Na Ukrajinu už zo Slovenska dorazilo vyše 700 ton humanitárnej pomoci

TA3 TASR
1.4.2022 08:34

Slovenské mimovládne organizácie počas prvého mesiaca vojenskej invázie a humanitárnej krízy na Ukrajine prepravili na územie svojho východného suseda viac ako 700 ton humanitárnej pomoci. Distribúciu zabezpečujú prostredníctvom solidarity slovenského obyvateľstva. Informovala o tom manažérka pre komunikáciu platformy rozvojových organizácií Ambrela Boba Markovič Baluchová.

humanitárna pomoc potraviny ukrajina 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Organizácie združené v platforme spolu s miestnymi partnermi boli v prvé týždne vojny sústredené hlavne na troch hraničných priechodoch, a tam pomáhali ľuďom na úteku z Ukrajiny.

Dovedna 709 ton humanitárnej pomoci dopravili organizácie spolu s partnermi do viacerých regiónov Ukrajiny vrátane miest Kyjev, Charkov, Ternopiľ, Ivano-Frankivsk, Užhorod, Mariupol, Veľké Berezné, Mukačevo a podobne, konkretizoval výkonný tajomník Ambrely Daniel Kaba.

Pomoc budú potrebovať milióny ľudí

Úrad pre koordináciu humanitárnych záležitostí odhadol, že počet ľudí z Ukrajiny, ktorí potrebujú humanitárnu pomoc, sa vyšplhal k 17. marcu už na 12 miliónov. 

"Takmer sedem miliónov osôb je vnútorne vysídlených v rámci krajiny, do cudziny nedobrovoľne utieklo viac ako 3,3 milióna ľudí. V dôsledku týchto skutočností sa zmení fungovanie systému humanitárnej pomoci a rozvojovej spolupráce v našom regióne," dodala Markovič Balúchová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok