Obrana sa stáva témou číslo jeden. Slovensko potrebuje novú pásovú techniku, Česko chce nakúpiť zbrane

TA3
20.3.2022 12:47

Pre vojnu na Ukrajine začínajú viaceré európske krajiny vo väčšej miere vyzbrojovať. Niektoré zvyšujú počty vojakov, iné zas modernizujú vojenskú techniku.

Česko chce navýšilo rozpočet na nákup ručných palných zbraní o jednu miliardu českých korún. Majú v pláne aj navýšiť počet vojakov. „Jednou z priorít rezortu obrany je aj nábor nových vojakov a príslušníkov aktívnych záloh. V posledných týždňoch evidujeme niekoľkokrát zvýšený záujem o vojenskú službu,“ povedal Jakub Fajnor, hovorca Ministerstva obrany ČR.

Modernizácia ozbrojených síl je aj na Slovensku horúcou témou. Prioritou má byť nová pásová technika. „Jednoznačne potrebujeme novú pásovú - tá naša má už 50 rokov a tiež kolesovú obrnenú techniku. K tomuto smerujú dnes už rozbehnuté projekty, ktoré v najbližších týždňoch budeme predkladať na schválenie vláde,“ ozrejmila Martina Kovaľ Kakaščíková, hovorkyňa Ministerstva obrany SR.

Do konca roka 2024 chce rezort obrany obstarať prieskumné a obranné drony, taktiež aj navýšiť počet vojakov zo súčasných 14-tisíc na 16-tisíc.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok