Zjednotil Putin Ukrajinu? Podľa politického stratéga áno, delenie na východ a západ zanikne

TA3
1.4.2022 13:32

Na Ukrajine už vyše mesiaca zúri vojna. Rusi sa podľa mnohých prerátali, Ukrajinci zas vytrvalo bránia. Takýto scenár prekvapil. Analytici sa ale vo väčšine zhodujú v tom, že Vladimirovi Putinovi sa podarilo jedno - zjednotiť Ukrajinu. Bližšie sme sa rozprávali s politickým stratégom Martinom Lengyelom, ktorý verí v zjednotenie a posilnenie Ukrajiny.

Politický stratég Martin Lengyel bol už na prelome januára a februára presvedčený, že vojna na Ukrajine príde. Situácia je však podľa neho teraz iná, ako v roku 2014. "Ukrajina vtedy nebola pripravená na konflikt. Veľa sa však zmenilo," uviedol s tým, že zatiaľ čo Ukrajina bola predtým názorovo 50 na 50, prozápadná a proruská, teraz je to inak a Putinovi sa ju podarilo zjednotiť. Ruské vojská totiž bombardujú aj ruskojazyčné obyvateľstvo. "Z Ukrajiny bude jeden silný národ," dodal.

Základný rozdiel sa podľa stratéga zrušil a Ukrajinci našli novú národnú identitu. "Prozápadné smerovanie bude veľmi silné, Zelenskyj pre to robí všetko, každý bojuje za Ukrajinu," dodal s tým, že z ukrajinského prezidenta sa stal silný vojnový líder. "Rusko a Ukrajina sú dve rozdielne krajiny, Rusko je diktatúra, Ukrajina je však demokratická. Môžete tam viesť normálnu slobodnú kampaň, v Rusku sa nijako rozhodnúť nemôžete," uviedol.

Martin Lengyel priblížil aj to, ako dnes fungujú ukrajinské médiá. "Snažia sa prežiť a plniť si svoju funkciu, aby informovali Ukrajincov aj celý svet," uviedol s tým, že aj novinári sa vojnovej situácii prispôsobili, fungujú však v ťažkých podmienkach.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok