Ruské lietadlo zaútočilo na Bielorusko s cieľom vtiahnuť Minsk do vojny, tvrdí ukrajinská armáda

TA3 ČTK
11.3.2022 15:55

Ruské lietadlo zaútočilo z Ukrajiny na bieloruskú dedinu, uviedlo veliteľstvo ukrajinských vzdušných síl. Podľa neho išlo o cielenú provokáciu, ktorá má vtiahnuť Minsk do vojny na Ukrajine. Bieloruské ministerstvo obrany informáciu kategoricky poprelo.

Situácia na Ukrajine je neprehľadná. Prioritou humanitárnej organizácie je bezpečnosť a pomoc ľudí
TASR/AP

Ukrajinské analytické centrum následne oznámilo, že podľa jeho predbežných dát môžu bieloruské jednotky dnes po deviatej hodine (20:00 SEČ) napadnúť Ukrajinu, napísala agentúra Unian.

Ukrajinské úrady podľa armády dostali informáciu, že ruské lietadlá odštartovali z letiska v Bielorusku, vnikli do ukrajinského vzdušného priestoru, odkiaľ zaútočili na pohraničnú bieloruskú obec Kopani. "Je to provokácia. Cieľom je zatiahnuť ozbrojené sily Bieloruskej republiky do vojny s Ukrajinou," uviedlo na facebooku ukrajinské armádne veliteľstvo.

"Oficiálne deklarujeme: Ukrajinská armáda neplánovala a neplánuje podnikať žiadne agresívne akcie proti Bieloruskej republike," uviedla podľa agentúry Reuters v tejto súvislosti ukrajinská bezpečnostná služba.

Podľa ukrajinského prezidentského poradcu Oleksija Arestovyča urobí Rusko všetko pre to, aby zatiahlo Bielorusko do vojny. "Verím, že (bieloruské vedenie) urobí všetko pre to, aby sa tomuto scenáru vyhlo," povedal Arestovyč.

Bieloruský vodca Alexandr Lukašenko poskytol ruskej armáde územie svojej krajiny pre útok na Ukrajinu, doteraz sa však zdráhal vstúpiť s Ukrajinou do otvorenej vojny. Bielorusko bolo dejiskom troch kôl rokovaní medzi Kyjevom a Moskvou o prímerí.

Lukašenko na dnešnom rokovaní s ruským prezidentom Putinom povedal, že Ukrajina sa pripravovala na útok aj na bieloruské územie. Ruská invázia podľa neho ukrajinskému útoku na Bielorusko pomohla predísť, informovala dnes agentúra RIA Novosti.

"Po prvom kole rozhovorov s Moskvou Putin a Lukašenko urobili každý po jednom telefonáte. Je možné, že vydali nasledujúce rozkazy: Putin na vykonanie provokácií, ostreľovanie bieloruského územia ruskými lietadlami z Ukrajiny; Lukašenko na prípravu bieloruských ozbrojených síl na inváziu na Ukrajinu. Podľa našich predbežných dát sa (Bielorusi) môžu zapojiť do invázie 11. marca o 21:00," uviedli analytici na facebooku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok