Útoky na civilistov na Ukrajine sú zločin, vyhlásil Medzinárodný trestný súd v Haagu

TA3 TASR
11.3.2022 21:51

Medzinárodný trestný tribunál v Haagu v piatok varoval bojujúce strany na Ukrajine, že útoky na civilné obyvateľstvo sú trestným činom. Vyhlásil to v súvislosti so stupňujúcimi sa útokmi ruských vojakov na ukrajinské mestá. Informuje agentúra AFP.

Juhoafrická republika nevystúpi z Medzinárodného trestného súdu, opravila sa prezidentská kancelária
Twitter/NTV Kenya

"Ak sú útoky úmyselne namierené proti civilnému obyvateľstvu, ide o trestný čin. Ak sú útoky úmyselne namierené proti civilným objektom, ide tiež o trestný čin," vyhlásil hlavný prokurátor Karim Khan. 

Bojujúcim stranám dôrazne odporučil, aby v obývaných oblastiach nepoužívali ťažké zbrane. Opakovane naliehal, že aj ruská invázia na Ukrajinu sa má riadiť zásadami medzinárodného humanitárneho práva.

Medzinárodný trestný súd v Haagu minulý týždeň začal so súhlasom 39 členských štátov vyšetrovanie konfliktu na Ukrajine. Khan v piatok taktiež uviedol, že k požiadavke o vyšetrovanie sa pripojili aj Japonsko a Severné Macedónsko.

Hoci Ukrajina neratifikovala Rímsky štatút, ktorým sa ustanovil Medzinárodný trestný súd, v roku 2014 uznala jeho súdnu právomoc na zločiny spáchané na svojom území. Rusko svoj podpis Rímskeho štatútu v roku 2016 stiahlo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok