Ste závislá od ruskej vlády a ste závislá od Putina, obvinil Macron Le Penovú

TA3 TASR
20.4.2022 23:22

Centristický francúzsky prezident Emmanuel Macron počas stredajšej televíznej predvolebnej debaty s Marine Le Penovou zaútočil na túto svoju krajne pravicovú rivalku kvôli jej prepojeniu na Rusko, informovala agentúra AFP.

"Ste závislá od ruskej vlády a ste závislá od pána Putina," povedal Macron s odkazom na pôžičku, na ktorej sa dohodla Le Penovej strana s česko-ruskou bankou, ktorá je podľa neho "blízka ruskej vláde". Le Penová reagovala, že je "absolútne a úplne slobodná žena" a že pôžička je "vec verejne známa". "Bolo to preto, lebo žiadna francúzska banka mi nechcela dať pôžičku," odpovedala. 

Macron zdôraznil aj rozhodnutie Le Penovej uznať Krym ako ruský po anektovaní tohto ukrajinského územia Kremľom v roku 2014. "Podľa medzinárodného práva len zriedka uznávame... územia, ktoré boli anektované násilím," povedal Macron. Le Penová zdôraznila, že je za všetky sankcie proti Moskve, ktoré boli vyhlásené od 24. februára, keď ruský prezident Vladimir Putin nariadil inváziu na Ukrajinu, a že podporila dodávky zbraní Ukrajine. 

Le Penová chce zostať v EÚ

"Agresia, ktorej sa Ukrajina stala obeťou, je neprijateľná," povedala. "Podporujem slobodnú Ukrajinu, ktorá nie je podriadená Spojeným štátom, Európskej únii alebo Rusku, to je môj postoj," uviedla Le Penová. Pokiaľ ide o Európu, Le Penová trvala na tom, že chce zostať v Európskej únii, ale chce reformovať blok na "alianciu národov". "Vašou politikou je opustiť Európu," reagoval Macron.

Le Penová ďalej povedala, že počas prvých piatich rokov Macronovej vlády videla ľudí "trpieť" a že "je možná aj iná voľba". "Ak ma Francúzi v nedeľu poctia svojou dôverou, budem prezidentkou pre každodenný život, hodnotu práce a kúpnu silu," povedala. Macron odpovedal, že "musíme a mali by sme zlepšiť každodenný život ľudí prostredníctvom veľkých projektov pre školstvo a zdravotníctvo"

Macron chce z Francúzska ekologickú veľmoc

Tvrdil, že jeho opatrenia na podporu príjmov domácností sú efektívnejšie ako opatrenia, ktoré navrhla Le Penová. Dodal, že Francúzsko by sa malo stať "veľkou ekologickou veľmocou 21. storočia". Podľa predvolebných prieskumov sa v nedeľňajšom druhom kole prezidentský volieb umiestni Le Penová za Macronom. V najnovších troch predvolebných prieskumoch z utorka sa náskok Macrona dokonca mierne zvýšil a ich výsledky naznačujú, že by súčasný prezident v druhom kole volieb mohol v priemere získať 55,83 percenta hlasov. 

To je o jeden percentuálny bod viac, než ukazoval priemer predvolebných prieskumov v piatok, a o tri percentuálne body viac, než naznačoval priemer piatich predvolebných prieskumov uskutočnených ešte pred prvým kolom prezidentských volieb. Kampaň pravičiarky Le Penovej však v posledných dňoch zápasí s tým, ako vysvetliť voličom jej zámer zakázať nosenie hidžábu na verejnosti. 

Macronovu kampaň zase ohrozuje jeho zámer zaviesť neskorších odchod do dôchodku. Agentúra Reuters upozorňuje na to, že Le Penovej postavenie  môže ohroziť aj obdiv, ktorý v minulosti prejavovala k ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok