ONLINE: Ruská armáda používa termobarické zbrane. Putin je hrozbou pre celú Európu, uviedol Zelenskyj

TA3 TASR ČTK
9.3.2022 06:41

Rusko oznámilo, že od stredy rána bude na Ukrajine platiť humanitárne prímerie, Ukrajina sa pokúsi evakuovať civilistov šiestimi humanitárnymi koridormi. Pentagón podľa všetkého odmieta poľskú ponuku na odovzdanie stíhačiek MiG-29. Černobyľská jadrová elektráreň je bez elektrického prúdu. Udalosti sme s vami sledovali online.

0:00 Dnešný ONLINE prenos mapujúci situáciu na Ukrajine sa končí. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:55 Na štvrtok je naplánovaných šesť humanitárnych koridorov. Informoval o tom Zelenskyj.

23:50 Zelenskyj podpísal nový zákon. Umožňuje civilistom na Ukrajine používať zbrane proti ruskej armáde. Bude platný počas celého obdobia stanného práva, píše NEXTA.

23:29 Ruský ústavný súd opúšťa Konferenciu európskych ústavných súdov. Rozhodnutie o vystúpení k 5. marcu nasledovalo po tom, čo o deň skôr boli na návrh niekoľkých ústavných súdov rozoslané formuláre na hlasovanie o ukončení či pozastavení členstva ruského ústavného súdu a pridruženého členstva bieloruského ústavného súdu.

23:01 Spojené štáty zvažujú sankcie na ruského štátneho dodávateľa paliva a technológie pre jadrové elektrárne Rosatom, uviedla agentúra Bloomberg.

22:54 Zábery z evakuácie žien z pôrodnice v Mariupole.

22:40 Pentagon uviedol, že je proti akémukoľvek plánu, aby členské krajiny NATO poskytli bojové lietadlá Ukrajine. Išlo by podľa neho o veľké riziko.

22:23 Nálet na Mariupol potvrdil, že ruský prezident je vojnový zločinec, uviedol český minister zahraničných vecí Lipavský. Podľa premiéra Fialy Putin zabíja nevinné ženy a deti.

22:15 Z Kyjevskej oblasti utekajú pred ruskou agresiou tisíce ľudí, čo má za následok tvorenie niekoľkokilometrových kolón áut. Oblastný predstaviteľ pre americkú stanicu CNN uviedol, že ľudia sa snažia pred bojmi ujsť najmä z oblastí severne a severozápadne od Kyjeva, informuje TASR.

22:09 Poslanci Európskeho parlamentu v stredu navrhli spoločné pravidlá pre programy udeľovania občianstva výmenou za investície, čo by znamenalo ukončenie udeľovania tzv. "zlatých pasov", informuje spravodajca TASR.

22:02 Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu uviedla, že stratila spojenie so zariadením sledujúcim bezpečnosť v Záporožskej jadrovej elektrárni na Ukrajine.

22:00 Z miest Irpiň a Vorzeľ severne od Kyjeva sa dnes podarilo evakuovať zhruba 3000 ľudí. Oznámilo to ukrajinské ministerstvo vnútra.

21:53 V meste Mariupol na juhu Ukrajiny údajne prišlo od začiatku ruskej invázie o život približne 1300 civilistov. Uviedli to predstavitelia mesta, informuje TASR na základe správy americkej stanice CNN. Mesto začali ostreľovať hneď na začiatku konfliktu, no už takmer týždeň je pod neustálou paľbou. Viceprimátor mesta Sergej Orlov v stredu informoval, že v priebehu utorka potvrdili 1207 obetí. Orlov sa pre CNN vyjadril, že skutočný počet obetí môže byť troj- až štvornásobne vyšší. "Nedokážeme spočítať, koľko ľudí zahynulo na uliciach pri bombardovaní a delostreleckej paľbe," dodal viceprimátor Mariupola.

21:49 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu overila informácie o 18 útokoch na zdravotnícke zariadenia, samotných zdravotníkov a sanitky, pri ktorých zahynulo desať ľudí a 16 utrpelo zranenia. TASR o tom informuje na základe správy britského denníka The Guardian.

21:37 V súvislosti s incidentom s ukrajinskou vlajkou v parlamente polícia obvinila 2 osoby. Incident sa odohral 8. februára počas rokovania pléna o obrannej dohode s USA. Poslanci Peter Krupa a Andrej Medvecký sa postavili k rečníckemu pultu aj so slovenskou vlajkou. Následne k pultu prišli aj Jana Bittó Cigániková a Miroslav Žiak s ukrajinskou vlajkou. Poslanci ĽSNS obliali vodou ukrajinskú vlajku a ďalší členovia ĽSNS nakoniec štátny symbol Ukrajiny poslancom SaS vytrhli z rúk.

21:30 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovore pre nemecký týždenník Die Zeit varoval, že Rusko predstavuje hrozbu pre celú Európu, pretože šéf Kremľa Vladimir Putin sa ju usiluje rozdeliť.

21:20 Ruská invázna armáda používa na Ukrajine tzv. termobarické zbrane s rozsiahlymi ničivými účinkami. Uviedlo to v stredu britské ministerstvo obrany, podľa ktorého nasadenie takýchto zbraní potvrdilo samotné Rusko, informovala televízia Sky News.

21:05 Najmenej 17 zranených si podľa miestnych úradov vyžiadal stredajší ruský letecký útok na nemocnicu v centre ukrajinského mesta Mariupol, ktorý obliehajú ruské invázne jednotky. Kremeľ na správy o útoku reagoval vyhlásením, že ruská armáda neútočí na civilné ciele.

20:51 Európsky parlament vyzval na zákaz zlatých pasov pre zámožných investorov z Ruska. Systém zlatých pasov udeľuje štátnym príslušníkom tretích krajín občianstvo EÚ alebo štatút rezidenta výmenou za finančné investície.

20:30 Niektorí britskí vojaci možno neuposlúchli rozkazy a vydali sa na Ukrajinu. Britská armáda ich v tom prípade vyzýva, aby sa vrátili do Británie.

20:18 V Poľsku ľudia nechávajú na železničných staniciach kočíky či vozíky s jedlom a zásobami. Chcú tak pomôcť matkám s deťmi, ktoré prichádzajú z Ukrajiny.

20:12 Na fasáde múzea v Rige vyvesili na protest plagát s Putinom v podobe lebky. Múzeum dejín medicíny týmto spôsobom chce vyjadriť protest proti ruskej vojenskej invázii na Ukrajinu.

20:10 Systém Patriot bude na Slovensku zrejme roky, odhaduje Naď. Minister obrany tvrdí, že na túto tému sa s predstaviteľmi Nemecka a Holandska nerozprával.

20:08 Ruskí vojaci bombardujú Žytomyr. Video zverejnila na Twitteri NEXTA.

19:59 Spojené štáty americké presunuli z Nemecka do Poľska dve batérie raketového systému protivzdušnej obrany Patriot. Tento krok môže byť podľa AFP dôsledkom rastúcich obáv, že ruské vojská na Ukrajine by mohli – úmyselne alebo neúmyselne – zasiahnuť raketami aj Poľsko. 

19:55 Najmenej 516 civilistov zahynulo na Ukrajine od začiatku ruskej invázie 24. februára. V stredu to oznámil Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva.

19:50 Dnes nebola vedená rozsiahlejšia bojová činnosť ani jednou zo strán konfliktu. Vo svojom vyhlásení po 14. dni ruskej invázie o tom informovali Ozbrojené sily Slovenskej republiky.

19:48 Putin nevedel, že na Ukrajine bojujú aj branci, tvrdí hovorca Kremľa. Ruské ozbrojené sily boli údajne informované, aby ich do bojov nezapájali.

19:39 Na Ukrajine sa dnes podarilo evakuovať približne 40 000 civilistov. Problémy však nastali s evakuáciou civilistov v okolí bojových zón v Kyjeve, Mariupole a Charkove, píše agentúra Reuters.

19:25 Ukrajinci sa chcú na Slovensku začleniť do bežného života. Sú radi za každé ubytovanie. Niektoré matky s deťmi našli útočisko v štátnom zariadení neďaleko Modry.

19:14 Ľudia po ceste z Ukrajiny blúdia a nemajú informácie. Na viacerých úrovniach štát nahrádzajú dobrovoľníci. Iniciatívu preto preberajú väčšie mestá. Dochádzajú im však peniaze.

19:07 Putin má v pláne týrať Ukrajinu, povedal šéf diplomacie USA Blinken. Je vraj presvedčený, že Rusko bez ohľadu na vojenskú silu utrpí strategickú porážku.

Redaktor TA3 Tomáš Verníček počas stredy monitoroval dianie na Ukrajine. Pozrite si prehľad dôležitých udalostí.

18:48 Zelená linka Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR na hraničnom priechode vo Vyšnom Nemeckom koordinuje tím dobrovoľníkov, ktorí priamo na mieste pomáhajú zvieratám. Do dobrovoľníckeho formulára zverejneného na webe rezortu sa môže zaregistrovať každý, kto chce pomôcť. TASR o tom informovalo MŽP.

18:42 Približne tucet ruských lietadiel uviazol na švajčiarskych letiskách po tom, ako im mnohé európske štáty v rámci sankcií za inváziu ruskej armády na Ukrajinu uzavreli svoj vzdušný priestor. Uviedol to v stredu hovorca švajčiarskeho úradu pre civilné letectvo.

18:35 Premiér SR Eduard Heger vyzýva tých, ktorí šíria proruské dezinformácie, aby s tým prestali. Uviedol to na sociálnej sieti. Reagoval na informácie o bombardovaní v ukrajinskom Mariupole, kde Rusi zbombardovali pôrodnicu. Aktuálne v meste hlásia takmer 1200 obetí.

18:30 Hádzanári Ukrajiny odstúpili z kvalifikácie o postup na MS 2023 mužov. Po ruskej invázii do krajiny je podľa vyjadrenia tamojšej federácie nemožné pre národný tím odohrať plánované duely 1. kola play off proti Fínsku.

18:25 Nálet na detskú nemocnicu v Mariupole si podľa gubernátora Doneckej oblasti vyžiadal 17 zranených. Uskutočnil sa v čase dohodnutého prímeria, dodal.

18:17 Maďarsko sa nemôže pripojiť k sankciám uvaleným Spojenými štátmi na Rusko v oblasti energetiky, pretože aj naďalej potrebuje zemný plyn a ropu prichádzajúce z Ruska, cituje spravodajca TASR z vyhlásenia predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána zverejneného v stredu na Facebooku.

18:10 Rakúsky spolkový kancelár Karl Nehammer v stredu vyhlásil, že rozvážny prístup členských krajín Severoatlantickej aliancie bráni vypuknutiu svetovej vojny. TASR o tom informuje podľa správy agentúry APA.

18:00 Poľský premiér Mateusz Morawiecki počas návštevy Rakúska v stredu vyhlásil, že dodávky bojových lietadiel na Ukrajinu sa môžu uskutočniť len so súhlasom všetkých členských štátov Severoatlantickej aliancie (NATO). TASR prevzala túto správu od agentúry Reuters.

17:54 Ruský prezident Vladimir Putin a nemecký kancelár Olaf Scholz v stredu telefonicky hovorili o diplomatických snahách smerujúcich k vyriešeniu konfliktu na Ukrajine a o vytvorení humanitárnych koridorov na evakuáciu civilistov. Informovala o tom agentúra AFP, ktorá sa odvolala na vyhlásenie Kremľa.

17:48 Najmenej 1170 civilistov bolo zabitých v obliehanom Mariupole od začiatku ruskej invázie, uviedol zástupca starostu. V meste dnes pochovali 47 obetí.

17:43 Takmer dve desiatky českých, ukrajinských, ruských a bieloruských hudobníkov vyjadrili svoj nesúhlas s prebiehajúcou vojnou na Ukrajine spoločným nahratím skladby Nevzdám se. Skladba vznikla novou úpravou piesní Obijmi a Bez boju od ukrajinskej rockovej skupiny Okean Elzy. Jej novú podobu pripravil ruský producent a hudobník Igor Ochepovsky, ktorý rovnako ako ďalší umelci zapojení do tohto projektu pôsobí a žije v Česku.

17:40 Rekreačné chaty na Domaši sa premenili na núdzové ubytovanie pre ľudí z Ukrajiny. Starajú sa o nich okolité obce. Doteraz tam útočisko našlo už viac ako 500 utečencov. Samosprávy však upozorňujú, že dlhodobo tento nápor nezvládnu.

17:37 Rusi blokujú aj niektoré koridory v okolí Kyjeva. Konkrétne má ísť o predmestia Buča a Hostomeľ.

17:29 Kyjev sa obrátil na Scholza s prosbou, aby pomohol zorganizovať stretnutie medzi Zelenským a Putinom. Uviedol to zástupca vedúceho kancelárie ukrajinského prezidenta.

17:24 Aktivity v Rusku obmedzujú ďalšie podniky, vrátane tabakovej firmy Philip Morris International, výrobcu potravín Nestlé či mediálnej firmy WarnerMedia.

17:19 Pod troskami detskej nemocnice v Mariupole sa podľa Zelenského nachádzajú deti. Nálet označil na sociálnej sieti za zverstvo. Počet obetí nespresnil.

17:13 Nemecký kancelár Olaf Scholz nesúhlasí s dodaním stíhačiek MiG-29 z krajín NATO na Ukrajinu. Povedal to v stredu na spoločnej tlačovej konferencii s kanadským premiérom Justinom Trudeauom. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry DPA.

17:04 Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v stredu v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajine vyzvali na zintenzívnenie obranného úsilia v rámci EÚ a na ďalšie kroky smerujúce k zníženiu energetickej závislosti Európy od Ruska. Informuje o tom spravodajca TASR.

16:59 Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva potvrdil smrť 516 civilistov od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Skutočný počet bude zrejme oveľa vyšší.

16:54 Ukrajina zakázala vývoz pšenice do zahraničia v súvislosti s rastúcimi obavami o zabezpečenie potravín pre svojich obyvateľov, ktorí už dva týždne čelia ruskej invázii. Ukrajinská pšenica je kľúčová pre svetové dodávky potravín. Informovala o tom TASR na základe stredajšej správy agentúry AFP.

16:36 Putin pred pár dňami oficiálne vyhlásil, že branci a záložníci neboli poslaní do vojny na Ukrajine. Ruské ministerstvo obrany priznalo, že invázie na Ukrajinu sa zúčastňujú aj branci a že niektorí padli do zajatia.

16:27 Pri ruskom nálete na Mariupol utrpela zásah detská nemocnica a pôrodnica, podľa miestnej polície bolo ranených a zabitých mnoho žien, píše Unian.

16:25 Členovia kyjevského symfonického orchestra usporiadali v stredu improvizovaný koncert za mier na Námestí nezávislosti v Kyjeve. Stalo sa to v čase, keď sa ruské invázne sily z rôznych smerov približujú k ukrajinskej metropole a panujú obavy, že sa na ňu chystajú zaútočiť. TASR informuje na základe správ agentúry Reuters a stanice BBC.

16:17 K agresii Ruska proti Ukrajine sa vyjadrila ďalšia významná svetová osobnosť, ruský mnohonásobný majster sveta v šachu Garri Kasparov, ktorý poskytol z New Yorku rozhovor programu Udalosti, komentáre vysielanom Českou televíziou. Podľa kritika Kremľa Kasparova je teraz poslednou "kartou" Putinovho režimu vyhrážanie sa jadrovými zbraňami a vyhlásenie bezletovej zóny nad Ukrajinou by mohlo priniesť rýchle ukončenie konfliktu. Kasparov tiež povedal, že porážka ruskej armády na Ukrajine by nebola porážkou Ruska, ale režimu prezidenta Vladimira Putina. 

16:06 Svetové ekonomické fórum (WEF) zmrazuje všetky vzťahy s ruskými subjektmi. A nedovolí nikomu zo sankčného zoznamu zúčastniť sa na každoročnom stretnutí elít v Davose. Informáciu zverejnila TASR na základe správy agentúry AFP.

15:59 Pri potravinovej pomoci Ukrajincom je potrebná väčšia koordinácia s EÚ. Uviedol to po stredajšom rokovaní vlády minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Samuel Vlčan (nominant OĽANO) k dôvodu, prečo bol materiál Návrh opatrení na zabezpečenie potravín na účely humanitárnej pomoci pre Ukrajinu a odídencov z Ukrajiny, z dielne MPRV, stiahnutý z rokovania vlády.

15:53 Britská vláda sa po dodávkach tisícov protitankových striel chystá na Ukrajinu poslať aj protiletecké strely Starstreak, povedal minister obrany Ben Wallace.

15:47 Erdogan obvinil Európu z honu na čarodejnice zameraného proti ruským umelcom. Postoj Európy voči nim je podľa tureckého prezidenta smiešny.

15:42 EÚ pridá na sankčný zoznam ďalších 160 Rusov. Únia tiež rozšíri vylúčenie z medzinárodného platobného systému SWIFT aj na bieloruské banky. Podľa jedného z únijných činiteľov budú prezidenti a premiéri členských krajín vo štvrtok rokovať aj o ďalších krokoch, ktoré majú Rusku skomplikovať financovanie vojny.

15:38 Ukrajinci chránia pamiatky pred zničením počas nepriateľských akcií. Jeden zo symbolov Odesy, pamätník vojvodu de Richelieu, je obklopený vrecami s pieskom.

15:25 Podľa MAAE nepredstavuje prerušenie dodávok elektriny do odstavenej elektrárne v Černobyle kritický bezpečnostný problém. Chladenie je zaistené aj tak.

15:13 Príslušníci ruskej Národnej gardy zadržali v ukrajinskej Chersonskej oblasti vyše 400 ľudí, ktorí protestovali proti okupácii, tvrdí ukrajinská armáda.

15:08 Rusko v stredu vyzvalo Spojené štáty, aby objasnili, prečo poskytli podporu údajnému vojenskému biologickému programu na Ukrajine, ktorý podľa Moskvy zahŕňal smrteľné patogény ako mor či antrax. TASR prevzala správu z agentúry Reuters, ktorá zdôraznila, že ruské tvrdenia nie je možné nezávisle overiť.

14:58 Lídri krajín EÚ budú vo štvrtok rokovať o ďalších sankciách proti Rusku, uviedol únijný činiteľ. Na obmedzenie dovozu ruského plynu majú rôzne názory, dodal.

14:48 Hovorca americkej spoločnosti Airbnb uviedol, že používatelia ich internetovej platformy, ktorá sprostredkúva prenájom ubytovania, si zarezervovali dohromady už viac ako 61-tisíc nocí na Ukrajine. Ľudia z celého sveta sa týmto spôsobom rozhodli podporiť ukrajinských "hostiteľov", ktorí pre ruskú inváziu prišli o zdroj príjmov. Informovala o tom agentúra AFP. 

14:46 Vytvorenie posilnenej predsunutej prítomnosti NATO na Slovensku je najväčším krokom pre obranu SR od jej samostatnosti, myslí si minister obrany Jaroslav Naď. Náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Daniel Zmeko rozhodnutie vlády ocenil. Vysvetlil, že spojenci doplnia spôsobilosti, ktoré slovenskej armáde chýbajú.

14:40 Britský premiér Boris Johnson dnes povedal, že Británia prijímaním utečencov získa. Očakáva, že Spojené kráľovstvo udelí stovky tisíc víz ľuďom, ktorí utekajú z Ukrajiny.

14:38 Na sankčnom zozname, ktorý v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajine zverejnilo americké ministerstvo obchodu, je aj spoločnosť Incoff Aerospace so sídlom v bratislavskej Dúbravke. Zverejnený sankčný zoznam obsahuje 91 spoločností, ktoré podporujú ruské vojenské aktivity, informovalo v stredu Ministerstvo obrany SR. 

14:35 Európska komisia počíta s tým, že rast ekonomiky Európskej únie bude v tomto roku nižší, než prognózovala ešte pred niekoľkými týždňami. Dôvodom je vojna na Ukrajine. Informuje o tom agentúra APA. 

14:33 Z niektorých miest prišli správy, že evakuačné konvoje už vyrazili na cestu. V Mariupole pokračuje ostreľovanie, uviedol ukrajinský minister zahraničia popoludní.

14:31 Kancelár Scholz vyzval Putina na diplomatické riešenie konfliktu na Ukrajine. Kanadský premiér Trudeau prisľúbil Ukrajine ďalšie vojenské vybavenie.

14:30 Holandský premiér Mark Rutte sa vyslovil proti zákazu importu ruskej ropy a zemného plynu do EÚ, pre krajiny bloku by to podľa neho bolo neudržateľné.

14:20 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v stredu potvrdil, že sa vo štvrtok v Turecku stretne so šéfom ruskej diplomacie Sergejom Lavrovom. Uviedol však, že od tohto stretnutia si veľa nesľubuje. Informovala o tom agentúra Reuters. 

13:52 Francúzska pobočka ruskej štátnej televízie RT (Russia Today) podala sťažnosť voči zákazu vysielať na území Európskej únie, ktorý je súčasťou sankcií uvalených na Moskvu za vojnu na Ukrajine. V utorok o tom informoval Súdny dvor Európskej únie, na ktorý sa v stredu odvolala tlačová agentúra AFP. 

13:51 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj môže upevniť nezávislosť Ukrajiny, avšak za vysokú cenu. Napísal to izraelský denník The Jerusalem Post, podľa ktorého sa začínajú objavovať detaily o sobotňajšom rokovaní premiéra Naftaliho Bennetta s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

13:43 Moskva bude na americké sankcie voči Rusku reagovať opatreniami, ktoré budú v súlade s jej záujmami. Podľa serveru Kommersant to povedal hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Spojené štáty podľa neho vyhlásili Rusku ekonomickú vojnu. Americký prezident Joe Biden v stredu oznámil, že USA zakazujú dovoz ropy, skvapalneného zemného plynu a uhlia z Ruska kvôli jeho invázii na Ukrajinu.

13:36 Čína vyzvala štátne rafinérie, aby v apríli zvážili zastavenie vývozu benzínu a nafty. Dôvodom sú obavy o dodávky kvôli vojne na Ukrajine, uvádzajú tri zdroje agentúry Reuters. Rafinérske marže pri niekoľkých ropných produktoch v Ázii dnes dosiahli historické maximá. Čína naftu vyváža do mnohých krajín, medzi inými aj do Japonska alebo Austrálie.

13:30 Európska únia sa dohodla, že v súvislosti s vojnou Ruska proti Ukrajine zaradí 146 členov hornej komory ruského parlamentu a 14 oligarchov a ich príbuzných napojených na Kremeľ na svoj zoznam sankcií. Nové sankcie sa týkajú aj Bieloruska. O utorkovom rozhodnutí najvyšších predstaviteľov EÚ informuje bruselský spravodajca TASR. 

13:23 Do Nemecka sa uchýlilo pred vojnou na Ukrajine vyše 80-tisíc ľudí, uviedlo tamojšie ministerstvo vnútra. V utorok evidovalo Nemecko 64-tisíc ukrajinských utečencov.

13:18 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval v stredu západné mocnosti, aby sa bezodkladne rozhodli ohľadom ponuky Poľska dodať jeho krajine bojové stíhačky. Informuje o tom tlačová agentúra AFP. 

13:09 Medzi Pekingom a Moskvou nastalo "znepokojujúce nové strategické zblíženie" a od invázie Ruska na Ukrajinu ešte viac narástlo riziko "veľkého konfliktu veľmocí". V stredu to povedal šéf austrálskej spravodajskej služby Andrew Shearer, ktorého cituje tlačová agentúra Reuters.

13:04 Prokurátorka Generálnej prokuratúry SR začala v utorok trestné stíhanie pre vojnové trestné činy v súvislosti s vojenskou agresiou ozbrojených síl Ruskej federácie na Ukrajine. Účelom trestného konania je zadokumentovanie dôkazov o vojnových zločinoch a to predovšetkým od utečencov, ktorí mohli byť ich priamymi svedkami a obeťami.

13:01 Česká vláda schválila vyslanie až 650 vojakov na Slovensko, misiu musí odsúhlasiť aj český parlament. Zapoja sa do mnohonárodnej jednotky NATO a majú pomôcť aj s migráciou.

12:59 Štátnu cenu Alexandra Dubčeka pri príležitosti 100. výročia jeho narodenia udelí vláda SR aj ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému. Vplýva to z uznesenia, ktoré vláda v stredu schválila. 

12:43 Akékoľvek rozhodnutie ohľadom stíhačiek pre Ukrajinu musia prijať spoločne všetci členovia NATO, povedal na návšteve vo Viedni poľský premiér Morawiecki.

12:38 Slovensko daruje Ukrajine ďalší vojenský materiál za vyše 9,99 milióna eur. Odsúhlasila to vláda na svojom stredajšom rokovaní. 

12:30 Na Slovensku má pôsobiť do 2100 vojakov Severoatlantickej aliancie. Tzv. posilnenú predsunutú prítomnosť NATO na území SR v stredu odsúhlasila vláda. Odobriť ju ešte musí Národná rada SR. 

12:26 Podľa Kyjeva je Černobyľská jadrová elektráreň bez elektrického prúdu, čo by mohlo viesť k úniku radiácie. Opravu znemožňuje paľba.

12:03 Plán urobiť Európu nezávislou od ruského plynu a iných fosílnych palív do roku 2030, ktorý v utorok navrhla Európska komisia, môže Slovákov podnietiť k tomu, aby viac využívali domáce možnosti. V Štrasburgu to uviedli europoslanci Ivan Štefanec a Martin Hojsík. Plán eurokomisie s názvom REPowerEU sa zrodil aj pod tlakom ruskej invázie na Ukrajinu. 

11:55 Britský minister dopravy Grant Shapps v stredu uviedol, že tamojšie úrady skonfiškovali na letisku v meste Farnborough v južnom Anglicku lietadlo "ruského miliardára". Informuje Reuters. Nemenovaný zdroj z prostredia britskej vlády spresnil, že stroj využíval miliardár ruského pôvodu Eugene Shvidler, ktorý má americké občianstvo. Shvidler je obchodným partnerom prominentného oligarchu Romana Abramoviča. 

11:50 Za neakceptovateľné rozsievanie paniky označilo ministerstvo vnútra vyhlásenie košického primátora Jaroslava Polačeka o tom, že mesto v súvislosti s prílevom vojnových utečencov z Ukrajiny začína čeliť humanitárnej katastrofe. 

11:49 Americkí zákonodarcovia sa v utorok dohodli na poskytnutí 13,6 miliardy dolárov na humanitárnu, vojenskú a ekonomickú pomoc Ukrajine a spojencom USA v Európe.

11:43 Približne 200-tisíc ukrajinských utečencov sa dostalo k poľskému hlavnému mestu Varšava, oznámil v stredu Mazovský vojvoda Konstanty Radziwill. Informovala agentúra PAP. 

11:42 Medzinárodný menový fond schválil pre Ukrajinu 1,4 miliardy dolárov ako núdzovú pomoc. Krajina ju môže využiť na financovanie výdavkov a posilnenie platobnej bilancie.

11:38 Rusko už nemusí byť súčasťou globálnej internetovej siete. Podľa informácií z vedenia krajiny Moskva ho plánuje vypnúť už v priebehu najbližších dní. Posilniť by sa tak mal takzvaný RusNet. Rusko si už pritom vypnutie internetu vyskúšalo v roku 2019. Viac nám o aktuálnej situácií povedal Ondrej Macko, šéfredaktor magazínu TouchIT. 

11:38 Novozélandskí zákonodarcovia v stredu jednomyseľne schválili návrh zákona, ktorý umožní uvaliť ekonomické sankcie na Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu. Informovala o tom tlačová agentúra AP. 

11:37 Šéf únijnej diplomacie Josep Borrell oznámil, že vlády členských krajín EÚ pracujú na sankciách proti stovke Rusov a dúfajú, že sa na nich dnes dohodnú.

11:27 Európska komisia v utorok v Štrasburgu navrhla plán s názvom REPowerEU, ktorá má urobiť Európu nezávislou od ruského plynu a iných fosílnych palív ešte pred rokom 2030. Tento plán vítajú aj slovenskí europoslanci, informuje spravodajca TASR. 

11:11 Bratislavský samosprávny kraj vytvoril podstránku, kde sú k dispozícii aktuálne voľné pracovné miesta pre utečencov z Ukrajiny. Okrem kraja ich ponúkajú jednotlivci, malí i strední podnikatelia či mestské časti. TASR o tom informovala hovorkyňa BSK Lucia Forman. Voľné pracovné miesta sú zverejnené na stránke https://bratislavskykraj.sk/ukrajina/volne-pracovne-miesta/. 

11:02 Rusko od USA žiada, aby svetu vysvetlili, prečo podporujú to, čo Moskva označuje ako vojenský biologický program na Ukrajine, píše Reuters.

10:54 Sankcie voči Rusku začínajú mať zmysel. Uviedol to premiér Eduard Heger pred rokovaním vlády. Poznamenal, že cieľom Slovenska je zvládnuť nápor utečencov z Ukrajiny. Počty utečencov prichádzajúcich na Slovensko každým dňom stúpajú a Heger očakáva, že budú narastať ešte viac.

10:53 Ruská armáda, ktorá nedokázala v počiatočnej fáze vojenskej invázie na Ukrajinu dosiahnuť "rozhodujúci pokrok", môže čeliť ďalšej výzve, napísala agentúra AFP. Tou výzvou je podľa nej teplejšie počasie a s ním spojený rozbahnený terén. 

10:42 Mesto Nitra spúšťa materiálnu zbierku pre ľudí postihnutých vojnou na Ukrajine. Konať sa bude každý týždeň, vždy v stredu a vo štvrtok od 9.00 h do 17.00 h v Kultúrnom centre Zobor. 

10:41 Vyše 1300 ľudí má záujem poskytnúť ubytovanie pre utečencov z Ukrajiny. Vyplýva to z registrácie, ktorú spustila Konferencia biskupov Slovenska v spolupráci so Slovenskou katolíckou charitou a Maltézskou pomocou Slovensko. 

10:40 Situácia s vojnovými utečencami z Ukrajiny bola v stredu ráno na košickej železničnej stanici a v blízkom mestskom hotspote na kúpalisku Červená hviezda pokojná. Priebežne počas dňa k hotspotu prichádzajú autobusy s utečencami z hranice s Ukrajinou, mesto varuje, že ich ďalší prílev bez pomoci štátu bude znamenať humanitárnu krízu. 

10:39 Ukrajina zakázala vývoz viacerých obilnín, pričom zákaz platí na celý tento rok. Embargo na vývoz sa okrem toho týka aj cukru, soli a mäsa. 

10:29 Čína, ktorá odmietla odsúdiť ruskú inváziu na Ukrajinu, v stredu vyhlásila, že za zvyšovanie napätia medzi Kyjevom a Moskvou môže Severoatlantická aliancia pod vedením Spojených štátov. Informovala o tom agentúra Reuters. 

10:25 Železničná spoločnosť Slovensko zavádza mimoriadne evakuačné vlaky z ukrajinského Čopu, ktoré budú premávať denne. 

10:15 Najmenej desať ľudí bolo v utorok zabitých pri útoku ruskej armády na mesto Severodoneck na východe Ukrajiny. Informoval o tom vo vyhlásení na sociálnej sieti Telegram miestny predstaviteľ Luhanskej oblasti, kde sa mesto nachádza. Správu priniesla v stredu tlačová agentúra AFP. 

10:01 Nemecký výrobca športovej obuvi a oblečenia Adidas očakáva, že pozastavenie aktivít v Rusku v dôsledku útoku na Ukrajinu by mohlo firmu stáť tento rok na tržbách do 250 miliónov eur. Na druhej strane, firma očakáva zotavenie svojho čínskeho biznisu. 

10:00 Spojené štáty môžu odrezať čínske firmy, ktoré pomáhajú Rusku, od amerických technológií a vybavenia. Informuje agentúra Reuters. 

9:54  Dvanásť slovenských europoslancov zo štyroch politických frakcií v stredu podpísalo spoločný list, v ktorom odsudzujú vystúpenia poslanca Milana Uhríka v pléne Európskeho parlamentu, ako aj sériu jeho dezinformačných statusov, ktoré šíri na sociálnych sieťach. Zo Štrasburgu informuje spravodajca TASR. 

9:46 Koaličná strana SaS považuje písmeno "Z" za extrémistický symbol, ktorý symbolizuje vojnu Ruska proti Ukrajine. Prokuratúru a orgány činné v trestnom konaní preto vyzýva, aby trestne stíhali šírenie tohto symbolu. Generálna prokuratúra SR upozorňuje, že policajt alebo prokurátor musí vždy na individuálnej báze posúdiť, či je daný symbol extrémistickým materiálom. 

9:34 Vydavateľstvo časopisov Condé Nast, ktoré vydáva magazíny ako Vogue, Glamour a Vanity Fair, pozastavuje vydavateľskú činnosť v Rusku. Dôvodom je konflikt na Ukrajine a bezpečnosť zamestnancov nakladateľstva. V stredu o tom informovala tlačová agentúra AFP. 

9:33 Cudzinci, ktorí dobrovoľne bojujú za Ukrajinu, budú mať nárok na ukrajinské občianstvo. Vyhlásil to v utorok námestník ukrajinského ministra vnútra Jevhen Jenin, ktorého s odvolaním sa na ukrajinskú štátnu tlačovú agentúru Ukrinform citovala americká spravodajská stanica CNN. 

9:32 EÚ nakúpila dostatok skvapalneného zemného plynu, aby bola až do konca zimy nezávislá od dovozu z Ruska, povedala v rozhovore s ARD von der Leyenová.

9:20 Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že získalo originál tajného rozkazu, ktorý svedčí o tom, že Kyjev pripravoval útok na východoukrajinský Donbas.

9:10 Ukrajina sa pokúsi evakuovať civilistov šiestimi humanitárnymi koridormi, uviedla ukrajinská vicepremiérka Vereščuková. Rusko hovorí o piatich mestách.

9:01 Spojené štáty uviedli, že spolupracujú s Ukrajinou na tom, aby zabránili ruským silám zhabať biologický výskumný materiál, ktorý sa nachádza na Ukrajine. Informovala o tom v stredu agentúra AFP. 

8:45 Rozhodnutie amerického reťazca rýchleho občerstvenia McDonald's zatvoriť v reakcii na vývoj situácie na Ukrajine všetky svoje reštaurácie v Rusku zareagovali aj ďalšie známe americké značky. Krátko po oznámení McDonald's informovali o pozastavení svojich aktivít v Ruskej federácii aj kaviarenský reťazec Starbucks a nápojové spoločnosti PepsiCo a Coca-Cola. Informuje agentúra Reuters. 

8:28 Za posledných 24 hodín do stredy do 6.00 h vybavili na hraničných priechodoch pri vstupe z Ukrajiny celkovo 12.613 osôb, z toho od utorka večera do stredajšieho rána 4216 osôb. Informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

8:27 Británia v stredu predstavila nové sankcie voči Rusku v oblasti leteckej dopravy. Londýn zakáže vývoz tovaru súvisiaceho s leteckým a vesmírnym priemyslom. Okrem toho plánuje zadržať každé ruské lietadlo, ktoré pristane na letisku v Spojenom kráľovstve. Informuje agentúra Reuters.

8:10 Spojené štáty posielajú Poľsku dva systémy protivzdušnej obrany Patriot s cieľom čeliť akejkoľvek potenciálnej hrozbe voči USA a spojencom v NATO počas pokračujúcej ruskej invázie na Ukrajinu. Oznámil to v noci na stredu hovorca velenia americkej armády v Európe Adam Miller. Informuje CNN. 

8:05 Americká viceprezidentka Kamala Harrisová v stredu popoludní odletí do Varšavy, aby s poľskými partnermi diskutovala o ďalších krokoch v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu. Po návšteve Poľska zavíta aj do Rumunska. Cieľom oboch návštev je preukázanie podpory východnému krídlu Severoatlantickej aliancie. Informovala o tom agentúra Reuters. 

7:59 Rusko po tom, čo naň Západ uvalil sankcie za napadnutie Ukrajiny, obmedzuje používanie amerických dolárov vo svojich rezervách, oznámila agentúra RIA Novosti.

7:47 Nadácia Košického samosprávneho kraja zriadila transparentný účet pre pomoc vojnovým utečencom z Ukrajiny. Vzhľadom na nápor na ubytovacie kapacity v Košiciach KSK zároveň otvoril ďalšie dve núdzové zariadenia pre utečencov, a to na Gemerskej a Polárnej ulici, čím vzniklo ďalších približne 100 miest. Informovala o tom hovorkyňa predsedu kraja Anna Terezková.

7:24 Kyjev potvrdil štvrtkové stretnutie šéfa ruskej diplomacie Sergeja Lavrova s jeho ukrajinským náprotivkom Dmytrom Kulebom na diplomatickom fóre v Turecku a Moskva vychádza z toho, že sa rokovania uskutočnia, povedala dnes podľa agentúry TASS hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Mária Zacharovová. Išlo by o schôdzku medzi oboma znepriatelenými krajinami na doteraz najvyššej úrovni od 24. februára, kedy Rusko vojensky napadlo Ukrajinu.

7:23 Šéfovia amerických tajných služieb vo svojich analýzach označili ruského prezidenta Vladimira Putina za "nahnevaného" izolovaného vodcu, ktorý sa usiluje získať globálny vplyv a momentálne je sklamaný z toho, že invázia ruskej armády na Ukrajinu nejde podľa plánu. Informovala o tom v noci na stredu agentúra AFP. 

7:15 Humanitárny koridor z obliehaného mesta Sumy na severovýchode Ukrajiny bude fungovať aj v stredu, uviedol na sociálnej sieti telegram gubernátor Sumskej oblasti Dmytro Žyvyckyj. Plány na prímerie a možná ďalšia prevádzka humanitárnych koridorov v utorok večer oznámila Moskva, podľa ukrajinskej tlačovej agentúry Unian budú môcť ľudia odísť medzi 08:00 až 20:00 SEČ.

6:38 Príslušníci ruskej národnej gardy prevzali plnú kontrolu nad ukrajinskou Záporožskou jadrovou elektrárňou, píše s odvolaním sa na tieto sily agentúra TASS.

6:37 Pentagón podľa všetkého odmieta poľskú ponuku na odovzdanie stíhačiek MiG-29 Američanom, píše Reuters po tom, čo hovorca spochybnil logiku takéhoto postupu.

6:37 Rusku bezprostredne hrozí, že prestane byť schopné splácať záväzky, usudzuje ratingová agentúra Fitch. Znovu znížila úverový rating krajiny, uvádza Reuters.

6:35 Ruský prezident Vladimir Putin vydal výnos, ktorým sa obmedzuje alebo zakazuje dovoz určitých produktov a surovín do Ruska a vývoz komodít tohto druhu z Ruska. Tieto opatrenia budú platiť do konca roku 2022.

6:35 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok ocenil rozhodnutie USA zakázať dovoz ruskej ropy, plynu a uhlia, pretože to "citeľne oslabí okupantov, prinúti ich zaplatiť za agresiu a zodpovedať sa za zlo, ktoré spáchali". Informovala o tom televízia Sky News. 

6:34 Spojené štáty v utorok odmietli ponuku Poľska, ktoré vyjadrilo pripravenosť  premiestniť všetky svoje stíhačky typu MiG-29 na americkú vojenskú základňu Ramstein v Nemecku a dať ich následne, bezodkladne a bezplatne, k dispozícii Ukrajine. 

6:32 Ukrajina v reakcii na návrh Ruska týkajúci sa prímeria, ktoré má platiť v stredu, konštatovala, že "je ťažké dôverovať okupantovi". Informovala o tom americká spravodajská televízia CNN.

6:31 Systémy monitorujúce zariadenia s rádioaktívnym odpadom v ukrajinskej jadrovej elektrárni Černobyľ prestali odosielať údaje jadrovému dozornému orgánu OSN, ktorým je Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu. V noci na stredu o tom informovala spravodajská televízia CNN. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok