Rusko plánuje zrovnať so zemou okolie železiarní Azovstal v Mariupole, uviedla ukrajinská tajná služba

TA3 TASR
19.4.2022 21:07

Ukrajinská tajná služba SBU v utorok zverejnila nahrávku údajnej komunikácie veliteľa ruskej pozemnej jednotky, ktorý povedal, že ruské letectvo plánuje v okolí železiarní Azovstal "zrovnať všetko so zemou". Informovala stanica CNN, ktorá dodala, že nahrávku nebolo možné nezávisle overiť.

azovstal
TASR/AP

Komplex železiarní v obkľúčenom prístavnom meste Mariupol v súčasnosti slúži ako pevnosť pre ukrajinských obrancov. "Očakávame tu 'prekvapenia' od Ruska," povedal muž v nahrávke. "Aké prekvapenia?" odpovedala žena. "Trojtonové, z neba," dodal muž s tým, že pokyn znie: "Zrovnať všetko so zemou". Ruské ministerstvo obrany sa k nahrávke zatiaľ nevyjadrilo.

SBU nedávno zverejnila zachytenú rádiovú komunikáciu, v ktorej údajne ruskí vojaci diskutovali o zabíjaní a znásilňovaní civilistov, čím podporili obvinenia o vykonávaní vojnových zločinov zo strany Ruska na Ukrajine. Nemecká zahraničná spravodajská služba taktiež zachytila komunikáciu, kde ruskí vojaci hovorili o strieľaní vojakov a civilistov na Ukrajine.

Ukrajinskí predstavitelia a vojenskí velitelia označili situáciu v okolí železiarní Azovstal za mimoriadne náročnú. Podľa ich informácií sa v komplexe nachádzajú stovky civilistov a obrancovia, ktorí čelia neustálym útokom a dochádzajú im zásoby.

Muž na zvukovom zázname spomína aj ďalšie ukrajinské mesto v Luhanskej oblasti Lysyčansk, ktoré je podľa jeho slov "vymazávané z povrchu zemského už tretí deň po sebe".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok