Strana SaS vyzýva stíhať používanie symbolu Z. Generálna prokuratúra hovorí o individuálnom posúdení

TA3 TASR
9.3.2022 09:52

Koaličná strana SaS považuje písmeno "Z" za extrémistický symbol, ktorý symbolizuje vojnu Ruska proti Ukrajine. Prokuratúru a orgány činné v trestnom konaní preto vyzýva, aby trestne stíhali šírenie tohto symbolu. Generálna prokuratúra SR upozorňuje, že policajt alebo prokurátor musí vždy na individuálnej báze posúdiť, či je daný symbol extrémistickým materiálom.

Ruská armáda vstúpila do ďalšieho mesta,
TASR/AP

SaS hovorí v tejto súvislosti o trestnom čine rozširovania extrémistického materiálu. "Považujem za nesmierne dôležité, aby prokuratúra začala okamžite konať. Pri dokázaní viny hrozí odňatie slobody až na dva roky. Zastavme vojnu a aj jej akúkoľvek podporu," vyhlásil poslanec Národnej rady SR Miroslav Žiak.

"Ak má ktokoľvek poznatok o spáchaní takého skutku, je potrebné vo veci podať trestné oznámenie s popisom skutku, teda kedy, kde, za akých okolností a kto ho spáchal, respektíve je z jeho spáchania podozrivý," uviedol hovorca GP SR Dalibor Skladan. Prokurátor musí podľa jeho slov najskôr vedieť, o aký skutok ide a či sa ho dopustila osoba, na ktorú sa vzťahuje pôsobnosť slovenského Trestného zákona.

"Či je daný symbol ("Z") extrémistickým materiálom, je právna otázka, ktorú posúdi policajt alebo prokurátor v individuálnej - konkrétnej veci. V zmysle zákona nie je možné vopred k veci poskytovať konkrétne právne stanoviská," dodal Skladan s tým, že Úrad špeciálnej prokuratúry koná a bude konať o každom trestnom oznámení, ktoré je v jeho pôsobnosti podané.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok