Ukrajina varuje pred rizikom úniku radiácie. Černobyľ je bez elektriny, generátory dodávajú prúd na 48 hodín

TA3 ČTK
9.3.2022 12:41

Černobyľská jadrová elektráreň nemá dodávky elektrického prúdu, čo by bez skorej opravy mohlo viesť k úniku radiácie. Elektrina je nutná na chladenie spotrebovaného jadrového paliva. Oznámila to v stredu spoločnosť Energoatom, ktorá spravuje štyri funkčné ukrajinské jadrové elektrárne. Prúd zatiaľ zaisťujú záložné generátory.

Ukrajinská energetická spoločnosť Ukrenergo uviedla, že prácu na obnovení dodávok elektrickej energie znemožňujú pokračujúce boje. Situáciu ďalej sleduje a sľúbila, že o prípadných zmenách bude informovať.

Rusko musí zastaviť paľbu

Šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba uviedol, že Rusko musí naliehavo pristúpiť k dočasnému zastaveniu paľby, aby bolo možné opraviť poškodené elektrické vedenie do elektrárne. „Záložné dieselové generátory majú kapacitu 48 hodín pre napájanie jadrovej elektrárne Černobyľ. Potom sa zastavia chladiace systémy skladu vyhoretého jadrového paliva a hrozí únik radiácie,“ napísal na Twitteri.

Podľa Energoatomu je v Černobyle 20-tisíc článkov vyhoretého jadrového paliva, ktoré v prípade výpadku nie je možné chladiť. Ich otepľovanie by mohlo viesť k "uvoľneniu rádioaktívnych látok do životného prostredia. Rádioaktívny mrak by mohol byť vetrom prenesený do ďalších oblastí Ukrajiny, Bieloruska, Ruska a Európy,“ uviedla spoločnosť vo vyhlásení.

V ohrození sú aj zamestnanci

Upozornila tiež, že bez elektriny by v elektrárni nefungovali ani ventilačné systémy, čo by vystavovalo zamestnancov nebezpečným dávkam radiácie.

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) v utorok večer uviedla, že možno stratila spojenie so systémami, ktoré monitorujú bezpečnostnú situáciu v tejto odstavenej elektrárni.

Šéf Energoatomu Petro Kotin popoludní povedal, že radiačná situácia v okolí Záporožskej jadrovej elektrárne je normálna. Práce na oprave bloku poškodeného pri bojoch s ruskými vojakmi podľa neho pokračujú.

V elektrárni pracuje rovnaký personál už takmer dva týždne, odkedy ju obsadili ruské vojská. Agentúra nalieha na Rusov, aby umožnili odchod 210 zamestnancom, ktorí sú v zajatí v Černobyle. Odôvodňuje to tiež tým, že hoci je úroveň radiácie v elektrárni nízka, je potrebné zabezpečiť bezpečnú rotáciu personálu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok