Kyjev potvrdil stretnutie Lavrova s Kulebom v Turecku, Moskva s ním počíta

TA3 ČTK
9.3.2022 07:39

Kyjev potvrdil štvrtkové stretnutie šéfa ruskej diplomacie Sergeja Lavrova s jeho ukrajinským náprotivkom Dmytrom Kulebom na diplomatickom fóre v Turecku a Moskva vychádza z toho, že sa rokovania uskutočnia, povedala dnes podľa agentúry TASS hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Mária Zacharovová.

Kuleba: Ukrajine a Západu sa podarilo zabrániť Rusku v eskalácii
TASR/AP

Išlo by o schôdzku medzi oboma znepriatelenými krajinami na doteraz najvyššej úrovni od 24. februára, kedy Rusko vojensky napadlo Ukrajinu. "(Rozhovory) by mali byť zajtra (vo štvrtok). Vychádzame z faktu, že keďže ich potvrdila ukrajinská strana, tak sa budú konať, vzhľadom na to, že sú iniciatívou Turecka, ktoré organizuje všetky tie udalosti, na ktorých okraji by sa malo stretnutie odohrať," povedala podľa TASS Zacharovová v rádiu Sputnik.

Dodala, že ruská strana sa na pojednávaní pripravuje, nijako však nekomentovala pozíciu, s ktorou Moskva k rozhovoru pristúpi. Lavrov podľa hovorkyne zamieri do Turecka už v stredu.

Ankara organizuje pravidelné diplomatické fórum v meste Antalya na juhu krajiny a o možnosti stretnutia ministrov zahraničných vecí Ruska a Ukrajiny na jeho okraji hovoril tento týždeň šéf tureckej diplomacie Mevlüt Çavuşoğlu. Turecko, ktoré je členom NATO a udržuje dobré vzťahy s Moskvou aj s Kyjevom, sa už od začiatku rusko-ukrajinského konfliktu ponúkalo ako prostredník.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok