Novinárka z ruskej televízie sa bojí o svoje deti. Povedala, prečo sa rozhodla vystúpiť s transparentom

TA3 TASR
20.3.2022 19:44

Ruský ľud nepodporuje konanie Ruska na Ukrajine, tvrdí tamojšia novinárka Marina Ovsiannikovová, ktorá v pondelok narušila vysielanie hlavných správ v ruskej štátnej televízii s protivojnovým transparentom; následne bola zadržaná, dostala pokutu a prišla o zamestnanie v televízii.

rusko_aktivistka_2_5.jpg
TA3

"Je to Putinova vojna; nie vojna, ktorú vedie ruský ľud," povedala v nedeľu Ovsiannikovová v rozhovore vysielanom v rámci relácie This Week na americkej televíznej stanice ABC. Ovsiannikovová v pondelok narušila živé vysielanie večerných správ najsledovanejšej ruskej televízie Pervyj kanal, keď sa pred kamery v štúdiu postavila s transparentom s nápisom: "Nie vojne, zastavte vojnu, neverte propagande, tu vám klamú. Rusi sú proti vojne". Kremeľ označil tento počin za "chuligánstvo".

Novinárku vzali do väzby, kde zostala cez noc. Následne jej ruský súd vymeral pokutu vo výške 30-tisíc rubľov (približne 250 eur) za organizovanie nepovoleného činu a za jej výzvu na demonštrácie proti vojne, pripomína ABC. Z televízie taktiež bola prepustená. Moderátor zmienenej relácie ABC George Stephanopoulos sa jej v nedeľu spýtal, prečo takto riskovala. "Keď sa začala vojna, nemohla som jesť. Nemohla som (ani) spať... To čo vysielali naše médiá bolo veľmi odlišné od toho, čo sa (na Ukrajine) naozaj dialo," povedala.

Ovsiannikovová ďalej uviedla, že chcela spraviť niečo, čo by prilákalo viac pozornosti, ako demonštrácie na námestí. Zároveň chcela podľa vlastných slov svetu ukázať, že Rusi nepodporujú vojnu. "Mohla som ruskému ľudu ukázať, že toto je len propaganda, odhaliť ju v jej podstate a možno niektorých ľudí podnietiť k tomu, aby sa vyslovili proti vojne," povedala ďalej novinárka.

Podľa nedeľných údajov nezávislej ruskej monitorovacej organizácie OVD-Info zadržali v Rusku počas protestov proti vojne už vyše 15-tisíc ľudí. Moderátor relácie na ABC sa Ovsiannikovovej spýtal, či sa po svojom čine nebojí o svoju bezpečnosť, hoci odmietla politický azyl vo Francúzsku.

"Veľmi sa bojím o bezpečnosť mojich detí... Verejne som odmietla prijať politický azyl vo Francúzsku, lebo som vlastenka; chcem žiť v Rusku," povedala.  Novinárka ďalej uviedla, že Rusko prežíva "veľmi temné a náročné" obdobie. Rusov však vyzvala, aby sa nebáli prehovoriť.

Na otázku, čo by chcela odkázať svetu, odpovedala, že nie všetci Rusi vnímajú súčasné dianie na Ukrajine rovnako. Uviedla tiež, že sankcie uvalené na Rusko ubližujú nielen Putinovi a ruským oligarchom, ale aj bežným občanom, ktorí vojnu nepodporujú. Svojim ruským spoluobčanom Ovsiannikovová odkázala, aby kriticky vyhodnocovali informácie, ktoré im predkladajú ruské médiá.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok