Kreminna je pod kontrolou ohyzdov, vyhlásil gubernátor Hajdaj. Mŕtvi sa vraj nedajú spočítať

TA3 TASR
19.4.2022 14:29

Ruské sily dobyli mesto Kreminna na východe Ukrajiny a ukrajinskí vojaci sa z mesta stiahli, oznámil v utorok gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj. Citovala ho tlačová agentúra Reuters.

Ruské sily dobyli mesto Kreminna na východe Ukrajiny
TASR/AP

Kreminna s vyše 18.000 obyvateľmi, v Luhanskej oblasti a približne 570 kilometrov juhovýchodne od metropoly Kyjev, je zrejme prvé mesto dobyté počas novej ruskej ofenzívy na východe Ukrajiny.

"Kreminna je pod kontrolou ’orkov’ (ohyzdov, teda Rusov). Vstúpili do mesta," informoval na brífingu gubernátor Hajdaj. Použil výraz "ohyzdi", ktorý je odkazom na fantasy knihy od spisovateľa J. R. R. Tolkiena.

"Naši obrancovia sa museli stiahnuť. Museli sa zakopať na nových pozíciách a pokračujú v boji proti ruskej armáde," dodal Hajdaj. Podľa neho ruské sily zaútočili "zo všetkých strán".

"Nie je možné spočítať mŕtvych medzi civilnými obyvateľmi. Máme oficiálnu štatistiku – okolo 200 mŕtvych, ale v skutočnosti ich je oveľa viac," povedal gubernátor, ale nespresnil obdobie, ktoré pokrýva odhadovaný počet zabitých.

Rusko, ktoré 24. februára začalo na Ukrajine inváziu – podľa svojich slov "špeciálnu vojenskú operáciu" –, popiera, že cieli na civilistov. Ukrajina v pondelok oznámila, že ruské sily po preskupení spustili novú ofenzívu, zameranú na východnú Ukrajinu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok