Obnovenie dôvery medzi Západom a Ruskom môže trvať desiatky rokov, myslí si šéf tureckej diplomacie

TA3 TASR
19.4.2022 15:15

Turecko v utorok varovalo, že obnovenie dôvery medzi Západom a Ruskom po jeho invázii na Ukrajinu môže trvať desaťročia. Informovala agentúra AFP.

Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

"Sme svedkami začiatku novej studenej vojny," povedal turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu počas spoločného brífingu v Ankare so svojím maďarským náprotivkom Pétrom Szijjártóm.

"Bude trvať dlho, kým dôjde k zmiereniu. Obnovenie dôvery môže trvať desiatky rokov, ale domnievame sa, že by sa mali podniknúť rýchle kroky na dosiahnutie prímeria," dodal.

Turecko sa snaží sprostredkovať mierové rokovania medzi bojujúcimi stranami, pripomína AFP. Ako člen NATO dodáva Kyjevu bojové bezpilotné lietadlá, ale zdráha sa pridať k sankciám Západu voči Moskve.

Turecko usporiadalo dve kolá rozhovorov medzi ruskou a ukrajinskou delegáciou. Zlyhanie mierového procesu Ankara pripisuje obvineniam zo zločinov proti civilistom zo strany ruských síl v ukrajinskom meste Buča a raketového útoku na železničnú stanicu v Kramatorsku. "Napriek meniacim sa okolnostiam v tejto oblasti veríme, že diplomacia má stále šancu, aby zafungovala," skonštatoval Čavušoglu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok