Ak by prišlo embargo na ruský plyn, Európa má problém. Ohrozená môže byť aj existencia Únie

TA3 ČTK
19.4.2022 12:46

Pokiaľ by prišlo embargo na ruský plyn, má nielen Nemecko, ale aj celá Európa veľký problém. Ohrozená by mohla byť aj samotná existencia Európskej únie. Hospodárskemu denníku Handelsblatt to zopakoval šéf energetického koncernu E.ON Leonhard Birnbaum. Zároveň vylúčil návrat k jadrovej energetike v Nemecku, nebráni sa ale predĺženiu životnosti nemeckých uhoľných elektrární.

Rusko plynovod Nord Stream 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

"Nejde o to, že by tento krok tvrdo zasiahol len Nemecko, obrovský problém by mala Európa," hovorí Birnbaum s tým, že aj Slovensko je závislé na ruskom plyne. Podobne je na tom aj Česká republika a Rakúsko, ktoré získavajú väčšinu zemného plynu z Ruska.

"Pokiaľ si myslíme, že dokážeme zaistiť dodávky do Nemecka bez toho, aby sme sa spoločne starali o ostatné krajiny, tak sa EÚ rozpadne," pokračoval šéf nemeckého podniku. "Nesmieme to považovať za národnú záležitosť," dodal Birnbaum a zopakoval, že je podľa neho správne a zodpovedné, že spolková vláda odmieta embargo na plyn ako opatrenie za ruskú inváziu na Ukrajinu.

Už koncom marca uviedol, že Nemecko bude potrebovať na zaistenie nezávislosti od ruského plynu tri roky. "Ak budeme rýchlejší, bude to pekné, ale rozhodne to nie je otázka troch mesiacov," uviedol Birnbaum pre nemecký denník.

Ruské vojská začali s inváziou na Ukrajinu 24. februára. Odvtedy zaviedla EÚ proti Rusku množstvo sankcií, a to ako na jednotlivcov, tak aj na podniky. Naposledy pred dvoma týždňami schválili piaty balík sankcií, ktorého súčasťou je aj zákaz dovozu ruského uhlia do EÚ s platnosťou od 10. augusta.

Samotná spoločnosť E.ON sa pripojila k ďalším energetickýcm firmám a začala sa odvracať od Ruska. Nemá žiadne dlhodobé zmluvy o dodávkach priamo s ruskými producentmi, ale časť plynu nakupovala od obchodných spoločností Gazpromu v Európe.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok