Rusko odovzdalo Ukrajine návrh na ukončenie vojny. Loptička je na ukrajinskej strane, povedal Peskov

TA3 TASR
20.4.2022 16:08

Rusko odovzdalo Ukrajine písomný návrh dohody s podmienkami na ukončenie vojny. V stredu to oznámil hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, informuje agentúra DPA.

Rusko neuzná špeciálne súdy pre vyšetrovanie zločinov na Ukrajine, uviedol Peskov. Označil ich za nelegitímne
Twitter/NEXTA

"Ukrajinskej strane sme odovzdali náš návrh, ktorý je formulovaný jasne a podrobne," povedal Peskov bez uvedenia podrobností o obsahu. Zdôraznil, že dokument nestanovuje lehotu, v rámci ktorej by mal Kyjev na ponuku reagovať. Zároveň naznačil, že Moskva je nespokojná s doterajším tempom rokovaní. "Loptička je teraz na ukrajinskej strane kurtu," dodal hovorca Kremľa.

Hovorkyňa ruského rezortu diplomacie Marija Zacharovová nedávno uviedla, že Rusko už ukrajinským vyjednávačom nedôveruje, pretože neustále menia svoje postoje a nedržia sa dohôd.

Mierové rokovania medzi Moskvou a Kyjevom začali štyri dni po tom, ako Rusko 24. februára spustilo vojenskú inváziu na Ukrajinu. Požiadavky Kremľa pri rokovaniach doposiaľ zahŕňali neutralitu Ukrajiny, nezávislosť dvoch samozvaných republík na východe Ukrajiny – Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky – a uznanie Krymu ako súčasti Ruskej federácie. Kyjev sa však odmieta vzdať častí svojho územia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok