Protesty proti vojne sa konali v Rusku i v okupovaných mestách na Ukrajine. Ruské sily zatýkali

TA3 TASR
20.3.2022 18:33

Ruská polícia zadržala v nedeľu najmenej 937 ľudí, ktorí po celej krajine vyjadrovali nesúhlas s vojnou na Ukrajine. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Protesty Rusko
Twitter/BBC

Podľa nezávislej ruskej monitorovacej organizácie OVD-Info sa protivojnové protesty v priebehu nedele konali v 38 ruských mestách vrátane Moskvy, Petrohradu, Jekaterinburgu, Nižného Novgorodu a Vladivostoku.

Odpor proti vojne

OVD-Info uvádza, že od 24. februára, keď sa začala ruská vojenská agresia voči Ukrajine, bolo v Rusku zaznamenaných už viac než 15-tisíc prípadov zatknutých demonštrantov, ktorí vyjadrovali odpor proti vojne na Ukrajine. Niektorí z protestujúcich však boli zatknutí už niekoľkokrát.

Časť zadržaných dostala pokutu alebo bola vzatá aj do väzby. Aktivisti OVD-info má informácie o najmenej 37 súvisiacich trestných konaní, ktoré sa v Rusku aktuálne vedú voči 43 odporcom vojny a opozičným aktivistom.

Vo viacerých ukrajinských mestách, ktoré už obsadili ruské invázne sily, sa v nedeľu konali protesty miestnych obyvateľov. Na sociálnych sieťach sa objavili zábery zachytávajúce demonštrácie v mestách Cherson, Kachovka, Berďansk či Enerhodar, informuje stanica BBC.

Zásah vojakov

Podľa BBC išlo zrejme o pokojné protesty. Objavili sa však aj správy, že na niektorých z nich zasahovali ruskí vojaci. Fotografie zverejnené na sociálnych sieťach ich zachytili pri tom, ako napríklad v meste Enerhodar zatýkajú ľudí a rozháňajú davy zhromaždených.  

Starosta Enerhodaru Dmytro Orlov zároveň ruské sily obvinil z toho, že uniesli jeho jeho zástupcu, Ivana Samojďuka. "Nevieme, v akom je stave... od včera s ním nemáme kontakt," povedal Orlov prostredníctvom aplikácie Telegram. Videozáznam zhotovený zase v meste Berďansk zachytáva, ako ruské sily zatýkajú a bijú demonštrantov. BBC upozorňuje, že pravosť záznamu dosiaľ nedokázala nezávisle overiť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok