Útok na sklad paliva v Belgorode môže podľa Ruska prekaziť mierové rozhovory

1.4.2022 13:29

Kremeľ v piatok vyhlásil, že údajný útok na sklad paliva v západoruskom meste Belgorod, z ktorého Moskva obvinila ukrajinské sily, bude prekážkou pre pokračovanie rusko-ukrajinských mierových rokovaní. Správu zverejnili agentúra AFP a stanica BBC.

Na novinársku otázku, či by uvedený incident mohol byť považovaný za eskaláciu konfliktu na Ukrajine, hovorca Kremľa Dmitrij Peskov uviedol: "Samozrejme, nemôžeme to vnímať ako niečo, čo vytvorí vhodné podmienky pre pokračovanie rokovaní."

Dodal, že o dianí v Belgorode bol informovaný aj prezident Vladimir Putin. Zároveň doplnil, že budú podniknuté opatrenia s cieľom zaistiť, aby v danej oblasti nedošlo k prerušeniu dodávok paliva.

Gubernátor Belgorodskej oblasti Viačeslav Gladkov obvinil Ukrajinu z útoku na sklad paliva v meste Belgorod ležiacom 40 kilometrov od ukrajinských hraníc, kde vypukol v piatok ráno mohutný požiar. Podľa neho naň útočili dva nízko letiace ukrajinské vojenské vrtuľníky. Jeho tvrdenie však nebolo možné bezprostredne overiť.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v piatok počas návštevy Poľska správy o údajnom ukrajinskom útoku v ruskom Belgorode nepotvrdil ani nevyvrátil. 

"Nemôžem potvrdiť ani vyvrátiť tvrdenie o tom, že bola do toho zapojená Ukrajina, jednoducho preto, lebo nemám všetky vojenské informácie," povedal Kuleba na tlačovom brífingu.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v piatok po rokovaniach so svojím indickým rezortným kolegom podľa agentúry Reuters povedal, že doterajšie mierové rozhovory s Ukrajinou priniesli istý pokrok. Dodal, že Moskva pripravuje odpoveď na návrhy Kyjeva, akým je napríklad neutralita Ukrajiny podmienená získaním bezpečnostných záruk.

Ukrajina podľa Lavrova počas mierových rokovaní preukázala "omnoho viac pochopenia" pre situáciu na Krymskom polostrove, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014, a na Donbase na východe Ukrajiny, ako aj čo sa týka neutrálneho štatútu, ktorý pre Ukrajinu požaduje Moskva.

Mierové rokovania medzi Kyjevom a Moskvou pokračujú v piatok prostredníctvom videospojenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok