ONLINE: Francúzsko zmrazilo majetok ruských oligarchov. Ovsiannikovová tvrdí, že Ruský ľud nepodporuje konanie Ruska na Ukrajine

TA3 TASR ČTK
20.3.2022 07:06

Najťažšie boje stále prebiehajú v Mariupole. Z mesta obkľúčeného ruskými silami sa podarilo evakuovať stovky ľudí do Záporožia. Prezident Zelenskyj označil obliehanie mesta za teror. Ukrajina tiež vyzvala Čínu aby "ruské barbarstvo" odsúdila. Udalosti sme s vami sledovali online.

00:00 Dnešný ONLINE prenos mapujúci situáciu na Ukrajine sa končí. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra. 

23:58 Grécky diplomat po návrate z Mariupolu popísal skazu mesta. Povedal, že sa podobá Guernice, Stalingradu, Groznému a Aleppu. Manolis Androulakis odletel v utorok späť do Atén po tom, čo zorganizoval niekoľko úspešných evakuácií gréckych občanov a etnických Grékov. "Dúfam, že nikto nikdy neuvidí, čo som videl,“ dodal podľa ČTK.

23:51 Rusi sa napriek nedostatočnému pokroku stále snažia obísť Mykolajiv. Uviedlo britské ministerstvo obrany s tým, že ich cieľom je dostať sa na západ smerom k Osede. Na Twitteri napísalo, že tieto sily, ktoré postupujú z Krymu, "za posledný týždeň urobili malý pokrok".

23:47 Cez humanitárne koridory sa v nedeľu podarilo z ukrajinských miest evakuovať celkovo 7295 ľudí. Uviedla to podpredsedníčka ukrajinskej vlády Iryna Vereščuková, ktorú citovala agentúra Reuters. Vereščuková však zároveň povedala, že z plánovaných siedmych koridorov fungovali počas dňa len štyri.

23:31 Britský premiér Boris Johnson v nedeľu v telefonáte s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským prisľúbil, že Spojené kráľovstvo bude so zahraničnými partnermi pokračovať v podpore zameranej na "posilnenie sebaobrany" Ukrajiny. Informovali o tom stanice BBC a Sky News.

23:18 K ruským vojakom sa majú pridať žoldnieri z Líbye. Podľa ukrajinských ozbrojených síl sa na tom Rusko dohodlo s líbyjským vojenským veliteľom Chalífom Haftarom počas jeho návštevy v Moskve, píše The Kyiv Independent.

23:02 Ruské rakety údajne zasiahli obchodné centrum a obytné domy v Kyjeve. Informuje o tom agentúra Unian. Na mieste sú hasiči aj zdravotníci, uviedol starosta Vitalij Kličko. Ukrajinské médiá hlásia v hlavnom meste silné výbuchy. Dopad jedne z rakiet zachytila priemyselná kamera.

22:41 Na Donbase dnes zahynulo 170 ruských vojakov. Podľa The Kyiv Independent o tom informuje ukrajinská armáda. Na frontových líniách v Doneckej a Luhanskej oblasti zničila 12 ruských tankov, 9 bojových vozidiel pechoty, tri vozidlá, prúdové lietadlo Su-34 a vrtuľník.

22:30 Okrajovými časťami Kyjeva sa ozývajú výbuchy. NEXTA na Twitteri informuje, že hlavné mesto je opäť pod paľbou.

22:23 Mesto Mariupol má čas do úsvitu, aby sa vzdalo, tvrdí Rusko. "Zložte zbrane,“ povedal generálplukovník Michail Mizincev, riaditeľ ruského národného centra pre riadenie obrany. "Rozvinula sa hrozná humanitárna katastrofa. Všetci, ktorí zložia zbrane, majú zaručený bezpečný odchod z mesta," dodal podľa Reuters s tým, že mesto má čas do 5.00 h.

22:19 Ruské vojnové zločiny začalo vyšetrovať už šesť krajín. Podľa ukrajinskej generálnej prokurátorky Iryny Venediktovej medzi ne patria Estónsko, Litva, Nemecko, Poľsko, Slovensko a Švédsko. Ukrajina s nimi spolupracuje na výmene "informácií a dôkazov“.

21:57 Ruskú sociálnu sieť VKontakte napadli hekeri. Zverejnili zoznam adries s informáciami o vojne medzi Ruskom a Ukrajinou, najmä o stratách ruskej armády a bombardovaní civilnej infraštruktúry na Ukrajine, píše Ukrajinska pravda.

21:44 Zelenskyj sa spojil s hercami Ashtonom Kutcherom a Milou Kunisovou. Na pomoc utečencom z Ukrajiny vyzbierali už 35 miliónov dolárov. Kunisová je rodáčka z ukrajinských Černovíc. "Som vďačný za ich podporu. Som uchvátený ich odhodlaním. Inšpirujú svet," napísal na Twitteri ukrajinský prezident.

21:33 Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu v nedeľu povedal, že Rusko a Ukrajina pokročili v rokovaniach o ukončení ruskej invázie, pričom obe znepriatelené strany sú podľa jeho slov už blízko k dosiahnutiu dohody.

21:15 Kvalita prilieb ruských vojakov.

20:56 Rusko odložilo splatnosť svojich pôžičiek Bielorusku. A to o päť až šesť rokov, informuje ruská agentúra TASS s odvolaním sa na bieloruské ministerstvo financií.

20:44 Ruské bombardovanie Mariupolu nepoľavuje. Uviedol regionálny guvernér Pavlo Kyrylenko. "Neustále útočia. Dnes sme dostali informáciu, že niektorí ľudia, ktorí sa podieľali na získavaní informácií a pomáhali pri evakuácii ľudí, sa ocitli pod paľbou, bohužiaľ, sú medzi nimi aj obete," povedal pre BBC.

20:37 Rusko stratilo tankový oddiel pri neúspešnom útoku na Kyjev. Podľa Ozbrojených síl Ukrajiny bol 6. tankový pluk ruskej armády zničený 20. marca, píše The Kyiv Independent.

20:12 Rusko sa uchyľuje k zúfalým útokom. Vyhlásila britská ministerka zahraničia Liz Trussová. "Som zhrozená ruskými zverstvami v Mariupole vrátane útokov na školy, v ktorých sa ukrývali civilisti. Putin sa uchyľuje k zúfalým opatreniam, pretože nedosahuje svoje ciele," napísala na Twitteri.

19:59 Česko sa chce zamerať na ruských oligarchov a podnikateľov. A to nad rámec sankcií EÚ. S mapovaním majetkov majú pomôcť tajné služby a špecialisti, uviedla Česká televízia.

19:42 Putin nesmie vyhrať túto vojnu, hovorí premiérka Estónska. "Snažíme sa urobiť všetko, čo je v našich silách, aby sme podporili a pomohli Ukrajine bojovať v tejto vojne," povedala Kaja Kallasová pre CNN. Podľa nej by sa stratégia NATO mala zamerať na ukončenie vojny pomocou "inteligentného zadržiavania". A to tak, by sa mala posunúť z "odstrašujúcej pozície“ k bezpečnej "obrannej pozícii".

19:28 Ruský ľud nepodporuje konanie Ruska na Ukrajine, tvrdí tamojšia novinárka Marina Ovsiannikovová, ktorá v pondelok narušila vysielanie hlavných správ v ruskej štátnej televízii s protivojnovým transparentom; následne bola zadržaná, dostala pokutu a prišla o zamestnanie v televízii. "Je to Putinova vojna; nie vojna, ktorú vedie ruský ľud," povedala v nedeľu Ovsiannikovová v rozhovore vysielanom v rámci relácie This Week na americkej televíznej stanice ABC.

19:11 Zdroje z Ruska v nedeľu potvrdili, že v bojoch o obliehané ukrajinské mesto Mariupol zahynul zástupca veliteľa ruskej Čiernomorskej flotily, kapitán Andrej Palij. TASR správu prevzala z televízie BBC.

18:55 Francúzsko zmrazilo na svojom území majetok ruských oligarchov v hodnote približne 850 miliónov eur. Vyhlásil to v nedeľu minister financií Bruno Le Maire vo francúzskej televízii. TASR správu prevzala z AFP.

18:38 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval v nedeľu Izrael, aby upustil od svojich snáh o zachovanie neutrálneho postoja k vojne na Ukrajine. Zároveň vyzval izraelskú vládu, aby poskytla Kyjevu pomoc v boji proti ruskej agresii.

18:26 Približne 20-tisíc ľudí sa v nedeľu podľa odhadov polície zúčastnilo na protivojnovom koncerte, ktorý sa konal v centre Berlína. Zhromaždení mávali ukrajinskými vlajkami a držali transparenty odsudzujúce ruskú inváziu na Ukrajine, informuje agentúra Reuters. 

18:02 Satelitné snímky ukazujú, ako vyzerá zničené divadlo v Mariupole. V jeho kryte sa ukrývalo vyše tisíc ľudí, najmä ženy a deti. Zatiaľ sa spod troriek podarilo dostať asi 130 ľudí. Záchranu sťažuje ruské ostreľovanie.

17:33 V obsadenom Chersone protestujúci blokujú prejazd ruských vozidiel. Vytláčanie jedného z ruských vozidiel so znakom Z zachytáva aj video. Obyvatelia mesta kričia "Domov!“.

17:19 Rusko dosiahlo obmedzený pokrok v dobývaní miest, ktoré obkľúčilo. Hovoríme o poslednom týždni, informuje britské ministerstvo obrany. No zvýšilo ostreľovanie mestských oblastí, čo má za následok rozsiahle ničenie a veľký počet civilných obetí, povedal podľa Guardianu vicemaršal letectva Mick Smeath.

16:54 Televízie na Ukrajine sa počas stanného práva spoja. Zelenskyj podľa The Kyiv Independent podpísal dekrét, ktorý zjednotil celoštátne televízne kanály do jednej platformy. "Je dôležité, aby krajina mala jednotnú informačnú politiku," uviedla prezidentská kancelária a dodala, že žiadne kanály nebudú odpojené.

16:40 Konflikt na Ukrajine nesmie prerásť vo vojnu medzi NATO a Ruskom. Upozornil na to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, píše na Twitteri NEXTA.

16:17 Utečenci z Ukrajiny môžu od budúceho týždňa v Česku pracovať bez povolenia. Môžu tiež získať novú humanitárnu dávku. Počíta s tým schválený zákon, ktorý začína platiť, píše ČTK.

16:02 Bez elektriny ostalo viac ako milión Ukrajincov. Podľa The Kyiv Independent o tom informuje ministerstvo energetiky. Ďalších 278-tisíc obyvateľov Ukrajiny nemá plyn.

15:48 V okupovanom Enerhodare ľudia vyšli protestovať. A to proti zadržaniu zástupcu starostu Ivana Samojďuka, píše Ukrajinská pravda. Video dokazuje, že sa neboja ani streľby, ktorá ich má odstrašiť.

15:30 Invázia Ruska na Ukrajinu poškodila ekonomiky oboch krajín. Ruský rubeľ, ktorý sa obchodoval na úrovni približne 80 rubľov za dolár predtým, ako Moskva 24. februára vyslala vojakov na Ukrajinu, stratil v nasledujúcich dňoch 40 % svojej hodnoty a prepadol sa na bezprecedentnú úroveň 150 rubľov za dolár.

15:19 Niektorí zástupcovia ruských politických a obchodných elít údajne zvažujú zvrhnutie Putina. S odvolaním sa na tvrdenia ukrajinských spravodajských služieb to uviedlo ukrajinské ministerstvo obrany. Putinovým nástupcom by sa mal stať súčasný šéf Federálnej bezpečnostnej služby Alexander Bortnikov.

15:03 Zelenskyj tvrdí, že je pripravený na rokovania s Putinom. Varoval, že ak akékoľvek pokusy o vyjednávanie zlyhajú, môže to znamenať, že boj medzi týmito dvoma krajinami povedie k "tretej svetovej vojne".

14:35 Vicepremiérka a ministerka Veronika Remišová nevylučuje vyhostenie ďalších ruských diplomatov zo Slovenska, ak sa ukáže, že vyvíjajú protislovenské aktivity. Uviedla to v nedeľnej diskusnej relácii TV Markíza Na telo.

14:28 Pre ničivú vojnu muselo svoje domovy na Ukrajine opustiť podľa údajov OSN už desať miliónov ľudí.

14:00 Ukrajinská poslankyňa Lesia Vasylenková informovala, že v dôsledku ruského ostreľovania došlo k zničeniu jedného z najväčších metalurgických závodov v Európe. Zverejnila tiež video, ktoré zachytáva, ako sa z oceliarskeho kombinátu pri obliehanom meste Mariupol, ozývajú mohutné výbuchy a stúpajú oblaky hustého čierneho dymu, informovala televízia Sky News.

13:21 Pre vojnu na Ukrajine začínajú viaceré európske krajiny vo väčšej miere vyzbrojovať. Niektoré zvyšujú počty vojakov, iné zas modernizujú vojenskú techniku. Česko chce navýšilo rozpočet na nákup ručných palných zbraní o jednu miliardu českých korún. Majú v pláne aj navýšiť počet vojakov.

Viac sa dozviete v tomto článku:

13:11 Pápež František označil vojnu na Ukrajine za nezmyselný masaker. Svetových lídrov požiadal, aby "túto odpornú vojnu" zastavili, informovala o tom agentúra Reuters. "Násilná agresia proti Ukrajine bohužiaľ nepoľavuje. Je to nezmyselný masaker, kde sa každý deň opakujú krutosti a zverstvá," uviedol pápež pri svojom pravidelnom týždennom požehnaní pútnikom vo Vatikáne.

13:02 Ukrajinské úrady uviedli, že príslušníci ruskej inváznej armády začali strieľať z tanku na domov dôchodcov na východe Ukrajiny, pričom zabili 56 ľudí. Informovala o tom televízia Sky News, ktorá však túto informáciu bezprostredne nedokázala overiť z nezávislých zdrojov.

Podľa vyjadrenia Štátnej služby pre špeciálnu komunikáciu a ochranu informácií Ukrajiny sa terčom útoku "okupantov" stal domov dôchodcov v meste Kreminna v Luhanskej oblasti.

12:28 Ako treba pomôcť Ukrajine? O tom sme diskutovali aj v relácii V politike s Robertom Kaliňákom a Jurajom Šeligom. Na humanitárnej pomoci sa zhodli, na tej vojenskej už nie.

Viac si môžete prečítať v tomto článku:

11:50 Ukrajinský parlament informoval o tom, že od začiatku ruskej invázie bolo zabitých už 115 ukrajinských detí.

11:32 Taliansko poskytlo Slovensku technické vybavenie na vybudovanie stanového núdzového tábora v Michalovciach s kapacitou približne 250 ľudí. Odpovedalo tak na slovenskú žiadosť o pomoc v rámci mechanizmu Európskej únie v oblasti civilnej ochrany.

11:10 "Keď sa Rusi rozhodnú bombardovať Užhorod, je možné, že tie rakety padnú aj na naše územie. Je len správne a zodpovedné, že sem prišli vojaci NATO," uviedol v nedeľnej relácii V politike Juraj Šeliga.

11:05 V sobotu prišlo na Slovensko 5560 ľudí z Ukrajiny. Z toho bolo 911 mužov, 2847 žien a 1802 detí. O dočasné útočisko požiadalo 2009 osôb. Informovalo o tom ministerstvo vnútra.

10:41 Na Ukrajine sa má v nedeľu otvoriť sedem humanitárnych koridorov. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na ukrajinskú vicepremiérku Irynu Vereščukovú. Úrady obliehaného Mariupolu ale vinia ruskú armádu z toho, že časť civilistov násilne odváža do Ruska.

10:32 Rusko v nedeľu oznámilo, že na Ukrajine opäť použilo svoje najnovšie hypersonické rakety Kinžal, ktorými zničilo sklad paliva na juhu krajiny. "Letecké raketové systémy Kinžal (Dýka) s nadzvukovými balistickými raketami zničili veľký sklad paliva a mazív ukrajinských ozbrojených síl pri meste Konsťantynivka v Mykolajivskej oblasti," uviedlo vo vyhlásení ruské ministerstvo obrany.

10:06 Prvé jednotky, ktoré majú na starosti rozmiestnenie systému protivzdušnej obrany Patriot, postupne prichádzajú na územie Slovenskej republiky. Proces bude pokračovať aj v ďalších dňoch.

9:56 Rada národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny rozhodla, že počas stanného práva bude zakázaná činnosť 11 politických strán s väzbami na Ruskú federáciu. Vo svojom najnovšom prejave zverejnenom v noci na nedeľu to podľa agentúry DPA oznámil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

9:23 Ministerstvo obrany momentálne neplánuje znovu zaviesť povinnú vojenskú službu. Poukazuje na nízky záujem o jej obnovenie, ale aj miliardové investície, ktoré by si to vyžadovalo. Uviedla to hovorkyňa rezortu Martina Kovaľ Kakaščíková.

9:13 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov povedal, že Moskva očakáva, že jej operácia na Ukrajine sa skončí podpísaním komplexnej dohody o bezpečnosti a neutralite. Na otázku smerom k rusko-čínskym vzťahom vyhlásil, že za súčasných okolností budú ešte silnejšie.

8:35 Najmenej päť mŕtvych vrátane deväťročného chlapca si vyžiadalo ostreľovanie viacpodlažnej bytovky v meste Charkov na východe Ukrajiny, uviedla v nedeľu polícia Charkovskej oblasti.

8:20 Úrady v Mariupole informujú o tom, že Rusko zaútočilo na školu, kde sa ukrývalo približne 400 ľudí. Budova mala byť zničená, v škole boli podľa informácií ženy, deti a starší ľudia. Zatiaľ nie sú žiadne údaje o obetiach, píše BBC s tým, že tieto informácie sa aktuálne nedalo nezávisle overiť.

7:53 Čo vieme o situácii v Mariupole? Píše CNN: Mesto je už niekoľko týždňov obliehané ruskými silami. Tie útočili na pôrodnicu a bombardovali aj divadlo, v ktorom sa mnohí ukrývali.

  • Neustále bombardovanie: Veliteľ ukrajinskej armády povedal pre CNN, že ľudia v Mariupole riskujú svoje životy zakaždým, keď sa vynoria z podzemných krytov. Strategický prístav podľa neho čelí najintenzívnejším bojom.
  • Telá na ulici: Major Denis Prokopenko z Národnej gardy pluku Azov uviedol, že ľudia sa nevedeli dostať ani k základným potravinám. V meste nie je ani elektrina, plyn či voda. Telá sú ponechané na uliciach, pretože ich nemá kto odstrániť alebo je to pre ruské ostreľovanie príliš nebezpečné.
  • Útok na divadlo: Pred niekoľkými dňami bolo bombardované divadlo, v ktorom našli úkryt mnohí ľudia. Podľa satelitných snímok je takmer úplne zničené. Záchranné práce na mieste podľa úradov pokračujú, komplikuje ich však ruské ostreľovanie.

7:42 Je pravdepodobné, že Rusko bude aj naďalej používať palebnú silu pri svojich útokoch na mestské oblasti, uviedlo britské ministerstvo obrany vo svojom najnovšom hodnotení. Bude to však za cenu ďalších civilných obetí. Rusko počas minulého týždňa tiež zvýšilo ostreľovanie civilných oblastí.

7:28 Ukrajinská armáda vo svojej každodennej rannej aktualizácii uvádza, že namiesto spustenia nových ofenzív sa ruské sily počas soboty prevažne zamerali na doplnenie strát a opravu poškodeného vybavenia. Rusko tiež podľa Ukrajiny "zámerne vytvorilo podmienky pre humanitárnu krízu" tým, že minulú noc bránilo konvoju s pomocou dostať sa do Chersonu.

7:00 Ukrajina v sobotu vyzvala Čínu, aby sa pridala k Západu a tiež odsúdila "ruské barbarstvo". Spojené štáty predtým varovali Peking, že ho čakajú následky, ak podporí inváziu Moskvy na Ukrajine.

6:45 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu nadránom povedal, že obliehanie mesta Mariupol sa zapíše do histórie "vojnovými zločinmi, ktoré tam pácha ruská armáda". "Robiť mierumilovnému mestu to, čo robia okupanti, je teror, na ktorý si bude ľudstvo pamätať celé nasledujúce storočia," uviedol Zelenskyj vo svojom nočnom videopríhovore k národu, z ktorého citovala tlačová agentúra AP.

6:30 Z juhoukrajinského mesta Mariupol obkľúčeného ruskými silami sa v sobotu podarilo cez humanitárne koridory evakuovať 4128 ľudí na severozápad do mesta Záporožie, ale radnica oznámila, že ruskí vojaci donútili niekoľko tisíc obyvateľov presunúť sa do Ruska.

"Okupanti nútia ľudí opustiť Ukrajinu a ísť na ruské územie," uviedla radnica vo vyhlásení. "Okupanti protiprávne brali ľudí z mariupolského obvodu Levoberežnyj a z úkrytu v budove športového klubu, kde sa pred neustálym bombardovaním ukrývalo vyše tisíc ľudí (väčšinou ženy a deti)," dodala radnica.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok