Ruské sily zničili veľký metalurgický kombinát v Mariupole

TA3 TASR
20.3.2022 16:08

Ukrajinská poslankyňa Lesia Vasylenková informovala, že v dôsledku ruského ostreľovania došlo k zničeniu jedného z najväčších metalurgických závodov v Európe. Zverejnila tiež video, ktoré zachytáva, ako sa z oceliarskeho kombinátu pri obliehanom meste Mariupol, ozývajú mohutné výbuchy a stúpajú oblaky hustého čierneho dymu, informovala televízia Sky News.

Z Luhanska je hlásený silný výbuch. Podľa úradov sa ozval zo skladiska nafty
Twitter Nexta

Podľa Vasylenkovej sa terčom ruského ostreľovania stal Metalurgický kombinát Azovstaľ ležiaci na predmestí Mariupola, ktorý obliehajú príslušníci ruských inváznych síl. "Jeden z najväčších metalurgických závodov v Európe je zničený. Ekonomické škody sú obrovské. Životné prostredie je zdevastované," napísala na Twitteri poslankyňa ukrajinského parlamentu za proeurópsku stranu Hlas.

Ostreľovanie Azovstaľu a rozsiahle škody v jeho areáli potvrdil aj poradca ukrajinského ministra vnútra Vadym Denysenko, podľa ktorého prebiehajú boje o ovládnutie závodu medzi ukrajinskou armádou a ruskými vojakmi.

Generálny riaditeľ kombinátu Enver Ckitišvili taktiež potvrdil, že došlo k ostreľovaniu závodu, avšak neuviedol, aký je rozsah škôd.

Pred začiatkom ruskej agresie mal Mariupol približne 400-tisíc obyvateľov a bol dôležitým centrom priemyslu, obchodu a vzdelávania. Ruské vojská zaútočili na tento strategicky významný prístav pri Azovskom mori hneď v prvý deň invázie 24. februára a odvtedy ho intenzívne bombardujú a ostreľujú, dobyť sa im ho však stále nepodarilo. V sobotu boli z obkľúčeného mesta hlásené aj pouličné boje.

V prípade, že by Mariupol padol, zaistilo by to Kremľu pozemný koridor medzi anektovaným Krymom a separatistickými regiónmi v Donbase, ktoré už ovládajú ruské sily.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok