Predstavitelia zo Západu potvrdili smrť ruského generála na Ukrajine

TA3 TASR
11.3.2022 19:00

Nemenovaní západní predstavitelia v piatok potvrdili, že na Ukrajine prišiel o život v poradí už tretí generál ruských ozbrojených síl od začiatku ruskej invázie 24. februára. Informovala o tom spravodajská stanica Sky News s tým, že podľa týchto zdrojov išlo o generála z Východného vojenského okruhu.

horiace budovy fabriky a obchodu po bombardovaní v meste Irpiň na predmestí Kyjeva v nedeľu 6. marca
TASR/AP

Západní predstavitelia neuviedli meno padlého generála, ale podľa ukrajinského vojenského zdroja ide o generálmajora Andreja Kolesnikova, veliteľa 29. armády Východného vojenského okruhu.

Vojenskí analytici podľa Sky News považujú prítomnosť vysokopostavených vojenských osobností na bojisku alebo v jeho blízkosti za dôkaz toho, že ruské operácie nejdú podľa plánu. Informáciu o údajnej smrti generála Kolesnikova priniesli s odvolaním sa na agentúru Interfax-Ukrajina spravodajské weby Sky News a BBC, ktoré upozornili, že sa ju zatiaľ nepodarilo overiť. Kremeľ ju nateraz nekomentoval.  

Stanica Sky News pripomenula, že to nie je prvý prípad od začiatku ruskej invázie, keď Ukrajina tvrdí, že zabila ruského generála. V utorok bol v bojoch pri meste Charkov na východe Ukrajiny údajne zabitý generálmajor Vitalij Gerasimov. Gerasimov, náčelník generálneho štábu 41. ruskej armády, údajne prišiel o život spolu s ďalšími, nemenovanými, ruskými dôstojníkmi.

Kyjev pred tým, 3. marca, informoval, že ukrajinská armáda zlikvidovala aj Andreja Suchoveckého. Tento generálmajor velil divízii výsadkárov a - podobne ako Gerasimov - bol jedným zo zástupcov veliteľa 41. ruskej armády.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok