Začala sa druhá fáza vojny. Ruské sily podľa Kyjeva zahájili očakávanú ofenzívu v Donbase

TA3 ČTK
18.4.2022 22:07

Začala sa druhá fáza vojny, oznámil na sieti Telegram šéf ukrajinskej prezidentskej kancelárie Andrij Jermak. Podľa agentúry Reuters tým potvrdil predchádzajúce správy ukrajinského ministerstva obrany o začiatku ruskej ofenzívy na východe Ukrajiny. Začatie útoku na Donbase následne potvrdil aj prezident Volodymyr Zelenskyj.

Ruskí poslanci žiadajú Putina o uznanie republík na Donbase. Kuleba tvrdí, že to bude koniec minských dohôd
TASR/AP

"Môžeme povedať, že ruské sily začali bitku o Donbas, na ktorú sa dlho pripravovali," povedal Zelenskyj vo videopredslove. Jermak obyvateľov Ukrajiny uistil, že ich ozbrojené sily zvládnu ruský útok odraziť. "Dôverujte našej armáde, je veľmi silná," uviedol šéf prezidentskej kancelárie.

O novom, silnejšom útoku na východe Ukrajiny hovoria západní aj ukrajinskí činitelia odkedy Rusko na konci marca po vyjednávaní delegácií oboch krajín v Istanbule stiahlo svoje jednotky zo severu napadnutej krajiny. Moskva vtedy krok zdôvodnila snahou vytvoriť lepšie podmienky pre dohodu s Ukrajinou a posilnením vzájomnej dôvery.

Je to peklo

O začiatku ruskej ofenzívy v priebehu dneška hovorilo niekoľko ukrajinských činiteľov vrátane zastupiteľov oblastí na východe Ukrajiny. "Je to peklo. Ofenzíva, o ktorej sme už týždne hovorili, sa teraz začala," napísal na facebooku gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj. Podľa neho sa bojuje v mestách Rubižne a Popasna.

"Rusko sa pripravuje na ofenzívu na východe Ukrajiny, aby prevzalo plnú kontrolu nad Doneckou a Luhanskou oblasťou a zabezpečilo stabilitu pozemného koridoru s Krymským polostrovom," uviedol skôr podľa serveru CNN hovorca ukrajinského ministerstva obrany Oleksandr Motuzjanyk. Krym Rusko anektovalo v roku 2014.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok