ONLINE: EÚ zvýši vojenskú pomoc pre Ukrajinu a uvalí na Rusko ďalšie sankcie. Ukrajinci sa obávajú, že ich napadnú aj Bielorusi

TA3 TASR ČTK
11.3.2022 06:51

Ukrajinci sa obávajú, že ich napadnú aj Bielorusi. Mariupoľ sa nepodarilo evakuovať, situáciu v meste označujú za humanitárnu katastrofu, ľudia tam už nemajú jedlo, vodu ani kúrenie. Ruský minister obrany tvrdí, že vojenská operácia na Ukrajine prebieha podľa plánu. Udalosti sme s vami sledovali online.

Dnešný ONLINE prenos mapujúci situáciu na Ukrajine sa končí. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra. 

23:26 Deutsche Bank po kritike niektorých investorov a politikov za svoje väzby na Rusko prekvapivo oznámila, že ukončí svoje podnikanie v Rusku.

22:54 Spojené štáty nateraz nezaznamenali náznaky, že by na Ukrajinu prenikli vojaci armády Bieloruskej republiky, ktorá je blízkym spojencom Ruska. Podľa agentúry AFP to v piatok uviedol hovorca Pentagónu John Kirby. 

22:38 Spojené štáty dnes uvalili sankcie na ďalších ruských oligarchov. Je medzi nimi aj rodina hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova a 12 poslancov ruskej Štátnej dumy.

22:01 Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v piatok odmietol potvrdiť správy o údajnom stretnutí bývalého nemeckého kancelára Gerharda Schrödera s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Informuje agentúra DPA. 

21:52 Rusko a Bielorusko budú po uvalení západných sankcií kvôli invázii na Ukrajinu viac spolupracovať, Moskva okrem iného dodá do susednej krajiny moderné vojenské vybavenie. Podľa agentúry BelTA sa na tom dnes dohodli ruský prezident Vladimir Putin a bieloruský vodca Alexandr Lukašenko.

21:51 Ukrajinskí činitelia v piatok obvinili ruské sily, že porušili medzinárodné právo a uniesli starostu Melitopolu, informovali ukrajinské médiá. Mesto na juhovýchode Ukrajine obsadili ruské jednotky pár dní po začatí invázie.

21:41 Medzinárodný trestný tribunál v Haagu v piatok varoval bojujúce strany na Ukrajine, že útoky na civilné obyvateľstvo sú trestným činom. Vyhlásil to v súvislosti so stupňujúcimi sa útokmi ruských vojakov na ukrajinské mestá. Informuje agentúra AFP.

20:50 Rusi, ktorí chcú letieť do Európy, teraz výrazne využívajú lety cez Srbsko. Kapacita miest v lietadlách medzi oboma krajinami vzrástla o 50 percent.

20:47 Čínsky veľvyslanec pri Organizácii Spojených národov Čang Ťün v piatok na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN povedal, že Čína je zásadne proti používaniu chemických zbraní ktoroukoľvek krajinou. Informovala britská stanica BBC. 

20:40 Maďarské ozbrojené sily zaznamenali v piatok tri podozrivé signály radarov monitorujúcich vzdušný priestor. V prvom prípade išlo o dron, v dvoch ďalších prípadoch však zalarmované bojové lietadlá maďarských vzdušných síl podozrivý objekt neodhalili, informoval minister zahraničných vecí Péter Szijjártó. V prvom prípade narušenia zo skorého rána sa neskôr zistilo, že išlo o dron letiaci z Ukrajin 

20:35 Klub Madrid, ktorý združuje bývalých premiérov a prezidentov, prichádza s iniciatívou na okamžité vytvorenie špeciálneho tribunálu na odsúdenie agresora a agresivity Ruskej federácie. Informovala o tom jeho členka a expremiérka SR Iveta Radičová v príhovore na piatkovom zhromaždení iniciatívy Mier Ukrajine v Bratislave. 

20:04 Európska únia zvýši o ďalších 500 miliónov eur na celkom jednu miliardu eur vojenskú pomoc pre Ukrajinu. Tieto prostriedky budú slúžiť na dodávky zbraní a vybavenia pre ukrajinské ozbrojené sily v boji proti ruskej invázii. Oznámil to v piatok po neformálnom summite EÚ vo Versailles predseda Európskej rady Charles Michel, informuje na svojej webstránke rakúska televízia ORF.

20:03 Ruské obvinenia ohľadom biologických zbraní na Ukrajine sú podľa USA snahou odpútať pozornosť, použitie týchto zbraní vraj hrozí skôr zo strany Ruska.

19:53 Protivzdušná obrana Ukrajiny je podľa predstaviteľa Pentagónu vysoko účinná. Letectvu zostáva 56 strojov, podniká ale rádovo menej akcií ako ruské.

19:47 Najväčšia medzinárodná policajná organizácia Interpol obmedzí Rusku využívanie svojich nástrojov, ako sú komunikačné kanály alebo vydávanie takzvaných červených upozornení, čo sú de facto medzinárodné zatykače.

19:27 Ukrajina sa bude brániť, ak bieloruskí vojaci prekročia spoločnú hranicu, povedal šéf ukrajinskej bezpečnostnej rady. Útok podľa Kyjeva hrozí ešte v piatok.

19:18 EÚ na Rusko uvalí ďalšie sankcie. Pozastaví Moskve privilegované obchodné zaobchádzanie, zakáže vývoz luxusného tovaru alebo dovoz výrobkov zo železa a ocele.

19:05 Lídri Európskej únie v piatok prisľúbili zníženie závislosti od globálnych dodávok potravín, čipov, liekov, surovín a digitálnych technológií. Ruský útok na Ukrajinu je totiž ďalším dôkazom, že EÚ musí byť sebestačnejšia. Informuje agentúra Reuters.

18:56 YouTube s okamžitou platnosťou globálne zablokoval všetky kanály spájané s ruskými štátnymi médiami. Zdôvodnil to pravidlami o popieraní násilných činov.

18:55 Zásobovanie Kyjeva podľa starostu Klička funguje a ľudia majú základný tovar na niekoľko týždňov. V metropole je podľa neho stále okolo dvoch miliónov ľudí.

18:55 Najmenej 1582 civilistov prišlo dosiaľ o život v prístavnom meste Mariupol ležiacom na juhovýchode Ukrajiny, ktoré už 12. deň čelí blokáde ruskými silami sprevádzanej ostreľovaním. V piatok to v príspevku na sociálnej sieti uviedla tamojšia mestská rada, na ktorú sa odvolala agentúra Reuters. 

18:54 Nemenovaní západní predstavitelia v piatok potvrdili, že na Ukrajine prišiel o život v poradí už tretí generál ruských ozbrojených síl od začiatku ruskej invázie 24. februára. Informovala o tom spravodajská stanica Sky News s tým, že podľa týchto zdrojov išlo o generála z Východného vojenského okruhu. 

18:53 Americký prezident Joe Biden v piatkovom prejave upozornil, že ak by sa do konfliktu na Ukrajine zapojila Severoatlantická aliancia, vypukla by tretia svetová vojna. Informujú AFP a denník The Guardian.

18:37 Slovensko bude musieť vzhľadom na situáciu na Ukrajine revidovať svoj rozpočet a zvýšiť investície do obrany. Predseda vlády SR Eduard Heger to povedal po neformálnom summite lídrov krajín EÚ vo francúzskom Versailles.

18:22 Turecko začalo evakuovať zamestnancov svojho veľvyslanectva v Kyjeve po tom, čo sa k ukrajinskej metropole priblížili ruské jednotky. Informuje v správe agentúra AFP. 

18:18 Francúzsky prezident Emmanuel Macron varoval v piatok Rusko pred uvalením ďalších tvrdých ekonomických sankcií, ak bude Kremeľ pokračovať vo vojenskej invázii na Ukrajine. Informuje agentúra AFP. 

18:16 Ruský olympijský výbor sa v piatok odvolal proti vylúčeniu jeho výpravy zo zimného Európskeho olympijského festivalu mládeže. Ten sa uskutoční od 20. do 25. marca vo fínskych mestách Lahti a Vuokatti. Informovala o tom agentúra AP. 

17:58 Nie je vylúčené, že bieloruské jednotky po 20:00 SEČ napadnú Ukrajinu, oznámilo podľa Unianu, na základe predbežných dát, ukrajinské analytické centrum.

17:57 Pravdepodobnosť, že v ukrajinských jadrových elektrárňach príde k nehode, stúpa každým dňom, uviedla zástupkyňa šéfa OSN Izumi Nakamicuová.

17:51 Tvrdenie Kyjeva, že ruské lietadlo zaútočilo z Ukrajiny na Bielorusko s cieľom vtiahnuť Minsk do vojny, je nepravdivé, uviedlo bieloruské ministerstvo obrany.

17:43 Americký prezident Joe Biden v piatok telefonicky uistil svojho ukrajinského kolegu Volodymyra Zelenského, že Spojené štáty stoja pri Ukrajine, ktorá čelí ruskej vojenskej agresii. Správu prinisela televízia CNN. 

17:42 Veľká väčšina Ukrajincov - 92 percent - je presvedčená, že ich krajina bude schopná odraziť ruskú inváziu. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky ukrajinskej agentúry Rating, ktorý bol zverejnených v piatok.Informuje agentúra AFP.

17:41 Ruský prezident Putin nejaví ochotu na diplomatické riešenie vojny na Ukrajine, uviedla americká viceprezidentka Harrisová v Rumunsku.

17:29 Ruské jednotky podnikli v piatok viaceré raketové útoky na širokú škálu cieľov po celej Ukrajine, pričom v stredoukrajinskom meste Dnipro a jeho okolí spôsobili značné materiálne škody. Terčom útoku boli mestá Ivano-Frankivsk a Luck na západe Ukrajiny, informovala televízia CNN. 

17:09 V juhoukrajinskom Mariupole od začiatku ruského obliehania a ostreľovania zomrelo 1582 civilistov. Oznámili to predstavitelia mesta.

17:03 Primátor Varšavy Rafal Trzaskowski vyzval na medzinárodnú pomoc utečencom z Ukrajiny, keďže poľské hlavné mesto začína mať problém zvládať nápor prichádzajúcich ľudí. Do Varšavy totiž smeruje viac ako desatina všetkých utečencov z Ukrajiny. Informovala o tom agentúra AP. 

17:02 Nie je isté, či sa do Mariupolu podarí dostať humanitárnu pomoc, povedal Kyjev. Prístup do mesta je blokovaný, uviedla Moskva a obvinila z toho Ukrajincov.

17:01 Spojené štáty zhoršia obchodný status Ruska. Zákažu tiež dovoz ruského alkoholu, morských plodov a diamantov. Oznámil to americký prezident Joe Biden.

16:55 Európska komisia v piatok oznámila, že vyplatila Ukrajine 300 miliónov eur v rámci núdzovej makrofinančnej pomoci. Vyplatenie finančných prostriedkov bolo urýchlené, aby pomohlo zlepšiť makroekonomickú stabilitu Ukrajiny v kontexte nevyprovokovanej a neopodstatnenej ruskej invázie. 

16:30 Ukrajina tvrdí, že  jej vojaci v uplynulých hodinách zabili ďalšieho ruského veliteľa. Podľa spravodajských webov Sky News a BBC by malo ísť o generálmajora Andreja Kolesnikova, veliteľa 29. armády Východného vojenského okruhu. 

16:18 Summit EÚ sa zhodol na výraznom posilnení obranných výdavkov v reakcii na ruskú agresiu. Lídri sa chcú sústrediť na podporu investícií.

16:17 Viac než 200-tisíc ľudí čaká na útek z obliehaného ukrajinského prístavného mesta Mariupol, ktoré je pod neustálym ostreľovaním a bombardovaním zo strany ruskej armády. Uviedla to v piatok podľa agentúry DPA tamojšia administratíva. 

16:01 EÚ postupne ukončí závislosť na ruských fosílnych palivách, zhodli sa lídri na summite. Termín na dosiahnutie cieľa nestanovili, Európska komisia navrhla rok 2027.

15:52 Ukrajinská futbalová asociácia doživotne vylúčila Anatolija Tymoščuka zo všetkých futbalových aktivít v krajine. Bývalého reprezentačného kapitána potrestala za to, že sa doteraz verejne nevyjadril k ruskej invázii na Ukrajinu a neukončil ani svoje pôsobenie na poste asistenta trénera v ruskom klube Zenit Petrohrad. 

15:51 Americká administratíva kvôli invázii na Ukrajinu preruší bežné obchodné vzťahy s Ruskom. Moskve zruší doložku najvyšších výhod, uviedla Pelosiová.

15:40 Rusko obmedzí prístup k internetovej sociálnej sieti Instagram, ktorú prevádzkuje americká spoločnosť Meta Platforms. Oznámil to cenzúrny úrad Roskomnadzor.

15:36 Ruské lietadlo zaútočilo z Ukrajiny na bieloruskú dedinu, uviedla ukrajinská armáda. Podľa nej ide o provokáciu, ktorá má vtiahnuť Minsk do vojny.

15:35 Rusko vypálilo na ukrajinské mestá a dediny od začiatku vojny už 328 riadených striel s plochou dráhou letu. Povedal to v piatok hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj, na ktorého sa odvolávajú agentúra Reuters a stanica Sky News. 

15:32 Odstavená elektráreň v Černobyľe je stále bez dodávok elektrického prúdu, oznámil ukrajinský regulátor. Moskva predtým uviedla, že boli obnovené.

15:30 Do Rakúska zatiaľ prišlo 97-tisíc utečencov z Ukrajiny.

15:24 Fínsky prezident Sauli Niinistö v piatok so svojím ruským partnerom Vladimirom Putinom telefonicky rokoval o nutnosti uzavrieť prímerie na Ukrajine a umožniť civilistom, aby sa evakuovali humanitárnymi koridormi. Vo vyhlásení to podľa agentúry Reuters uviedla fínska prezidentská kancelária.

15:10 Deutsche Bank čelí kritike za to, že zostáva v Rusku. Najväčšia nemecká banka sa obhajuje, že chce byť podporou zahraničným firmám, ktoré tam podnikajú.

15:00 Švédska agentúra pre migráciu (Migrationsverket) predpokladá, že krajina v nasledujúcich mesiacoch prijme zhruba 76-tisíc ukrajinských utečencov. Informovala o tom v piatok agentúra Reuters.

14:58 Let dronu sa dotkol viacerých krajín NATO. Prípad bezpilotného lietadla, ktoré sa zrútilo v Záhrebe, preverujú aj maďarské orgány. Lietadlo bolo ruskej výroby, nie je však jasné, či patrí Ukrajine alebo Rusku.

14:55 Úrad vysokej komisárky OSN pre ľudské práva od začiatku ruskej invaze na Ukrajinu potvrdil úmrtie 564 civilistov, z toho 41 detí, informuje Reuters.

14:48 Ľudia na hraniciach žijú v strachu. Silu ísť ďalej im vo Vyšnom Nemeckom dávajú psychológovia aj dobrovoľníci.

14:45 Pod troskami letiska v Lucku našli telá dvoch ukrajinských vojakov. Celkovo tam po ruskom útoku zahynuli štyria vojaci, šesť ďalších utrpelo zranenia, oznámil starosta mesta, píše The Kyiv Independent.

14:37 Propagandistický televízny kanál Zvezda ukázal žoldnierov, ktorých chce Putin poslať na Ukrajinu.

14:33 Francúzsko poslalo SR 20 ton akútnej humanitárnej pomoci.

14:20 EÚ by mala pre Ukrajinu urobiť viac, povedal prezident Zelenskyj. Ukrajina podľa neho vo vojne s Ruskom dospela k strategickému zlomovému bodu.

14:15 Putin vraj chystá teroristický útok na jadrovú elektráreň v Černobyle. Podľa agentúry Unian to tvrdí ukrajinská rozviedka. Obviniť z tohto činu potom údajne plánuje práve Ukrajinu. Zariadenia v černobyľskej elektrárni sú aktuálne bez prúdu. Správu prevzal Deník N.

14:09 Nemecké televízie ARD a ZDF čoskoro obnovia spravodajstvo zo svojich moskovských štúdií. Nebudú ale zatiaľ podávať správy o vojenskej situácii na Ukrajine.

14:03 Ruská prokuratúra požiadala súd, aby označil americkú firmu Meta za extrémistickú organizáciu. Chce tiež zablokovať prístup k jej sieti Instagram.

13:55 Ceny potravín sa kvôli vojne na Ukrajine môžu zvýšiť až o 20 percent, uvádza Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo. Zvýši sa aj riziko podvýživy.

13:49 Americký prezident Joe Biden sa chystá v piatok zrušiť Rusku jeho obchodný štatút, tzv. doložku najvyšších výhod, čo je krok, ktorý by pripravil cestu na zvýšenie ciel. TASR o tom informuje na základe správy AFP, ktorá sa odvoláva na zdroj oboznámený s touto záležitosťou.

13:37 Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu bolo zabitých 78 detí a vyše sto ďalších utrpelo zranenia, uviedla ukrajinská ombudsmanka Ljudmyla Denisovová.

13:30 Ústav pre štúdium vojny zverejnil mapu vojenských akcií na Ukrajine od začiatku vojny až dodnes.

13:17 Britská vláda v piatok uviedla, že by mohla zhabať byt nachádzajúci sa v luxusnej londýnskej štvrti, ktorú kúpila v hotovosti žena spájaná s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom. Tento krok by britská vláda mohla podniknúť na základe nového sankčného režimu, ktorý vstúpi do platnosti budúci týždeň. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

13:10 Severoatlantická aliancia (NATO) nesmie dovoliť, aby ruská invázia na Ukrajinu vyústila do vojny medzi alianciou a Moskvou, povedal v piatok generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý opätovne vylúčil bezletovú zónu nad Ukrajinou. Informovala o tom agentúra AFP.

13:02 Ruská ekonomika prekoná sankcie, ktoré na ňu v posledných týždňoch uvalili prevažne západné štáty, a tieto postihy jej v konečnom dôsledku prospejú a posilnia ekonomickú a technologickú suverenitu Ruska, povedal dnes ruský prezident Vladimír Putin pri stretnutí s bieloruským lídrom Alexandrom Lukašenkom.

12:55 Bezpilotné lietadlo, ktoré sa v noci na piatok zrútilo na predmestí Záhrebu, bolo ruskej výroby. Incident nebol namierený voči Chorvátsku a úrady začali vyšetrovanie. TASR informáciu získala z agentúry HINA, ktorá sa odvoláva na vyjadrenia chorvátskeho prezidenta a premiéra.

12:51 V Moskve sa začali rozhovory medzi Putinom a Lukašenkom. Prezidenti si okrem iného vymenia názory v súvislosti so situáciou na Ukrajine, riešiť budú aj otázku sankcií, oznámil Peskov, píše Meduza.

12:42 Moskva pohrozila zastavením aktivít internetovej spoločnosti Meta, pokiaľ sa potvrdí, že firma povolila zverejňovať výzvy na násilie proti ruským vojakom.

12:38 Európska únia by mala podľa Slovenska úplne zakázať medzinárodne transakcie v rubľoch, zakázať verejným dôchodkovým fondom držať ruské aktíva a odrezať všetky ruské aj bieloruské banky od medzibankového platobného systému SWIFT.

12:31 Európski lídri sa v prvý deň summitu vo Versailles zhodli na jasnej ceste Ukrajiny k členstvu v Európskej únii. Povedala to v piatok estónska premiérka Kaja Kallasová. Predstavitelia členských krajín eurobloku však nedosiahli konsenzus o zrýchlenom procese rozšírenia EÚ o Ukrajinu, ako to žiadali pobaltské štáty, Slovensko či Poľsko.

12:21 Oligarcha Potanin varuje, že znárodnenie cudzích firiem vráti Rusko do roku 1917.

12:11 Jadrové výskumné centrum v meste Charkov na východe Ukrajiny je údajne znova pod paľbou ruských síl, oznámil v piatok pred poludním Ukrajinský štátny úrad jadrového dozoru. Citovala ho tlačová agentúra DPA. Zariadenie je teraz bez elektriny a na budove sú povrchové škody. Úrad sa teraz pokúša presnejšie stanoviť, aké môžu byť následky tohto poškodenia.

12:09 Jelena Osipovová opäť protestovala v Petrohrade. V rukách drží plagát s nápisom "Vojak! Vzdaj sa a buď skutočným hrdinom". 77-ročnú aktivistku, ktorá prežila obliehanie Leningradu, koncom februára odviedla polícia, keď protestovala proti vojne na Ukrajine.

11:51 Väznený ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj vyzval v piatok obyvateľov Ruska, aby každý víkend organizovali protivojnové protesty. TASR správu prevzala od agentúry Reuters. "Šialeného maniaka Putina najrýchlejšie zastavia obyvatelia Ruska, ak teraz vystúpia proti vojne," uviedol Navaľnyj v príspevku na sociálnej sieti Instagram v zmienke o ruskom prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

11:37 Ruská armáda dokončila plán na posilnenie svojej západnej hranice v súvislosti s navyšovaním počtu síl NATO v regióne, uviedol minister obrany Šojgu.

11:31 Ruský prezident Vladimir Putin požiadal v piatok ministra obrany Sergeja Šojgua, aby pripravil plány na možné posilnenie západnej hranice Ruska v reakcii na rozmiestňovanie jednotiek Severoatlantickej aliancie (NATO) vo východnej Európe. TASR o tom informovala na základe informácií sprostredkovaných agentúrou AFP. 

11:24 Ruská prokuratúra zvyšuje kontrolu nad zahraničnými firmami. A to nad tými, ktoré sa rozhodli opustiť krajinu po tom, čo Rusko poslalo svojich vojakov na Ukrajinu. Moskva pohrozila zoštátnením západných spoločností hromadne odchádzajúcich z Ruska.

11:13 Lídri EÚ začali druhý deň summitu. Podľa navrhovaných záverov by sa mali zhodnúť na postupnom ukončení odberu plynu z Ruska či posilnení obrany.

11:04 Ruský minister obrany tvrdí, že vojenská operácia na Ukrajine prebieha podľa plánu.

10:53 Psychológovia z 20 krajín sveta chcú ruského prezidenta Vladimira Putina otvoreným listom podnietiť k prehodnoteniu súčasných udalostí spojených s vojnou na Ukrajine. Informovala o tom v piatok agentúra DPA. "Píšeme Vám, aby sme sa s Vami podelili s našimi vedeckými a praktickými poznatkami o dôsledkoch vojny pre toho, kto vojnu začal, a ukázali východisko z tejto nebezpečnej situácie," uvádza sa na začiatku listu, ktorý iniciovali hesenskí sociálni psychológovia Rolf van Dick z univerzity vo Frankfurte nad Mohanom a Ulrich Wagner z univerzity v Marburgu. 

10:42 Z Ukrajiny ušlo pred vojnou už viac ako 2,5 milióna ľudí, uviedla Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM). Za posledný deň ich pribudlo 200-tisíc.

10:39 Ruská armáda zasiahla v piatok psychiatrickú liečebňu neďaleko východoukrajinského mesta Izium v Charkovskej oblasti. Oznámil to miestny guvernér, ktorého citovala agentúra Reuters. Správu nebolo možné nezávisle overiť. Gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synjehubov podľa Reuters povedal, že v zariadení sa v čase útoku nachádzalo 330 ľudí a 73 bolo evakuovaných. Prípadný počet obetí sa podľa neho zisťuje. Incident označil za "brutálny útok na civilistov".

10:33 Ukrajina plánuje na dnešok ďalšie humanitárne koridory a dodávky humanitárnej pomoci do miest, ktoré ju potrebujú. Oznámila to vicepremiérka Vereščuková.

10:23 Ruský prezident Putin podporil iniciatívu ministerstva obrany odovzdávať západné zbrane ukoristené na Ukrajine proruským povstalcom na východe krajiny.

10:15 Ruský prezident Vladimir Putin v piatok vyjadril súhlas s tým, aby sa do bojov na Ukrajine pridali na strane Ruska aj dobrovoľníci zo zahraničia. Šéf Kremľa okrem toho schválil návrh na odovzdanie ukoristených západných raketových systémov proruským separatistom v Doneckej a Luhanskej oblasti. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AP a Reuters.

10:13 Ruské ozbrojené sily zabili viac ukrajinských civilistov než vojakov, informoval v piatok ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov. Správu priniesla tlačová agentúra Reuters a následne britský denník The Guardian. "Chcem, aby to vedel nielen Kyjev, ale celý svet," uviedol Reznikov. Podľa najnovších údajov z Úradu vysokej komisárky OSN pre ľudské práva (OHCHR) bolo od 04.00 h 24.februára do polnoci 9. marca zabitých 549 civilistov a ďalších 957 utrpelo zranenia. 

10:10 Dvaja ukrajinskí vojaci zahynuli v piatok pri ruskom leteckom útoku na mesto Luck na západe Ukrajiny. Oznámil to šéf miestnej administratívy. TASR správu prevzala od televízie CNN.

9:58 Proruskí separatisti na východe Ukrajiny podľa Moskvy dobyli mesto Volnovacha, Rusko údajne vyradilo z prevádzky letisko pri Lucku a Ivano-Frankivsku.

9:47 Do Poľska prišlo už vyše 1,5 milióna ľudí utekajúcich pred vojnou na Ukrajine, oznámili poľskí pohraničníci. Len za štvrtok tam dorazilo 87-tisíc ľudí.

9:40 Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí v piatok ráno informovalo, že ľudí, ktorí opustili hlavné mesto Kyjev, aby sa zachránili pred útokmi ruskej armády, teraz zabili v dedine Marchalivka. Informoval o tom portál britského denníka The Guardian.

9:33 Obyvatelia uväznení v ruskými jednotkami obliehanom ukrajinskom prístavnom meste Mariupol požiadali v piatok o pomoc, keď sa ich rodinní príslušníci zúfalo pokúšali s nimi skontaktovať v čase výpadku komunikačných sietí. Informovala o tom agentúra AFP. Mariupol je bez vody, plynu a elektriny a od 2. marca nefungujú komunikácie. Niekoľko úsekov slabého telefónneho signálu zostáva pre väčšinu obyvateľov jediným spôsobom, ako podať správy, pripojenie je však nespoľahlivé.

9:16 Turecká letecká spoločnosť Pegasus Airlines a kazašské aerolínie Air Astana pozastavujú všetky lety do Ruskej federácie. V piatok o tom informovali agentúra DPA a televízia CNN.

9:10 Pre Slovensko je dôležité, aby malo z Ukrajiny bezpečného a prosperujúceho suseda. Slovenský premiér Eduard Heger to povedal v noci na piatok po skončení prvého dňa summitu lídrov členských krajín EÚ. TASR o tom informoval tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.

8:59 Ruské jednotky pokračovali v piatok vo svojej ofenzíve na ukrajinské hlavné mesto Kyjev zo severozápadu a východu. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie generálneho štábu ukrajinských ozbrojených síl. Vo vyhlásení sa uvádza, že ruské jednotky sa predovšetkým snažia prelomiť ukrajinskú obranu od obce Kučari 90 kilometrov na severozápad až po obec Demydiv 40 kilometrov severne od Kyjeva. Generálny štáb uviedol, že ruské jednotky boli zastavené vo svojom úsilí o dobytie severoukrajinského mesta Černihiv, najmä opätovným dobytím dediny Baklanova Muravijka, ktorú by ruské jednotky mohli využiť na presun smerom na Kyjev.

8:50 Pri piatkovom útoku ruských síl na ukrajinské mesto Dnipro boli ostreľované civilné ciele. Oznámila to Štátna služba Ukrajiny pre mimoriadne situácie (DSNS), podľa ktorej zahynul pri útoku jeden človek. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

8:40 WHO odporučila Ukrajine zničiť patogény v zdravotníckych laboratóriách. Dôvodom je, aby sa zabránilo šíreniu chorôb. Ukrajina má laboratóriá verejného zdravotníctva, ktoré skúmajú, ako zmierniť hrozby nebezpečných chorôb postihujúcich zvieratá aj ľudí, píše NEXTA.

8:34 Ukrajinskí vojaci vo štvrtok zničili časť ruských strojov. Ukrajinská armáda informuje, že zničila dve kolóny postupujúcich ruských síl a desať lietadiel. Išlo o ruské výsadkové jednotky a tanky, vozidlá IFV a Grady. Lietadlá boli prevažne typu Su-25 a Su-34, píše the Kyiv Independent.

8:25 Americká spoločnosť Meta Platforms vo štvrtok oznámila, že v spojitosti s ruskou inváziou na Ukrajinu dočasne zmierni svoje pravidlá a umožní v niektorých krajinách na svojich sociálnych sieťach Facebook a Instagram zverejňovať príspevky, ktoré vyzývajú na násilie voči ruským vojakom. Výzvy na násilie voči ruským civilistom však nepovolí. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP, Reuters a stanice BBC.

8:20 Slovenské nezávislé kapely pripravujú benefičný koncert Dlhá noc pre Ukrajinu na podporu a pomoc tým rodinám, ktoré utiekli zo svojich domovov pred ruskou inváziou, často len s jednou taškou a malými deťmi. Koncert sa uskutoční v nedeľu 13. marca v bratislavskej YMCA v priestoroch A4. TASR o tom informoval PR manažér Alexander Čerevka.

8:15 Nové satelitné snímky získané v stredu a vo štvrtok ukazujú, že obrovská ruská vojenská kolóna neďaleko Kyjeva, ktorá sa predtým tiahla asi 60 kilometrov, bola z veľkej časti rozptýlená a premiestnená.

7:40 Spoločnosť The Walt Disney Company so sídlom v USA oznámila "pauzu" svojich obchodných aktivít v Rusku, informovala vo štvrtok stanica BBC.

7:33 Ukrajinská televízia a ďalšie médiá hlásili v piatok výbuchy v meste Luck na severozápade a v meste Dnipro v stredovýchodnej časti Ukrajiny. Informovala o tom stanica BBC. Podľa nej ani jedno z týchto miest predtým nezaznamenalo priame ostreľovanie v rámci prebiehajúcej ruskej invázie na Ukrajine. V niekoľkých ďalších mestách na Ukrajine sa niekoľko hodín pred výbuchmi v Lucku a Dnipre rozozvučali sirény pre letecký poplach, dodala BBC.

7:27 Lídri Európskej únie vo štvrtok zmarili nádeje Ukrajiny na rýchle získanie členstva v EÚ, keď na summite vo francúzskom Versailles riešili dôsledky ruskej invázie na Ukrajinu. TASR prevzala správu od agentúry AFP. Dvojdňovému neformálnemu summitu hláv štátov alebo vlád členských krajín EÚ, ktorý sa končí v piatok, dominovala vojna na Ukrajine a dodávky energií do EÚ. Slovensko na summite zastupuje premiér Eduard Heger.

7:09 Kolóna ruských vojenských vozidiel pri Kyjeve sa presúva do blízkych oblastí, čo môže signalizovať obnovený tlak na ukrajinskú metropolu, uviedla v piatok stanica BBC s odvolaním sa na satelitné snímky, ktoré zverejnila americká spoločnosť Maxar Technologies.

6:50 Bezpečnostní experti v leteckom priemysle sa čoraz viac obávajú, že rakety zem-vzduch na Ukrajine by mohli skončiť v nesprávnych rukách, informovala vo štvrtok stanica BBC. Podľa nej Británia patrí medzi niekoľko západných krajín, ktoré ukrajinským silám dodávajú sofistikované rakety odpaľované z ramena, aby im pomohli odolávať ruskej invázii. Avšak bezpečnostní analytici leteckých spoločností sa obávajú, že časť arzenálu krajiny by sa mohla nakoniec objaviť na čiernom trhu.

6:44 Kongres Spojených štátov schválil vo štvrtok federálny rozpočet, ktorého súčasťou je aj finančná pomoc pre Ukrajinu a amerických spojencov v Európe v objeme 13,6 miliardy dolárov. Tento krok je reakciou na ruskú vojenskú inváziu na Ukrajinu. TASR prevzala správu od agentúry AP.

6:39 Ruské ministerstvo obrany umožní ukrajinskému tímu opravárov prístup k elektrickému vedeniu v okolí jadrovej elektrárne Černobyľ. Informuje o tom TASR na základe štvrtkovej správy britskej stanice Sky News.

6:36 Ukrajina oznámila, že ruské ozbrojené sily ostreľovali jadrové výskumné zariadenie v meste Charkov, pričom Moskvu obvinila z "jadrového terorizmu". TASR o tom informuje na základe piatkovej správy stanice BBC.

6:30 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok uviedol, že za dva dni bolo z miest evakuovaných približne 100-tisíc ľudí. Obvinil však ruské sily z útoku na humanitárny koridor v meste Mariupoľ. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok