Nezávislosť Ukrajiny za vysokú cenu. Zelenskyj dostal od Ruska konečnú ponuku, píše izraelský denník

TA3 ČTK
9.3.2022 16:00

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj môže upevniť nezávislosť Ukrajiny, avšak za vysokú cenu. Napísal to v stredu denník The Jerusalem Post, podľa ktorého sa začínajú objavovať detaily o sobotnom rokovaní premiéra Naftalia Bennetta s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Kuleba: Ukrajine a Západu sa podarilo zabrániť Rusku v eskalácii
TASR/AP

Jeruzalemský denník napísal s odvolaním na zdroje blízke týmto rokovaniam, že Rusko dalo „konečnú“ verziu ponuky na ukončenie súčasnej krízy a Zelenskyj sa má vyjadriť, či ju prijme alebo odmietne.

Podľa zdrojov The Jerusalem Post je ponuka horšia ako tá, ktorú mohol Zelenskyj mať pred inváziou, ale „názorové rozpory oboch strán nie sú veľké“. Putin podľa novín nariadil armáde zastaviť operáciu a dodržať prímerie, kým čaká na Zelenského rozhodnutie. Ak odmietne, dá šéf Kremľa vojsku príkaz k plnému nasadeniu, čo môže zmeniť podobu Ukrajiny.

Podmienky pre Ukrajinu

Zelenskyj má kývnuť na to, že sa vzdá Donbasu a oficiálne uzná proruských disidentov. Tiež má sľúbiť, že Ukrajina nevstúpi do NATO, pristúpiť na zredukovanie armády a vyhlásiť neutralitu. V prípade odmietnutia zomrú tisíce, možno desiatky tisíc Ukrajincov a je možné, že Ukrajina stratí nezávislosť.

Bennett podľa zdrojov The Jerusalem Post nešiel do Moskvy s úmyslom byť prostredníkom medzi oboma stranami, ale s cieľom zoznámiť sa s Putinovým názorom, jeho duševným stavom a limitom, ktorý nehodlá prekročiť. O tom mal potom informovať Západ.

Ukrajina a Rusko medzi sebou rokujú podľa denníka priamo a tieto rozhovory sú závažnejšie, než ako to prezentuje Západ. Kyjev sa o informácie z týchto stretnutí so Západom nedelí, pretože nechce zmierňovať pocit naliehavej situácie, aký vo svete panuje.

Zelenského čaká zásadné rozhodnutie

Ukrajinci presne poznajú požiadavky Moskvy a vedia, že v budúcich dňoch ich čaká zásadné rozhodnutie. Na Ukrajinu nikto nenalieha, rozhodnúť sa musí Zelenskyj.

Podľa The Jerusalem Post je Putin odhodlaný pokračovať a rastúce komplikácie ho neodradia. Naopak. Nemôže cúvnuť, takže čím viac sa bude vojna komplikovať, tým väčší bude tlak na to, aby preukázal, čo dosiahol. Aj keď sa ukázalo, že Rusko nezvíťazí rýchlo, Putin je odhodlanejší viac ako kedykoľvek predtým.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok