Dron, ktorý sa zrútil v Záhrebe, bol ruskej výroby. Ide o vážny incident, vyhlásil prezident

TA3 TASR
11.3.2022 10:46

Bezpilotné lietadlo, ktoré sa v noci na piatok zrútilo na predmestí Záhrebu, bolo ruskej výroby. Incident nebol namierený voči Chorvátsku a úrady začali vyšetrovanie. TASR informáciu získala z agentúry HINA, ktorá sa odvoláva na vyjadrenia chorvátskeho prezidenta a premiéra.

Dron, ktorý sa zrútil v Záhrebe, bol ruskej výroby. Ide o vážny incident, vyhlásil prezident
TASR/AP

Bezpilotné lietadlo bolo podľa premiéra Andreja Plenkoviča vyrobené pre potreby armády v Rusku. Nie je však známe, či patrilo ruskej alebo ukrajinskej armáde.

Prezident Zoran Milanovič pád dronu označil za "vážny incident", ktorý však na základe vyhodnotenia udalosti nebol namierený voči Chorvátsku. "Lietajúci objekt letel nad Maďarskom viac ako 40 minút a v chorvátskom vzdušnom priestore strávil menej ako sedem minút," povedal prezident. Úrady podľa jeho slov záležitosť vyšetrujú.

Objekt sa podľa agentúry HINA zrútil vo štvrtok o 23.00 h miestneho času. Polícia v piatok našla na mieste dopadu kráter a dva padáky. Na fotografiách, ktoré publikovali miestne médiá, bolo vidieť kovové kusy trosiek a niečo, čo vyzeralo ako časť krídla.

Chorvátsky úrad pre národnú bezpečnosť vo vyhlásení uviedol, že "bezpilotné vojenské lietadlo" do vzdušného priestoru tejto krajiny prišlo zo susedného Maďarska, píše agentúra AFP. Chorvátske úrady v tejto chvíli podľa premiéra s určitosťou nevedia, prečo sa tento bezpilotný stroj zrútil.

Incident si nevyžiadal žiadne obete ani zranenia, pretože dron padol do oblasti, kde sa nenachádzajú žiadne domy a ani obytné budovy, dodal premiér. Chorvátsko sa podľa jeho slov spojilo s ukrajinskými úradmi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok