Bojovať proti ukrajinským silám môžu ísť aj dobrovoľníci, vyhlásil Putin

TA3 TASR
11.3.2022 10:16

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok vyjadril súhlas s tým, aby sa do bojov na Ukrajine pridali na strane Ruska aj dobrovoľníci zo zahraničia. Šéf Kremľa okrem toho schválil návrh na odovzdanie ukoristených západných raketových systémov proruským separatistom v Doneckej a Luhanskej oblasti. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AP a Reuters.

Putin
TASR/AP

"Ak uvidíte ľudí, ktorí prejavia záujem dobrovoľne, nie za peniaze, pomôcť ľudom žijúcim na Donbase, tak je nutné im ísť naproti a pomôcť im dostať sa do bojovej zóny," cituje agentúra AFP z vyjadrenia Putina počas rokovania Rady bezpečnosti Ruskej federácie.

Ruský minister obrany Sergej Šojgu počas rokovania totiž uviedol, že Rusko vie o "viac ako 16-tisíc žiadostiach" prevažne z krajín Blízkeho východu. Veľa žiadostí pritom podľa ministra pochádza od ľudí, ktorí už bojovali po boku Ruska proti organizácii Islamský štát.

Šéf ruského rezortu obrany okrem toho počas zasadnutia Rady bezpečnosti navrhol, aby boli povstaleckým jednotkám na Donbase odovzdané protitankové systémy Javelin a Stinger vyrábané v Spojených štátoch. Ruský prezident tento návrh podporil, píše Reuters.

"Samozrejme podporujem možnosť odovzdať systémy vyrábane na Západe, ktoré padli do rúk ruskej armáde, vojenským jednotkám Luhanskej a Doneckej ľudovej republiky," uviedol Putin. Šojgu okrem toho uviedol, že ruská armáda plánuje posilniť západné ruské hranice.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok