Na Slovensko dorazili prvé jednotky so systémom protivzdušnej obrany Patriot

TA3 TASR
20.3.2022 10:15

Prvé jednotky, ktoré majú na starosti rozmiestnenie systému protivzdušnej obrany Patriot, postupne prichádzajú na územie Slovenskej republiky. Proces bude pokračovať aj v ďalších dňoch.

Dočasne bude systém umiestnený na leteckej základni Sliač. Na sociálnej sieti to potvrdil minister obrany Jaroslav Naď. Dodal, že systém Patriot nie je náhradou za starý ruský systém S-300, ale ide o ďalší prvok na obranu vzdušného priestoru Slovenskej republiky.

"Ďalšie priestory nasadenia sú aktuálne konzultované s odborníkmi na spôsobilosti systému Patriot tak, aby ochranný dáždnik pokrýval čo najväčšie územie SR vrátane nami stanovených prioritných cieľov na ochranu," priblížil minister. Zároveň sa poďakoval za dodanie systému Nemecku a Holandsku.

Šéf rezortu zopakoval, že systém Patriot nie je náhradou za systém protivzdušnej obrany S-300. "Systém S-300 sa však vzhľadom na jeho vek, technický stav, nedostačujúce spôsobilosti a tiež faktickú závislosť na Ruskej federácii, ktorá po je nevyprovokovanej agresii na Ukrajine pre akúkoľvek vojenskú spoluprácu absolútne neprijateľná, budeme snažiť v budúcnosti nahradiť iným systémom, ktorý by bol plne kompatibilný s našimi spojencami a zaistil by vyššiu obranyschopnosť Slovenskej republiky," potvrdil Naď.

Nemecko a Holandsko poskytli Slovensku systém Patriot v rámci úsilia NATO o posilnenie východného krídla Aliancie v súvislosti s vojnou na Ukrajine. V rámci posilnenej predsunutej prítomnosti (eFP) má na Slovensku pôsobiť do 2100 vojakov členských krajín NATO.

Minister obrany SR tento týždeň potvrdil, že Slovensko je ochotné odovzdať svoj systém protivzdušnej obrany S-300 Ukrajine, avšak iba vtedy, ak bude mať náhradu. Zdôraznil potrebu zbaviť sa závislosti od ruskej techniky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok