasiahli 1260 vojenských cieľov a zostrelili ukrajinskú stíhačku MiG-29, uviedlo ruské ministerstvo obrany.

9:53 Británia pošle Ukrajine obrnené vozidlá vybavené raketometmi. Rozhodnutie padlo po tom, čo Rusko spustilo plnohodnotnú ofenzívu na ovládnutie ukrajinského východu. Tieto obrnené vozidlá sú určené proti útokom vrtuľníkov a nízko letiacich lietadiel, píšu na svojej webovej stránke ozbrojené sily Spojeného kráľovstva.

9:45 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba dorazil do Bulharska. V Sofii sa stretne s vrcholnými predstaviteľmi štátu, s cieľom hľadať kroky na dosiahnutie mieru na Ukrajine, uviedol na Twitteri.

9:37 Automobilka Stellantis pre sankcie a problémy s logistikou preruší výrobu v Rusku. Firma prevádzkovala továreň v Kaluge juhovýchodne od Moskvy.

9:32 Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl aktualizoval ruské straty. Rusko podľa neho od začiatku invázie prišlo o 20 800 vojakov, 802 tankov a vyše 300 lietadiel a vrtuľníkov.

9:26 V oboch východoukrajinských oblastiach ukrajinskí vojaci podľa generálneho štábu odrazili sedem ruských útokov. Zničili desať tankov a niekoľko desiatok ďalších vozidiel, jeden delostrelecký systém a jeden mínomet. Tieto správy nie je možné nezávisle overiť.

9:20 Ruská invázia na Ukrajinu zničila alebo poškodila do 30 % ukrajinskej dopravnej infraštruktúry, pričom škody sa odhadujú na 100 miliárd USD (91,93 miliardy eur). Uviedol to ukrajinský minister infraštruktúry Oleksander Kubrakov, podľa ktorého by sa rekonštrukcia dala za určitých podmienok zvládnuť do dvoch rokov, pričom na financovanie opráv by sa mali využiť zmrazené ruské aktíva. 

9:05 Generálny štáb ukrajinskej armády uviedol, že ruské sily zameriavajú svoje úsilie na úplné ovládnutie Doneckej a Luhanskej oblasti. Informuje o tom agentúra AP. Generálny štáb vo vyhlásení okrem toho uvádza, že ruská armáda aj naďalej blokuje a ostreľuje prístavné mesto Mariupol a pokračujú aj vzdušné útoky na iné mestá. 

8:45 Na Ukrajine nebude tretí deň v rade otvorený žiadny humanitárny koridor. Na sociálnej sieti Telegram to uviedla vicepremiérka Iryna Vereščuková. Dodala, že prebiehajú náročné rokovania o otvorení koridorov v Chersonskej a Charkovskej oblasti.

8:20 Francúzky prezident Emmanuel Macron uviedol, že jeho dialóg s ruským prezidentom Vladimirom Putinom sa zastavil po tom, ako boli na Ukrajine odhalené prípady masového zabíjania. Informoval o tom The Guardian. "Po objavení masakrov v Buči a iných mestách nabrala vojna iný smer, takže som s ním (s Putinom) odvtedy nehovoril, no nevylučujem, že tak v budúcnosti neurobím," uviedol Macron pre francúzsku televíziu France 5. 

8:00 Americký prezident Joe Biden nemá v dohľadnej dobe v pláne návštevu Ukrajiny, hoci ho tam nedávno pozval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Novinárom to v pondelok povedala hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová. 

7:40 Ruskí vojaci zastrelili v meste Kreminna štyroch civilistov pokúšajúcich sa o evakuáciu. Na sociálnej sieti Telegram to uviedol gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj.

7:20 Ukrajinské sily ráno zaútočili na ruskú obec, ktorá sa nachádza v pohraničnej Belgorodskej oblasti. Uviedol to gubernátor tohto územného celku Vjačeslav Gladkov. Na mieste je podľa neho jeden ranený. Rozsah škôd úrady zisťujú, informovala agentúra Reuters.

6:50 Dosiahnutie humanitárneho prímeria medzi ruskými a ukrajinskými silami na Ukrajine sa v blízkej budúcnosti neočakáva, no mohlo by byť možné o niekoľko týždňov. Uviedol to koordinátor humanitárnej pomoci OSN Martin Griffiths, ktorého citoval denník The Guardian. 

6:40 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok večer oznámil, že Rusko začalo rozsiahlu ofenzívu na východe Ukrajiny. Informovala o tom agentúra AFP. "Môžeme teraz potvrdiť, že ruskí vojaci začali bitku o Donbas, na ktorú sa dlho pripravovali. Veľká časť ruskej armády je teraz zapojená do tejto ofenzívy," povedal ukrajinský prezident na sociálnej sieti Telegram. "Bez ohľadu na to, koľko ruských vojakov sem povolajú, budeme bojovať. Budeme sa brániť," dodal. 

Zelenskyj tak potvrdil o čosi skoršie obdobné vyjadrenia vysokopostavených ukrajinských predstaviteľov, a to šéfa svojej kancelárie Andrija Jermaka, ako aj tajomníka ukrajinskej Bezpečnostnej rady Olexija Danilova. Jermak krátko pred Zelenským uviedol, že "sa začala druhá fáza vojny", informuje stanica BBC.

6:35 Starosta obliehaného Mariupola Vadym Bojčenko v pondelok povedal, že z tohto prístavného mesta už bolo do Ruska alebo do oblastí kontrolovaných proruskými separatistami na Ukrajine "násilne deportovaných" približne 40.000 civilistov.

6:30 Konflikt na Ukrajine sme s vami sledovali aj uplynulý deň. Pozrite si najdôležitejšie udalosti:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok