ONLINE: Ukrajina opäť dobyla mesto Buča. Ruské jednotky zajali 200 černobyľských strážcov

TA3 TASR ČTK
1.4.2022 06:39

Ruská armáda sa podľa Zelenského sťahuje z oblastí na sever od ukrajinskej metropole Kyjev, z okolia Černihivu a Sumskej oblasti. Starosta Slavutyču, mesta, kde žije väčšina černobyľských robotníkov, povedal, že asi 200 členov ukrajinskej národnej gardy bolo pravdepodobne zajatých ruskými jednotkami. Ukrajinským silám sa podarilo znovudobyť mesto Buča ležiace niekoľko málo kilometrov severozápadne od Kyjeva. Udalosti sme s vami sledovali online.

0:00 Dnešný ONLINE sme ukončili. V sledovaní aktuálneho diania budeme pokračovať opäť zajtra.

23:47 Washington zrušil plány na testovanie medzikontinentálnej balistickej strely. V snahe znížiť napätie s Ruskom, píše agentúra Reuters.

23:39 Starosta Kyjeva Vitalij Kličko pre agentúru Reuters povedal, že boje na sever a východ od ukrajinského hlavného mesta ohrozujú ľudí vracajúcich sa do Kyjeva.

23:10 Tri ruské rakety dnes zasiahli rezidenčnú oblasť v ukrajinskom prístavnom meste Odesa. Uviedla to agentúra Reuters s odkazom na gubernátora oblasti Maksyma Marčenka. Ukrajinská armáda informovala, že ruské jednotky sa pokúsili o raketový útok na "kritickú infraštruktúru" v meste, ktorý sa ale protivzdušnej obrane podarilo zmariť.

22:47 Bulharsko dnes oznámilo vyhostenie hlavného tajomníka ruskej ambasády. Je podozrivý zo špionáže. Oznámenie prichádza dva týždne po tom, čo Bulharsko vyhostilo desať pracovníkov ruského veľvyslanectva v krajine, píše ČT24.

22:21 Šéf ukrajinskej bezpečnosti naznačuje, že za útok na ropný sklad je zodpovedné Rusko. Danilov v ukrajinskej televízii naznačil, že útok mohli vykonať Rusi nespokojní s vojnou, povedal, že podobné incidenty budú pravdepodobne nasledovať. „Spoločnosť Ruskej federácie začína niečo chápať,“ dodal.

22:13 Nemecká armáda presúva svoje protilietadlové rakety do bojovej skupiny NATO v Litve, aby tak posilnila východné krídlo Severoatlantickej aliancie. Informovala o tom v piatok agentúra DPA s odvolaním sa na veliteľstvo operácii nemeckej armády.

22:09 Rusko chce vyvolať globálnu potravinovú krízu. Rusko blokuje vývoz obilia z ukrajinských prístavov námornou blokádou, uviedol premiér Denys Shmyhal. Dodal, že Rusko zámerne ničí ukrajinské sklady s obilím, uvádza The Kyiv Independent.

21:57 Cez humanitárne koridory sa v piatok podarilo z ukrajinských miest evakuovať celkovo 6266 ľudí. Uviedol to námestník riaditeľa kancelárie ukrajinského prezidenta Kyrylo Tymošenko. TASR o tom informuje na základe správy spravodajskej stanice Sky News.

21:28 Ukrajina tvrdí, že prichádzajú ďalšie zásahy do ruskej ekonomiky. Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba po telefonáte s americkým ministrom zahraničných vecí Antonym Blinkenom prisľúbil: "Prichádzajú ďalšie zásahy do ruskej ekonomiky, finančného systému a obchodu."

21:14 Ruskí školáci nahlásili učiteľku za protivojnové komentáre. Podľa miestnych médií bola ruská učiteľka zatknutá po tom, čo ju jej žiaci nahlásili polícii za protivojnové komentáre. Tínedžeri v južnom meste Penza údajne nahrali rozhovor s Irinou Gen, ich učiteľkou angličtiny, píše BBC.

21:03 Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v piatok obvinila ruského prezidenta Vladimira Putina z používania klamstiev a nepravdivých informácií v súvislosti s vojnou na Ukrajine. Informovala o tom agentúra DPA.

20:52 Rusko nariadilo svojim univerzitám, aby presunuli všetok svoj obsah z Youtube na ruskú platformu. Google stále pôsobí v Rusku, aj keď spoločnosť ukončila svoju reklamnú činnosť. Youtube zakázal ruskému ministerstvu obrany jeho platformu, informovala agentúra Bloomberg minulý mesiac, čo signalizuje napätie medzi platformou a ruskou vládou.

20:41 Pomocná ruka pre utečencov prichádzajúcich do východného Poľska. Študentské internáty Helios v Lubline sa zmenili na bývanie pre utečencov. Rozdávajú tam debetné karty nabité približne 710 zlotými niektorým z najzraniteľnejších utečencov z Ukrajiny.

20:30 Počas ruskej invázie na Ukrajinu zomrelo v tejto krajine najmenej 1276 civilistov. Oznámil to Úrad vysokej komisárky OSN pre ľudské práva, ktorý doteraz potvrdil aj úmrtie 115 detí. Ukrajinská generálna prokuratúra dnes informovala o tom, že o život prišlo v dôsledku počínania ruských vojsk najmenej 153 detí a ďalších 245 ich bolo zranených.

20:22 Cez slovensko-ukrajinské hranice prešlo za prvých päť týždňov vojny na Ukrajine viac ako 1500 psov a 650 mačiek. Medzi zvieratami boli aj iné druhy, napríklad kone, andulky či rôzne papagáje. Na sociálnej sieti o tom informuje polícia.

20:14 Európska únia pomôže Ukrajine pri obnove krajiny po skončení ruskej invázie. Uviedla to v piatok počas návštevy Kyjeva predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová.

20:05 Európske podniky, ktorých zmluvy o dodávkach plynu s Ruskom stanovujú platby v eurách či dolároch, by podľa EK nemali pristúpiť na platby v rubľoch.

19:50 Ukrajinským silám sa podarilo znovudobyť mesto Buča ležiace niekoľko málo kilometrov severozápadne od Kyjeva, oznámil vo videovyhlásení starosta.

19:38 Organizácia OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) v piatok informovala, že od začiatku ruskej invázie bolo na Ukrajine poškodených najmenej 53 historických pamiatok, náboženských budov a múzeí.

19:22 Tajomník ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexij Danilov v piatok večer poprel, že Kyjev stál za útokom na sklad paliva v ruskom Belgorode. Informovala o tom agentúra Reuters.

19:13 Karibský ostrovný štát Antigua a Barbuda je ochotný pomôcť Británii so zadržiavaním jácht vlastnených ruským oligarchom Romanom Abramovičom, ktorý sa nachádza na britskom sankčnom zozname. Informovala o tom ostrovná krajina a dodala, že Spojené kráľovstvo musí žiadať o takúto pomoc prostredníctvom medzinárodnej zmluvy. Správu v piatok priniesla tlačová agentúra Reuters.

19:05 Medzinárodný výbor Červeného kríža v piatok oznámil, že odložil pokus o evakuáciu civilistov z Rusmi obliehaného ukrajinského mesta Mariupoľ.

18:57 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v piatok povedal, že Moskva a Naí Dillí nájdu cestu, ako obísť podľa jeho slov "nezákonné" sankcie Západu a pokračovať v obchode.

18:49 Ukrajina a Rusko uskutočnili ďalšiu výmenu zajatcov, uviedla ukrajinská vicepremiérka. Každá zo strán prepustila 86 vojakov, píše Ukrajinská pravda.

18:37 Pomoc Rusku by ohrozila jej reputáciu aj obchodné vzťahy. Uviedla to predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Predsedníčka EK ďalej zdôraznila, že "Čína má vplyv na Rusko". EÚ preto podľa jej slov očakáva, že Čína "prevezme svoju zodpovednosť za ukončenie tejto vojny," a že Rusko sa tak vráti k tomu, že situáciu bude riešiť prostredníctvom rokovaní.

18:25 Starosta Kyjeva Vitali Kličko varoval tých, ktorí utiekli z hlavného mesta Ukrajiny. Bývalý majster sveta v boxe v ťažkej váhe uviedol, že v najbližších dňoch očakáva „veľké boje“ v blízkosti Kyjeva, ktoré sa ruské sily opakovane pokúšali obkľúčiť, no nepodarilo sa im ich obkľúčiť.

18:13 Rusko sa na nemeckom dovoze ropy podieľalo v januári takmer 40 %. Údaje tak poukazujú na to, akú veľkú rolu zohráva Moskva v dodávkach surovín do najväčšej európskej ekonomiky.

18:02 Hasiči sa stále snažia uhasiť požiar skladu nafty. Hasiči sa stále snažia uhasiť požiar, ktorý vznikol dnes ráno. Ukrajinské ministerstvo obrany nepotvrdilo ani nevyvrátilo, že za útokom stálo. Belgorod sa nachádza hneď za hranicou ukrajinského mesta Charkov.

17:50 V Donecku zomrel kontroverzný ruský novinár. Bývalý ostrý kritik prezidenta Putina. Babitsky bol označený za zradcu za to, že pre Rádio Liberty informoval o ruskej vojne v Čečensku zo strany povstalcov – a v istej fáze ho ruské jednotky držali v zajatí, píše BBC.

17:45 Prvá fotografia z oslobodenej obce Ivankov v Kyjevskej oblasti.

17:40 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok oznámil, že v telefonáte s ruským lídrom Vladimirom Putinom znovu vyzval na stretnutie prezidentov Ruska a Ukrajiny. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

17:36 Nová maďarská prezidentka sa modlila v ukrajinskom Berehove. V trojminútovej modlitbe novozvolená prezidentka bez spomenutia Ukrajiny či Ruska konštatovala, že je ťažké uvidieť Božiu vôľu a jeho zámer vo vojne. Dodala, že je ťažké ale vidieť aj množstvo nenávisti, násilia a agresiu.

17:29 Spustila sa schéma spájania ukrajinských utečencov s ľuďmi v Spojenom kráľovstve, ktorí im chcú dať domov. Program Homes for Ukraine britskej vlády, ktorý sa začal minulý mesiac, umožňuje ľuďom priviesť do krajiny utečencov – sponzor však musí poznať meno utečenca. K 31. marcu bolo prostredníctvom schémy podaných 32 200 žiadostí o víza, pričom bolo vydaných 4 700 víz, informuje BBC.

17:21 Indický premiér Narendra Modi sa stretol so Sergejom Lavrovom. Lavrov ocenil odmietnutie Indie odsúdiť inváziu na Ukrajinu. Ruský minister zahraničia, ktorý je na návšteve krajiny, predpovedal, že Moskva a Dillí by mohli nájsť spôsoby, ako obísť „nezákonné“ západné sankcie a pokračovať v obchodovaní.

17:10 Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v piatok uviedol, že francúzsky herec Gérard Depardieu nerozumie tomu, čo sa deje na Ukrajine. Peskov reagoval na štvrtkové vyjadrenia umelca, ktorý v rozhovore pre agentúru AFP kritizoval "šialené a neprijateľné excesy" ruského prezidenta Vladimira Putina.

16:52 Veľa miest v Luhanskej oblasti je každý deň pod paľbou ruských síl, upozornil podľa agentúry Unian šéf oblastnej správy Serhij Hajdaj.

16:40 Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu Rafael Mariano Grossi v piatok oznámil, že povedie bezpečnostnú misiu do Černobyľskej atómovej elektrárne po tom, čo ruskí vojaci údajne opustili túto oblasť. Informovala o som stanica BBC.

16:29 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj telefonoval v piatok s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. Dvojica diskutovala o dôležitosti bezpečnostných záruk a zaistení humanitárnych koridorov z prístavného mesta Mariupol, informovala stanica Sky News odolávajúc sa na vyjadrenie Zelenského.

16:20 Ruské sily využívajú kostol severozápadne od Kyjeva ako „odrazový bod“ v rámci svojho útoku. Predstaviteľ, ktorý hovoril pod podmienkou anonymity a bez uvedenia dôkazov, uviedol, že informácie sú založené na odtajnených spravodajských údajoch, píše The Guardian.

16:11 Ukrajinský generálny štáb v piatok oznámil, že ukrajinské ozbrojené sily dobyli naspäť 29 obcí v Kyjevskej a Černihivskej oblasti, odkiaľ Rusi stiahli časť svojich vojakov. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

16:05 Borodyanka bola tiež oslobodená.

15:59 Počet ukrajinských občanov v Českej republike s udelenou dočasnou ochranou prekročil štvrť milióna. Na cudzineckej polícii sa ich od začiatku ruskej invázie zaregistrovalo vyše 139 000. Na Twitteri to v piatok oznámilo české ministerstvo vnútra.

15:48 Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko telefonoval v piatok s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, keď vojna na Ukrajine vstúpila už do piateho týždňa trvania. Obaja lídri sa údajne rozprávali o dvojstranných vzťahoch oboch krajín a o situácii na Ukrajine. 

15:40 Peking si v súvislosti s vojnou na Ukrajine odmieta vybrať stranu, na ktorú sa postaví, a je aj proti deleniu sveta "na bloky". Predstaviteľom EÚ to v piatok na virtuálnom summite EÚ-Čína povedal čínsky premiér Li Kche-čchiang, informuje agentúra DPA.

15:36 Nemecká spolková prokuratúra v piatok oznámila, že obvinila dôstojníka nemeckej armády v zálohe zo špionáže pre Rusko. Muž údajne poskytoval informácie ruským spravodajským službám v rokoch 2014 až 2020. Informovali o tom agentúry AFP a DPA.

15:34 Šéfovia inštitúcií EÚ vyzvali čínskych lídrov, aby pomohli ukončiť vojnu na Ukrajine, povedal Michel. Obe strany sa podľa neho zhodli, že ohrozuje stabilitu.

15:27 Radiácia v priestore Černobyľskej jadrovej elektrárne je podľa šéfa MAAE aj po odchode Rusov v norme. Prečo elektráreň ruské sily opustili, nevie.

15:19 Ruské vojská ovládli mesto Izjum v Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny, uviedla na svojom ruskojazyčnom webe stanica BBC s odvolaním sa na ukrajinský generálny štáb. Ruské ministerstvo obrany ohlásilo dobytie mesta už 24. marca, ale podľa miestnych úradov boje o mesto pokračovali.

15:10 Obnova infraštruktúry Mariupoľu zdevastovaného ruskými útokmi vyjde odhadom najmenej na 10 miliárd dolárov, uviedla dnes mestská rada.

15:02 Ruská plynárenská spoločnosť Gazprom oznámila, že sa sťahuje z Nemecka a ukončila svoju účasť v nemeckej divízii Gazprom Germania. Informovala o tom agentúra Reuters, podľa ktorej nie je jasné, ako postup ruskej energetickej firmy ovplyvní dodávky zemného plynu z Ruska do Nemecka. Reuters poznamenal, že nemecká divízia má pobočky okrem iného vo Švajčiarsku a Českej republike.

14:54 Humanitárne konvoje prevážajúce materiálnu pomoc sú oslobodené od platenia mýtnych poplatkov na základe zákona lex Ukrajina. Opatrenie platí aj spätne od 26. februára. Je však potrebné, aby bolo vozidlo humanitárnej pomoci zaregistrované. Upozornila na to hovorkyňa Národnej diaľničnej spoločnosti Eva Žgravčáková.

14:42 Starosta Kyjeva Vitalij Kličko povedal, že na severe a východe ukrajinského hlavného mesta sa vedú „obrovské“ boje, píše agentúra Reuters. Obyvateľov, ktorí mesto opustili, vyzvali, aby sa s návratom ešte neponáhľali.

14:13 Rusi zničili onkologické oddelenie v Černihive, pre CNN to povedal starosta mesta Vladyslav Atrošenko. "Niektoré strely zasiahli priamo oblastnú nemocnicu a jedna z budov nemocnice, v skutočnosti onkologické oddelenie, bola úplne zničená. Traja ľudia utrpeli ťažké zranenia,“ dodal.

14:09 Tím Medzinárodného výboru Červeného kríža mieri do obliehaného ukrajinského mesta Mariupoľ, pričom stále nevie, či bude v piatok môcť uskutočniť evakuáciu miestnych obyvateľov. V piatok o tom informoval hovorca MVČK Ewan Watson.

13:40 Mierové rozhovory Ruska a Ukrajiny pokračujú a konajú sa prostredníctvom videokonferencie. Potvrdil to aj poradca ukrajinského prezidenta Michail Podoljak.

13:35 Na Ukrajine už vyše mesiaca zúri vojna. Rusi sa podľa mnohých prerátali, Ukrajinci zas vytrvalo bránia. Takýto scenár prekvapil. Analytici sa ale vo väčšine zhodujú v tom, že Vladimirovi Putinovi sa podarilo jedno - zjednotiť Ukrajinu. Bližšie sme sa rozprávali s politickým stratégom Martinom Lengyelom, ktorý verí v zjednotenie a posilnenie Ukrajiny.

Viac si môžete pozrieť aj tu:

13:20 Kremeľ v piatok vyhlásil, že údajný  útok na sklad paliva v západoruskom meste Belgorod, z ktorého Moskva obvinila ukrajinské sily, bude prekážkou pre pokračovanie rusko-ukrajinských mierových rokovaní.

Na novinársku otázku, či by uvedený incident mohol byť považovaný za eskaláciu konfliktu na Ukrajine, hovorca Kremľa Dmitrij Peskov uviedol: "Samozrejme, nemôžeme to vnímať ako niečo, čo vytvorí vhodné podmienky pre pokračovanie rokovaní."

13:13 Na najmenej 28 stúpol počet obetí utorkového ruského útoku na deväťpodlažnú administratívnu budovu v juhoukrajinskom meste Mykolajiv. Oznámil to v piatok gubernátor Mykolajivskej oblasti Vitalij Kim, ktorého vyjadrenie zverejnil denník The Guardian.

13:05 Policajný úrad EÚ (Europol) nasadil operačné tímy do európskych krajín, ktoré priamo susedia s Ukrajinou. Cieľom je lepšie chrániť Európsku úniu a utečencov z Ukrajiny pred rôznymi hrozbami organizovaného zločinu. Europol vo vyhlásení pre médiá spresnil, že operačné tímy boli nasadené v Litve, Poľsku, Rumunsku, Moldavsku a na Slovensku a ich nasadenie sa plánuje aj na území Maďarska.

12:43 Rezort vnútra poskytol partnerom na ukrajinskej strane dve hasičské autá. Vozidlá Iveco Trakker a spolu s nimi 1000 párov hasičských rukavíc odovzdali zástupcovia ministerstva vnútra ukrajinským kolegom v piatok na hraničnom priechode vo Vyšnom Nemeckom.

12:40 Ruský minister zahraničných vecí Lavrov na návšteve Indie informoval o tom, že rusko-ukrajinské mierové rozhovory zaznamenali určitý pokrok a Moskva pripravuje odpovede na ukrajinské návrhy.

12:16 Nitra pripravuje ubytovanie pre desiatky utečencov, niektoré kapacity sú už obsadené. Naďalej však funguje aj kapacitné centrum na výstavisku. Viac sa dozviete aj v tejto reportáži:

12:14 Rusko v piatok zatiaľ pokračuje v dodávkach plynu do Európy. Jeho ceny ale opäť vzrástli v reakcii na hrozbu ruského prezidenta Vladimira Putina, že Moskva preruší tok plynu, ak zaň odberatelia v zahraničí nezaplatia v rubľoch.

11:47 Ministerstvo školstva vďaka zmene zákona umožní zriaďovateľom dočasne zriadiť triedy pre predškolákov v iných priestoroch, spojiť materskú školu so základnou či strednou školou a pomôže aj finančne.

Na vybavenie a didaktické pomôcky vyčleňuje rezort školstva jeden milión eur. Robí tak v súvislosti s prílevom ukrajinských detí na Slovensko. Počas piatkovej tlačovej konferencie to uviedol minister školstva Branislav Gröhling.

11:40 V uzavretej zóne v okolí nefunkčnej jadrovej elektrárne v ukrajinskom Černobyli sa stále nachádzajú ruskí vojaci, uviedol v piatok ráno šéf ukrajinskej štátnej agentúry, ktorá má túto zónu na starosti. Informoval o tom denník The Guardian.

11:23 Ukrajinská armáda za posledné dni znovu dobyla 11 obcí v Chersonskej oblasti ležiacej na juhu krajiny, pričom sa zmocnila ruských tankov a ďalšej vojenskej techniky. Uviedlo to v piatok ukrajinské ministerstvo obrany, ktorého vyjadrenie citovala agentúra DPA. Správu nebolo bezprostredne možné overiť z iných zdrojov.

11:11 Rusko nebude žiadať Európsku úniu, aby zrušila sankcie, ktoré voči Moskve prijala v súvislosti s vojenskou ofenzívou na Ukrajine. Povedal to v piatok pre ruskú štátnu agentúru RIA Novosti predstaviteľ ruského ministerstva zahraničných vecí Nikolaj Kobrinec. "Európska únia nie je stredom vesmíru," povedal Kobrinec, ktorý na ministerstve pôsobí ako šéf odboru pre európsku spoluprácu.

11:02 Rozhovory medzi Ruskom a Ukrajinou majú pokračovať aj dnes formou videokomunikácie, píše agentúra NEXTA.

10:42 Francúzsky herec Gérard Depardieu (73), ktorý je známy svojím priateľstvom s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, v rozhovore pre agentúru AFP kritizoval "šialené, neprijateľné excesy" Ruska na Ukrajine, kde Moskva 24. februára spustila vojenskú ofenzívu. "Rusi nie sú zodpovední za šialené, neprijateľné excesy ich lídrov, akým je Vladimir Putin," povedal vo štvrtok Depardieu, ktorý v roku 2013 odišiel z Francúzska a prijal ruské občianstvo.

10:38 Ruské jednotky sa z Černihivskej oblasti sťahujú, úplne ju zrejme ale ešte neopustili. V oblasti naďalej varujú pred možnými náletmi a raketovými útokmi.

10:20 Británia a USA dodajú Kyjevu "supermoderné" vojenské vybavenie, ktoré umožní Ukrajine lepšie chrániť jej vzdušný priestor pred nepriateľskými silami. Informoval o tom ukrajinský veľvyslanec v Japonsku, ktorého v piatok citovala televízia Sky News. Austrálsky Scott Morrison okrem toho v piatok podľa televízie Sky News Australia oznámil, že Ukrajine, ktorá vzdoruje ruskej agresii, pošle obrnené vozidlá Bushmaster.

10:12 Vojna si vyžiadala životy 153 detí a ďalších 245 utrpelo zranenia, uviedla ukrajinská generálna prokuratúra. Skutočný počet ale môže byť zrejme ešte vyšší.

10:08 Deti, ktoré spolu s rodičmi utiekli na Slovensko pred ruskou agresiou na Ukrajine, prijali aj školy v Malackách. Vo väčšine prípadov ide o niekoľko detí, jednotlivé školy pre nich hľadajú možnosti čo najrýchlejšej adaptácie. Informuje o tom mesto.

9:53 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom prejave zverejnenom vo štvrtok večer oznámil, že dvom generálom, ktorých nazval "antihrdinami", pretože podľa jeho slov zradili vlasť, odobral vojenskú hodnosť. Zelenského vyjadrenia citovala televízia CNN.

"Dnes padlo ďalšie rozhodnutie týkajúce sa antihrdinov. Nemám teraz čas zaoberať sa všetkými tými zradcami. Avšak postupne budú všetci potrestaní," povedal Zelenskyj.

9:27 Zástupcovia Medzinárodného výboru Červeného kríža podľa britskej stanice BBC uviedli, že konvoj s humanitárnou pomocou pre Mariupoľ uviazol v Záporoží. Nedostal vraj bezpečnostné garancie od Ruska.

9:10 Rusko, hlavný svetový vývozca pšenice, môže zaviesť obmedzenia na dodávky poľnohospodárskych produktov a vyvážať ich len do „spriatelených“ krajín v rámci sankcií Západu za jeho inváziu na Ukrajinu. Vyhlásil to v piatok Dmitrij Medvedev, jeden zo spojencov prezidenta Vladimira Putina.

9:04 Priechodmi na slovensko-ukrajinskej hranici vo štvrtok prešlo 662 mužov, 1547 žien a 614 detí. O dočasné útočisko požiadalo 798 osôb. Informovalo o tom ministerstvo vnútra. "Všetky činnosti v súvislosti s utečencami z Ukrajiny zabezpečovalo 250 príslušníkov Policajného zboru, 88 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru, 104 colníkov, 370 vojakov, osem kňazov, 282 dobrovoľníkov a 31 príslušníkov zahraničných zložiek," uviedol ďalej rezort vnútra.

8:48 Prezident Medzinárodnej futbalovej federácie Gianni Infantino prisľúbil, že hneď po skončení vojny na Ukrajine zrušia sankcie pre ruské tímy. "Keď sa skončí invázia na Ukrajine, Rusko a Bielorusko budú opäť súčasťou svetovej futbalovej rodiny. Bol som úplne zničený, keď som sa dozvedel o invázii ruských vojsk sa územie Ukrajiny," povedal Infantino na Kongrese FIFA v katarskej metropole Dauha.

8:36 V Belgorode horí sklad ropy, agentúra Nexta zverejnila aj video.

8:31 Ruské sily vo štvrtok zhabali 14 ton humanitárnej pomoci, ktorá mala byť 12 autobusmi dopravená do juhoukrajinského mesta Melitopol. Oznámila to ukrajinská vicepremiérka a ministerka pre reintegráciu dočasne okupovaných území Iryna Vereščuková, informuje televízia CNN.

8:12 Slovenské mimovládne organizácie počas prvého mesiaca vojenskej invázie a humanitárnej krízy na Ukrajine prepravili na územie svojho východného suseda viac ako 700 ton humanitárnej pomoci. Distribúciu zabezpečujú prostredníctvom solidarity slovenského obyvateľstva.

8:00 Austrálsky premiér Scott Morrison oznámil, že Ukrajine pošlú obrnené vozidlá Bushmaster, o ktoré vyslovene požiadal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

7:27 Predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová odcestovala vo štvrtok do ukrajinskej metropoly Kyjev, informovala spravodajská stanica CNN s tým, že ide o vôbec prvú návštevu Ukrajiny šéfkou či šéfom akejkoľvek inštitúcie EÚ od začiatku vojny.

7:05 V západoruskom meste Belgorod neďaleko ukrajinských hraníc vypukol požiar v sklade pohonných hmôt. Podľa gubernátora Vjačeslava Gladkova na sklad zaútočili dva vrtuľníky ukrajinskej armády.

6:53 Ruskí vojaci opustili oblasť okolo nefunkčnej jadrovej elektrárne v ukrajinskom Černobyli, pretože boli vystavení vysokým dávkam radiácie, keď v kontaminovanej oblasti kopali zákopy, uviedla v noci na piatok ukrajinská štátna jadrová energetická spoločnosť Energoatom.

"Treba poznamenať, že sa potvrdili informácie o opevneniach a zákopoch, ktoré (ruskí vojaci) vybudovali priamo v Červenom lese, ktorý je najviac znečisteným miestom v (černobyľskej) uzavretej zóne," napísala spoločnosť Energoatom prostredníctvom aplikácie Telegram.

6:30 Rusko povolalo na Ukrajinu viac ako 1000 svojich vojakov, ktorí pôsobia v Gruzínsku, uviedlo v noci na piatok britské ministerstvo obrany na Twitteri. Informoval o tom britský denník The Guardian.

6:15 Ruská armáda sa sťahuje z oblastí na sever od ukrajinskej metropole Kyjev, z okolia Černihivu a Sumskej oblasti, uviedol v noci na piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj s tým, že očakáva zintenzívnenie bojov na východe Ukrajiny, najmä v regióne Donbas. 

"Na sever od Kyjeva, smerom na Černihiv a v Sumskej oblasti pokračuje vyháňanie okupantov," povedal Zelenskyj prostredníctvom videopríhovoru. Ruská armáda si podľa ukrajinského prezidenta uvedomuje, že v týchto regiónoch nedokáže bojovať s takou intenzitou, ako v prvej polovici marca.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok