Cudzinci bojujúci za Ukrajinu budú mať nárok na ukrajinské občianstvo

TA3 TASR
9.3.2022 09:49

Cudzinci, ktorí dobrovoľne bojujú za Ukrajinu, budú mať nárok na ukrajinské občianstvo. Vyhlásil to v utorok námestník ukrajinského ministra vnútra Jevhen Jenin, ktorého s odvolaním sa na ukrajinskú štátnu tlačovú agentúru Ukrinform citovala americká spravodajská stanica CNN.

Cudzinci bojujúci za Ukrajinu budú mať nárok na ukrajinské občianstvo
TASR/AP

"Ukrajina vytvára Medzinárodnú légiu územnej obrany, zloženú z cudzincov, ktorí sa chcú zapojiť do odboja proti ruským agresorom a brániť globálnu bezpečnosť," uviedol Jenin, podľa ktorého počet zahraničných dobrovoľníkov narastá.

"Títo ľudia podpíšu zmluvu a dostanú vojenský pas, ktorý im potom nahradí povolenie na pobyt. Ak by sa niekto z týchto cudzích štátnych príslušníkov chcel v budúcnosti stať ukrajinským občanom, naša legislatíva na to poskytuje cestu," dodal.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj minulý týždeň vo štvrtok povedal, že prví zo 16-tisíc zahraničných bojovníkov smerujú na Ukrajinu, aby sa zapojili do boja proti Rusku. Ukrajinské veľvyslanectvá pomáhajú s náborom zahraničných bojovníkov, z ktorých niektorí nemajú nijaký vojenský výcvik.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok